Реформа військових комісаріатів. Що зміниться?

Реформа військових комісаріатів. Що зміниться?
“Буде зроблено рецепцію, де сидітиме людина в цивільному одязі”. Георгій Липовецький розповів про те, як зміниться військкомат з 1 січня

Нововведення. На базі Козятинського районного військового комісаріату з 1 січня наступного року запрацює Територіальний центр комплектування і соціальної підтримки. Також створять електронний реєстр військовозобов’язаних, у якому буде інформація про усіх, кого можуть призвати до армії

Центри виконуватимуть ті самі функції, що й військові комісаріати. Зміниться налагодження роботи. Усі функції розподілять за блоками: комплектування військ у мирний час та в особливий період, мобілізаційна робота, соціальна підтримка, надання юридичної допомоги військовослужбовцям та військовозобов’язаним. Щоб люди довго не стояли у чергах, збільшать кількість прийомних днів.

Раніше у військкоматі не було спеціалістів, які б надавали виключно юридичну, соціальну чи психологічну допомогу. У новоствореному Територіальному центрі створять окремий підрозділ і введуть посади психолога, юриста та соціального працівника. Також зроблять ремонт.

— Зараз приходить людина у військкомат, там сидить черговий у формі, загратоване вікно, бо такі вимоги, — каже Георгій Липовецький, заступник військового комісара. — Спілкуєшся через грати і це психологічно відштовхує. Тому буде зроблено рецепцію, де сидітиме людина в цивільному одязі. Стоятиме диванчик, планується телевізор встановити. У нормальний колір стіни пофарбувати. Щоб людина комфортно себе почувала. Черговий буде, але він займатиметься питаннями бойової готовності.

Відео дня

Зміни проводяться в рамках загальної реформи Збройних сил. Роблять це для того, аби наблизити нашу армію до стандартів НАТО, покращити умови проходження військової служби, підвищити рівень грошового та соціального забезпечення військових.

— Основне - забезпечити довіру між населенням і армією, — продовжує Липовецький. — Навіть сама назва “військовий комісаріат” трошки відштовхує. А “територіальний центр” психологічно легше сприймається.

Перші Територіальні центри вже запрацювали на базі обласного та районного військового комісаріатів Чернігівської області.

Крім того, запрацює електронний реєстр військовозобов’язаних. Це база даних, у яку внесена інформація про всіх українців, яких можуть призвати на військову службу чи мобілізувати.

— Там будуть відомості на кожного військовозобов’язаного, не залежно від того, де він живе, — каже заступник військового комісара. — Бо бувають випадки, що людина, наприклад, прописана у Козятині і стоїть на обліку в нас, але живе у Києві.

Реєстр буде закритого типу. Доступ до нього матимуть лише особи, у яких є спеціальні електронні ключі. У базі даних буде уся інформація: від конфіденційних даних та відомостей про те, коли людина проходила службу в армії, до розміру її взуття.

— Це робиться для того, щоб можна було формувати державний резерв військового обмундирування, — пояснює Липовецький. — Зараз дані у нас є на паперових носіях. Їх внесуть до електронної бази даних і на кожного створять анкету. Тому зараз реєстр працює у тестовому режимі.

Коли проходять службу в армії

За словами Георгія Липовецького, у Збройних силах проходять службу за контрактом громадяни з 18 до 60 років. Як жінки, так і чоловіки. На строкову службу призивають з 20 до 28 років, якщо особа підлягає призову.

— Але якщо добровільно напише заяву, людина може піти і з 18, — каже заступник військового комісара. — Виключення становлять деякі випадки, наприклад, якщо особа самостійно утримує сім’ю. Тоді це питання розглядається окремо.

Знімають з реєстрації тоді, коли людина досягнула 60-річного віку або її визнали непридатною до військової служби у воєнний час. У мирний час така особа ще залишається в резерві.

Контрактників не обов’язково посилають у зону бойових дій. Але інформують про те, що можуть залучити до виконання бойових завдань.

— Для того і йдуть в армію, щоб у разі чого захищати державу, — продовжує Липовецький. — А за це держава повинна гарантувати виплату нормальних коштів, соціальну підтримку, житло. У разі, не дай Боже, поранення чи загибелі, мають надати матеріальну допомогу.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up