П’ять вулиць хочуть назвати іменами Героїв

П’ять вулиць хочуть назвати іменами Героїв
  • Відбулося чергове засідання робочої групи з питань перейменування вулиць і провулків у Козятинській ТГ.
  • Обрали дев’ять топонімів у Козятині та 33 — у селах громади, які рекомендуватимуть депутатам до перейменування.
  • Розповідаємо, якими можуть бути нові назви і чому голосування за більшість вулиць і провулків вирішили поки відкласти

Місяць тому стартувало громадське обговорення з приводу перейменування вулиць і провулків у Козятинській ТГ. І в четвер, 25 серпня робоча група, яка займається вивченням цього питання, зібралася на засідання, аби підбити перші підсумки. Секретар групи Наталія Янковчук повідомила, що в опитуванні, яке проводили на сайті міської ради, взяло участь 29 користувачів. На розгляд запропонували чотири варіанти нових назв вулиць:

  • імена загиблих козятинців захисників суверенітету України, що віддали свої життя у війні із російським агресором від 2014 року;
  • імена видатних українців різних епох та напрямків діяльності;
  • імена наших земляків, що уславилися в історії Козятинської громади, України та світу;
  • нейтральні назви (наприклад: вулиця Батьківська, провулок Зоряний тощо).

Більшість, а це 48 %, підтримала нейтральні назви, 34 % проголосували за імена Героїв-козятинчан, які загинули на війні. На третьому місці — імена видатних українців різних епох.

Відео дня

— Це лише 29 голосів. Це не показник, якщо ми беремо кількість населення усієї нашої громади, — наголосила Янковчук.

Що пропонують люди

Обговорення проводили не лише в режимі онлайн. Громада висловлювала свою думку в письмовій формі. За місяць робоча група отримала 70 листів. Це і колективні, і одноосібні звернення.

У селах громади мешканці пропонують здебільшого нейтральні назви. У селі Козятині громада просить додати до існуючого списку ще й вулицю Поповича, названу на честь Павла Поповича, українського радянського льотчика-космонавта. Втім деякі вулиці перейменовувати не хочуть. Це — 8 Березня у селі Козятині. У Кордишівці з вулицями Жовтнева і Партизанська двояка ситуація — частина людей за перейменування, втім є ті, хто проти.

У Козятині теж виступають проти перейменування деяких вулиць. Це — провулок 9 січня та вулиці Бабаджаняна, Ватутіна, Кондрацького, Матросова, Осипенка і Сєдова. Деяким вулицям просять повернути історичні назви. Це Баженова, яка колись називалася Санаторною, і Кривоноса, яка свого часу була Польовою.

П’ять вулиць просять назвати іменами наших захисників, які загинули за Україну. Провулок Першого травня у Козятині громада хоче назвати іменем Василя Пирогова, Грибальова — Сергія Гармишева, Олега Кошового — Артура Венжика, Толстого — Віталія Печенюка, Чехова — Богдана Іщука. До речі, за те, аби назвати вулицю Олега Кошового іменем Артура Венжика, зібрали рекордну кількість підписів — 304. Це не лише ті люди, які живуть на цій вулиці, а й інші мешканці громади. Детальнішу інформацію про результати громадського обговорення ми подаємо в окремому розділі.

«Треба спочатку запитати думку батьків і жінок»

Після того, як повідомили результати громадського обговорення, почалася дискусія. Олег Іщук, батько полеглого на війні Богдана Іщука запитав, що буде з тими загиблими Героями, чиї родичі не збирали підписи за перейменування вулиць на їх честь.

— Деякі серед нас активніші, — каже Олег Іщук. — Ми пішли і позбирали підписи. А хто не піде, про тих хлопців забути, чи як?

— Ніхто не проти називати вулиці іменами наших загиблих захисників, — відповіла голова робочої групи Тетяна Римша. — Але треба спочатку запитати думку батьків і жінок.

Члени робочої групи зауважили, що звернення про перейменування вулиці на честь загиблого Героя можуть подати не лише рідні, а будь-хто з громади.

