Ще раз про колорадського жука і білокрилку

Ще раз про колорадського жука і білокрилку
Білокрилка найнебезпечніший ворог капусти
  • Колорадський жук — головний шкідник картоплі, який може суттєво зменшити врожай. У цьому році їх пережило зиму стільки, що їм не вистачає ділянок під картоплею і вони відкладають свої яйця на рослинах, до яких у минулі роки їм було байдуже.

Спеціалісти стверджують, що в цьому році за допомогою відра і віника з жуком не справитись.  

Спеціалісти, в нашій розповіді це ті домогосподарники, які десятиліттями накопичували свій досвід на власних земельних ділянках і продавці препаратів проти шкідників, у яких існує межа між підприємницькою діяльністю і совістю. Вони стверджують, що за такої теплої погоди жуки плодяться і ростуть дуже швидко, і апетит мають добрий. Ви жуків струсили, а їх знов налупилось. Спеціалісти радять при таких погодних умовах жука труїти надійними методами.

З народних рецептів дієвих мабуть не залишилося. Наприклад, з календулою, висіяною в міжрядді картоплі, жук настільки подружився, що відкладає свої яйця на її листках. Відвар листя горіха волоського, цибулиння, полину також мало ефективний. Посипати кущі картоплі дерев’яним попелом чи кукурудзяним борошном загайно і малоефективно. Тож залишаються в цьому році тільки препарати.

Відео дня

У кого є фінансовий ресурс — можуть у торговельних точках купити препарати біо. В кого таких можливостей менше —  доведеться купувати хімію. З хімпрепаратами вам допоможе продавець тільки не той, що дає відразу декілька препаратів для злиття їх в одну посудину. В Козятині є порядні продавці, які не продадуть нічого зайвого. Тим городникам, які не можуть визначитись з препатом, порадять, що за таких кліматичних умов краще брати препарат паралітичної дії. Такі препарати в більшості діють не тільки на самого жука, а й на його личинки. Загинули яйця колорадського жука — немає проблем для кущів картоплі.

З проблемами можуть зіткнутися городники, які обробляють картоплю перед посадкою. Як пояснили продавці ядохімікатів, якщо картопля була висаджена в грунт у холодну землю і пізніше дала паростки, то й дія препарату могла стати менш ефективною. Такі плантації картоплі потрібно тримати постійно в полі зору.

Щодо білокрилки, то вона може завдати шкоди будь-якій сільськогосподарській культурі, а найбільше її приваблює розсада капусти. В боротьбі з нею напівефективні народні методи, такі, як настій часнику чи кульбаби. Вся складність полягає в тому, що білокрилка висмоктує сік капусти, сидячи під листком, де ніякий препарат не тримається навіть із прилипачем. Щоб препарат був дієвим і тримався на рослині, його потрібно розпилювати. Нам порадили це робити звичайним стареньким насосом для накачування коліс велосипедів. Набираєте насосом препарат і рідину назад виливаєте у ємність. Препарат, який залишився на стінках насоса, розприскуєте на рослину.  Продавці для обробки капусти від алейродитів радять препарат «іскра» чи «циткор». Ми зробили експеримент з препаратом «кораген», яким обробляли картоплю. Він також виявився дієвим, щоправда, не надовго. За годин 30 білокрилка на обробленій капусті почувалася, як риба у воді.     

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up