Рок Козятин — 2019. Чотири години відриву (ФОТО+ВІДЕО)

Рок Козятин — 2019. Чотири години відриву (ФОТО+ВІДЕО)
  • Подія, на яку чекала уся рок-тусовка міста, нарешті трапилася.
  • Учора на Площі Героїв Майдану відбувся рок-фестиваль.
  • Запалювали не лише місцеві гурти, а й наші гості з Калинівки та Вінниці.
  • Розповідаємо, як це було.

Наталія Ткачук прийшла на «Рок Козятин», аби побачити виступ гурту «Draft». Сама дівчина не є фанаткою музики такого стилю, проте ці драйвові хлопці полонили її серце. Вбралася Наталія відповідно — одягнула чорну футболку із логотипом гурту.

— Я була на їхньому виступі на День міста, — розповідає дівчина. — Вони виступали і тоді мені сподобались. Вони класні. Їхня музика, ця атмосфера, як вони виступали. Вони просто такі позитивні люди!

За компанію прийшла на фестиваль і подруга Наталії, Яна Мартинюк.

Відео дня

— Я лише перший раз тут, — каже дівчина. — Я теж почула їх на дні міста. А так я меломан.

Рок-фест був запланований на 17 годину. Проте довелося його відкласти на годину пізніше. Музиканти не могли раніше налаштувати інструменти, тому що навпроти площі дитячий садочок. А звук навіть під час саундчеку шалений!

Нарешті о 18-ій після останніх приготувань почався концерт.

Музиканти вийшли на сцену, аби вшанувати загиблих героїв хвилиною мовчання.

Відкривала фестиваль Ліза Роман. Ми поспілкувалися із дівчиною до початку виступу. Ліза почала займатися музикою з 10 років. Пробувала різні хобі, проте нічого їй так не подобалося, як співати пісні і грати на гітарі.

— Серйозно займаюся музикою з п’ятого класу музичної школи, — розповідає Ліза. — Мені було років 15. Зараз мені 17. Тобто посилено займаюся музикою два роки.

Музичний стиль дівчини різноманітний. Проте композиції вона виконує переважно у стилях панк-рок та альтернатива. Пісні співає англійською, російською та українською.

— Мої пісні на гострі соціальні теми, — пояснює виконавиця. — Наприклад, про неважливість матеріального і важливість духовного у житті людей. Пишу сама, виконую чужі. Але за два роки серйозного захоплення музикою не встигла написати досить багато матеріалу, щоб грати переважно його на концертах. Тому у мене розбавлена програма. У мене трохи своїх, трохи чужих.

Це перший фестиваль, у якому Ліза бере участь як виконавиця. Дівчина з дитинства приходила на «Рок Козятин» у якості глядача і завжди мріяла вийти з гітарою на сцену.

— Ходила ще малою і думала: «От класно буде колись тут зіграти». І тут мені не так давно Сергій Гайдучок (вокаліст гурту «Draft» — авт.) подзвонив і каже: «Не хочеш зіграти?» Я кажу: «Хочу». І так я потрапила сюди.

Ліза Роман також є учасницею гурту «Різні люди». Ця група влаштовувала благодійні концерти для збору коштів Мілані Монастирській, тому «Рок Козятин — 2019» — не перший її вихід на сцену.

— Виступати сольно чи з гуртом — таке, двояке питання, — каже дівчина. — Самій класно виступати, тому що ти ні від кого не залежиш. Ти сам себе контролюєш. Але в гурті виступати круто, тому що і атмосфера, і ви одне одного підтримуєте. І у вас якийсь такий дух з’являється. В сольному у мене такого немає.

На «Рок Козятин — 2019» Ліза Роман виконала дві своїх пісні та кілька каверів. Після виступу найактивнішому глядачеві подарували світлину дівчини з її автографом.

Продовжили фестиваль Дмитро Пилипюк та Рустам Фазилов, який є учасником оркестру Почесної варти Окремого Київського полку Президента України. Дмитро грав на гітарі та співав, а Рустам грав на кларнеті.

Після виступу Дмитро Пилипюк обрав найактивнішого маленького глядача. Йому подарували світлину з автографом.