— Є закон про декомунізацію, — підключилася до обговорення Інна Наумова — Ми позбавляємося всіх комуністичних назв, які пов’язані з окупацією росією України. Сімдесят років радянської влади — це теж була окупація. По-друге, ми позбавляємося русифікованих назв. Російська культура — це не наша культура. По-третє, є ще Указ президента про вшанування пам’яті Героїв. Зараз ми так само виборюємо свою незалежність ціною життя наших дітей, наших чоловіків, наших синів. Тому була внесена пропозиція про перейменування вулиць на честь Героїв. Але при перейменуванні вулиць повинне бути підтвердження громадської думки, що жителі не проти. Ми з вами зустрічалися не раз і я вас просила — зберіть, будь-ласка, підписи. Опитайте людей і це буде беззаперечним доказом того, що люди не проти, що ця вулиця буде носити ім’я Героя.

Інна Наумова також додала, що військова частина, у якій служив Артур Венжик, надіслала лист-звернення із проханням назвати на його честь вулицю Олега Кошового. Звернення передали секретарю робочої групи.

«Ви цього болю не зрозумієте»

Перед тим, як оголосили перерву у засіданні, свою позицію висловив краєзнавець Віктор Кучер.

— За кордоном ніколи не вшановували вулицю конкретно якоюсь людиною, — сказав Кучер. — Чому? Тому що щоб носити ім’я Героя, вулиця має заслужити це ім’я. А якщо на вулиці бруд, неупорядкованість і назвали цю вулицю Героєм — це теж непорядно. Так, у нас сьогодні велика біда в державі. Гинуть найкращі і це біда кожної сім’ї. Я вважаю, що вшановувати цих людей треба зовсім інакше. Не назвою вулиці. Є меморіальні дошки, музеї, інший знайти вихід. Тому що завтра, не дай Господи, з цієї вулиці буде ще двоє. Війна йде. Що тоді робити? Вулиця трьох? Чи вулиця чотирьох? Це серйозне питання.

На думку Віктора Кучера, краще обирати назви, які стосуються епох нашої історії, як наприклад, Героїв Майдану чи Незалежності. Або називати іменами людей із всесвітньою славою.

— Ваші погляди тих часів, а зараз йде війна, — каже Альона, мама полеглого на війні Артура Венжика. — Ви цього болю не зрозумієте. Ви кажете всесвітня слава, а є слава всеукраїнська. Зараз в Україні війна і наші діти і чоловіки, і так само матері воюють за Україну. За цю землю, а не за всесвітню.

Термін обговорення продовжили

Після перерви робоча група взялася за голосування. Погодили, що рекомендуватимуть перейменувати сім вулиць і два провулки у Козятині, а також вулиці й провулки у Кордишівці, Сестринівці, Пустосі, Флоріанівці, Махаринцях, Сокільці, Прушинці та Пиковці. Відповідний проект підготують на сесію міської ради. Остаточне рішення буде за депутатами. Детальну інформацію про те, які вулиці і провулки рекомендуватимуть перейменувати, подаємо в окремому розділі.

Разом з тим велику частину топонімів поки не зачіпають. Причин декілька. Перш за все, міська рада звернулася до Українського інституту національної пам’яті за роз’ясненнями з приводу того, чи підпадають під закон «Про декомунізацію» вулиці 8 Гвардійська, Бабаджаняна, Бессарабова, Ватутіна, Грибальова, Кривошеїна, Підгорбунського, Бойка, Баженова, Валдаївська, Сербіна, Кондрацького, Склярова, Павленка, Черняховського у Козятині, 8 березня у селі Козятині та Бушилова в смт Залізничне. Поки чекають на відповідь.

Стосовно Ціолковського, що на другому Козятині, хочуть з’ясувати усі юридичні нюанси, тому що ця вулиця розділена між двома громадами. Так сталося через те, що до процесу децентралізації частина смт Залізничне була у підпорядкуванні Козятина, друга частина належала до села Козятина, третя — до Непедівки. Після утворення громад дві-третіх Залізничного потрапили до Козятинської ТГ, третина — до Глуховецької.

На деяких вулицях мешканці збиралися, але не визначилися із новою назвою. На деяких зібрали замало підписів. Відтак термін громадського обговорення вирішили продовжити до 8 вересня.

Що буде після перейменування

Більшість мешканців громади цікавить, чи доведеться заново оформляти документи на житло у тому разі, якщо вулицю перейменують. Роз’яснення з цього приводу дає секретар Козятинської міської ради, голова робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки, перейменування вулиць, провулків, тупиків, скверів, парків на території Козятинської міської територіальної громади Тетяна Римша:
- У разі перейменування вулиці документи змінювати не потрібно. Адже нова назва вулиці не є зміною місця проживання. Сьогодні жителі Козятинської громади переймаються питанням, у скільки їм обійдеться зміна назв вулиць та що загалом робити в цій ситуації. Підкреслюємо — перейменування не створює жодних побутових проблем, ніхто не мусить одразу бігти до ЦНАПу, щоб зробити відмітку про нову адресу. Перереєстрація може відбуватися під час заміни паспорта, вклеювання нових фотокарток, зміни прізвища тощо, тобто коли у особи виникає потреба.
Окрім того, документи, які засвідчують право власності на нерухомість, лишаються також чинними у разі зміни назви вулиці, на якій вони розташовані. Такі документи змінюють лише за необхідності (наприклад, для купівлі-продажу чи дарування нерухомості).
Таким чином, якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість, у документах, які будуть оформлюватися на нову особу, вже вкажуть нову назву. На вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься.
Водночас юридичні особи мають вносити відповідні зміни в установчі документи. Відповідно до чинного законодавства, перейменування вулиці місцезнаходження юрособи є зміною місцезнаходження. Це передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у діючих договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо. Однак граничних термінів для цього немає, тому суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін.

Результати громадського обговорення

Козятин  
нинішня назва пропозиція громади
провулок Першого травня Василя Пирогова (32 підписи)
вулиця 9 січня Залізнична (7 підписів), Січнева (7 підписів), Вишнева, Сонячна, 9 травня (1 підпис)
провулок 9 січня проти перейменування (13 підписів)
Бабаджаняна проти перейменування (36 підписів)
Баженова Санаторна (7 підписів)
Ватутіна проти перейменування (31 підпис)
провулок Ватутіна Шкільний (3 підписи)
вулиця Гагаріна Молодіжна (12 підписів)
Грибальова Сергія Гармишева (44 підписи)
Комарова Ліни Костенко (6 підписів)
Кондрацького проти перейменування (35 підписів )
Кривоноса Польова (9 підписів)
Кутузова Виноградна (9 підписів), Свободи (2 підписи)
Ломоносова Веселкова або Райдужна (4 підписи)
Матросова проти перейменування (40 підписів), Східна (11 підписів)
Маяковського Вишнева (12 підписів)
Менделєєва Яблунева (4 підписи)
Мічуріна Чумацький шлях (15 підписів)
Московська Львівська (20 підписів)
Некрасова Талимонівська (1 підпис)
Олега Кошового Артура Венжика (304 підписи), проти перейменування (24 підписи)
провулок Партизанський Героїв Майдану (9 підписів)
вулиця Осипенко проти перейменування (28 підписів)
Пролетарська отця Олександра Бойка (35 підписів), отця Олександра (23 підписи)
Сєдова проти перейменування (46 підписів)
Толстого Віталія Печенюка (14 підписів)
провулок Толстого Бузковий (8 підписів)
провулок Тупіковий проти перейменування (усне звернення)
вулиця Чехова Богдана Іщука (21 підпис)
   
Іванківці  
вулиця Першого травня травнева
   
село Козятин  
8 березня Березнева (зі слів старости), проти перейменування (26 підписів)
Гайдара Затишна (зі слів старости)
Гончарова Солов'їна (4 підписи)
Дубініна Кільцева, Річна, Польова (зі слів старости)
Рєпіна Шкільна, Барвінкова, Бузкова, Весела (зі слів старости)
Терешкової Набережна (9 підписів), Арсенальна (16 підписів)
Чайковського Серпнева
Поповича Леонтовича, Трояндова
   
Кордишівка  
Гагаріна Вишнева (18 підписів), Джерельна (12 підписів)
Дзержинського Захисників України (12 підписів), Господарська (16 підписів)
Жовтнева Лозова (18 підписів), проти перейменування (1 підпис)
Котовського Аграрна (14 підписів)
Маяковського Лесі Українки (11 підписів)
Мічуріна Садова (9 підписів), Абрикосова (1 підпис), Вишнева (1 підпис)
Партизанська Лісова (17 підписів), проти перейменування (2 підписи)
Суворова Українська (12 підписів)
Терешкової Хліборобна (12 підписів), сонячна (1 підпис), Стратійчука (1 підпис)
провулок Кірова Щасливий (27 підписів)
провулок Некрасова Вишневий (25 підписів)
   