На сцену вийшли наші гості — гурт «Shark», що у перекладі з англійської означає «акула». Хлопці приїхали до нас із Калинівки. Це зовсім юний колектив, який сформувався близько місяця тому.

— Я їх запитую: «У якому стилі ви граєте?». Вони кажуть: «Гаражний рок». Я кажу: «Може це андеграунд? Вони: «Ні, саме гаражний». «Граєте в гаражі?» «Ні, просто любимо «Garage». Але я не розумію, як це грається. Я кажу: «Ого, ви там пиво п’єте!» А вони кажуть: «Розумієш, ми такі рокери, які люблять молоко», — пожартував ведучий перед виступом.

«Shark» зіграли кілька відомих пісень. Під час однієї з композицій гітарист зістрибнув зі сцени до глядачів.

Ті, хто найголосніше прокричали «Shark», вийшли на сцену і зробили з музикантами селфі. Гурт не мав світлини з автографом, яку міг би подарувати.

Після виступу учасники гурту фотографувалися з козятинчанами.

Поки до виходу готувалися учасники гурту «Курносая дура», ведучий провів конкурс. На сцену запросили чотирьох добровольців і відправили їх у 90-ті. У той період всі слухали аудіокасети на плеєрі. І коли сідали батарейки, доводилося перемотувати касету вручну. Учасникам роздали касети та ручки. Касети треба було перемотувати на швидкість.

Хлопці поспішали, реквізити падали з рук. Нарешті визначили переможця. Проте ведучому стало шкода учасників, тож він дав подарунок кожному. Хлопці отримали незамінну, за словами ведучого, річ для кожного чоловіка — пару шкарпеток. У когось такий приз викликав сміх, інші махнули рукою і пішли зі сцени.

Під час концерту охочим наносили на сорочки та футболки логотип фестивалю.

Наступними на сцену вийшов вінницький гурт «Курносая дура». Хлопці виконують композиції у стилі поп та пост-панк. Попри технічні несправності їм вдалося зіграти кілька композицій.

Після вінничан на сцену вийшов гурт «Материк» із Калинівки. Вони у Козятині вже не вперше. У їхньому складі виступив барабанщик гурту «Shark».

Ближче до темряви глядачів стало більше. На сцену вийшов «Decorum» із Калинівки. Це фолк-хард рок гурт із 25-річним стажем, який теж у Козятині не вперше. Нині до їхнього складу входить Сергій Гайдучок, вокаліст нашого гурту «Draft».

Хедлайнерами фестивалю стали козятинські гурти «Оріон», «Draft» та «Formless reflection». Проте через технічні несправності їх виступи нам зафільмувати не вдалося. Наостанок гурти «Оріон» та «Draft» виконали гімн України.

Чому фестиваль відбувся на День пам’яті загиблих захисників України?

Звістка про те, що «Рок Козятин — 2019» проведуть 29 серпня, викликала обурення у частини громадськості. Люди висловлювали своє невдоволення у соціальних мережах.

Як пояснили нам організатори заходу, такий колапс трапився через те, що фестиваль запланували півтора місяці тому. Указ Президента про призначення Дня пам’яті загиблих захисників України прийняли 23 серпня, менше, ніж за тиждень до проведення концерту. А повідомили організаторам про це 28 серпня.

— Дізналися ми про Указ після обіду, коли вже їхала сцена, коли нереально було щось змінювати, — пояснює Олексій Новожилов, один із організаторів. — До того ж ми і без цього мали присвячувати фестиваль до Дня незалежності, не до дня жалоби і пам’яті. У гуртів багато пісень на патріотичну тематику. Так вийшло, що воно співпало. Не те, що ми хотіли проводити саме у цей день захід, щоб була конфліктна ситуація із суспільством. Ні. Ми обговорювали це все і з місцевою владою, і з атошниками говорили, і з батьками загиблих атовців, з усіма все погоджували.

Фестиваль «Рок Козятин» проводиться з 2005 року. Створили його для розвитку місцевих рок-гуртів, щоб музиканти мали можливість грати на сцені. Тому обов’язковою умовою є участь у фестивалі козятинських груп. Проте щоразу запрошують гурти із різних куточків України. У різні роки до нас приїжджали виконавці з Калинівки, Вінниці, Житомира, Києва, Харкова.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up