Махаринці  
9 травня Травнева (26 підписів)
Гагаріна Веселкова (23 підписи)
Гагаріна 1 Сонячна (16 підписів)
Мічуріна Хутірська (13 підпсів)
Некрасова Талимонівська (1 підпис)
Партизанська Виноградна (17 підписів)
Першотравнева Джерельна (24 підписи)
Чкалова Яблунева (7 підписів)
провулок Колгоспний Затишний (6 підписів)
   
Пиковець  
Першого травня Вербова (6 підписів)
Гагаріна Пшенична (6 підписів)
Чкалова Зелена (6 підписів)
Комарова Бузкова (6 підписів)
   
Прушинка  
Будьоного Польова (6 підписів), Молодіжна (4 підписи), Дерибасівська (1 підпис)
Ватутіна Загребельна (15 підписів)
Чапаєва Зарічна (26 підписів), Стуса (1 підпис)
   
Пустоха  
Ломоносова Шкільна (10 підписів)
   
Сестринівка  
Першотравнева Шевченка (50% опитаних)
Червоноармійська Шапова (48% опитаних)
   
Сокілець  
Гагаріна Козацька (7 підписів)
Пушкіна Перемоги (6 підписів)
Терешкової Хмельницького (3 підписи)
Тимошенка Червоної калини (8 підписи)
   
Флоріанівка  
Комсомольська Махновецька

 

Рекомендації комісії щодо перейменування, які винесуть на розгляд сесії

Нинішня назва Нова назва
   
Козятин  
провулок Першотравневий Василя Пирогова
Грибальова Сергія Гармишева
Олега Кошового Артура Венжика
Толстого Віталія Печенюка
Чехова Богдана Іщука
9 січня Залізнична
Комарова Ліни Костенко
Кривоноса Польова
провулок Партизанський Героїв Майдану
   
Кордишівка  
Маяковського Лесі Українки
Котовського Аграрна
Мічуріна Садова
Суворова Українська
Терешкової Хліборобна
провулок Кірова Щасливий
провулок Некрасова Вишневий
   
Махаринці  
9 травня Травнева
Гагаріна Веселкова
Гагаріна 1 Сонячна
Мічуріна Хутірська
Партизанська Виноградна
Некрасова Талимонівська
Першотравнева Джерельна
Чкалова Яблунева
провулок Колгоспний Затишний
   
Пиковець  
Першого травня Вербова
Гагаріна Пшенична
провулок Комарова Бузковий
   
Прушинка  
Будьоного Польова
Ватутіна Загребельна
Чапаєва Стуса
   
Пустоха  
Ломоносова Шкільна
   
Сестринівка  
Першотравнева Шевченка
Червоноармійська Шапова
   
Сокілець  
Гагаріна Козацька
Пушкіна Перемоги
Терешкової Хмельницького
Тимошенка Червоної Калини
   
Флоріанівка  
Комсомольська Махнівська
провулок Комсомольський 1 Махнівський 1
провулок Комсомольський 2 Махнівський 2
провулок Комсомольський 3 Махнівський 3

 

 Читайте також:

«Поки йде війна, перейменування не на часі. Поговоримо після перемоги»

«Маємо позбутися колоніального минулого»

«Є такі вулиці, з якими ми перегинаємо палицю»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач53

    Цікаво яке відношення має Махнівка до Флоріанівки

    Флоріанівка

    Комсомольська Махнівська

    провулок Комсомольський 1 Махнівський 1

    провулок Комсомольський 2 Махнівський 2

    провулок Комсомольський 3 Махнівський 3

    Вулиця Комсомольська названа на честь ВЛКСМ(комсомолу), а не села Комсомольське
  • Lifecell User

    Згодна з позицією Кучера на 100 процентів.
  • Дима Миколайчук

    Шо ви курите
  • Читач53

    На мою думку багато пропозицій щодо перейменування носять скоріше емоціональний ніж виважений підхід. Саме тому вважаю пропозиції висловлені під час обговорення В. Кучером, В. Добровольським та З. Вільчинською найбільш виваженими і конструктивними.

keyboard_arrow_up