Що хочуть зробити на площі?

Що хочуть зробити на площі?
  • У Козятині вкотре порушили проблему зовнішнього вигляду площі Героїв Майдану.
  • Днями міська рада оприлюднила світлини візуалізації проекту, який розробили у Вінниці.
  • Що пропонують змінити, як на це реагують мешканці міста і які були попередні спроби взятися за реконструкцію головного майдану Козятина

Процес реконструкції центральної площі міста можна порівняти з бігуном, який набирає швидкість на старті, та вже за кілька метрів натикається на перешкоду і повертається до початкової точки. Козятинчани чекають не дочекаються, коли площа змінить свій зовнішній вигляд. Вирішення цього питання, до якого не раз поверталися керманичі міста, затягнулося на роки, проте, як кажуть, віз і нині там.

А наша площа, між іншим, вже давно розміняла свій шостий десяток. Попри це останні років двадцять тут майже нічого не мінялося. Ми кажемо майже, бо дещо все-таки зазнало змін. Та про це трохи згодом.

Різні ідеї

Не раз із приводу реконструкції площі проводилися громадські слухання. У 2012-му оголосили конкурс на кращий ескізний проект від мешканців Козятина. Таких тоді подали два. Один передбачав у центрі площі фонтан у вигляді паровоза, «грот закоханих» і лавки примирення. Інший - фонтан у центрі площі з клумбами навколо нього, тротуарну плитку на заміну асфальтовому покриттю і пам’ятник афганцям праворуч від будинку культури.

Відео дня

Пам’ятник афганцям у Козятині все-таки з’явився, проте в іншому мікрорайоні. Його відкрили у 2019 році на ПРБ біля Вічного вогню. Що стосується фонтана і грота закоханих, то їх на площі так і не зробили. Асфальтове покриття на плитку тут також не замінили, хоча у 2015 році міська рада на це надала дозвіл.

У 2016-му з приводу реконструкції площі провели громадське обговорення, на якому представили чотири проекти. Перший передбачав збільшення освітлення, заміну покриття на бруківку і збереження існуючої зеленої зони. Автор другого проекту пропонував облаштувати ліворуч від Міського будинку культури ролердром. Третій проект передбачав встановлення фонтана у формі годинника, облаштування фотозони «Я люблю Козятин» і алеї закоханих, творчий майданчик у лівому кутку площі та бруківку по центру, викладену у вигляді орнаменту вишиванки. Автор четвертого запропонував зробити алею видатних земляків і меморіальну зону, а також встановити скульптури кози і козака.

Та насправді єдина зміна, яка торкнулася площі за ці 9 років - це заміна лавочок і знесення пам’ятника Леніну, який розібрали самі ж козятинчани на хвилі «ленінопаду» у 2014 році. Того ж року площа отримала й нову назву - Героїв Майдану.

Гроші

Про те, що питання реконструкції площі піднімалося не раз, свідчить ще один факт - періодично на це закладали кошти міського бюджету.

Остання каденція Олександра Гвелесіані, 2013 рік. Вже після того, як розмір міської скарбниці затвердили, внесли зміни і передбачили на виготовлення проектно-кошторисної документації та реконструкцію площі 250 тисяч гривень.

У 2015-му були залишки з бюджету попереднього року у сумі трохи більше 4 мільйонів гривень. Із цих коштів півмільйона заклали на реконструкцію площі.

У бюджеті на 2016 рік, вже коли керманичем міста став Олександр Пузир, на реконструкцію площі заклали 550 тисяч гривень. Проте згодом 450 тисяч із цих коштів перекинули на ремонт сцени у Міському будинку культури. Наступні два роки до бюджету закладали кошти на реконструкцію зовнішньої системи водовідведення площі на загальну суму майже 1 мільйон гривень.

Куди ж поділися гроші, запитаєте ви. Справа от у чому: те, що до скарбниці заклали кошти, не означає, що їх обов’язково витратили. Адже до міського бюджету постійно вносять зміни і перекидають гроші з однієї статті видатків на іншу, а деякі кошти взагалі не використовують.

На що точно пішли гроші, то це на виготовлення проектно-кошторисної документації зовнішньої системи водопостачання частини площі, прилеглої до будинку культури. За нашими підрахунками, на це у 2016 році витратили 20,6 тисячі гривень.

Що пропонують зараз?

У цьогорічний міський бюджет знову заклали кошти на виготовлення проектної документації і реконструкцію площі. Цього разу на суму півмільйона гривень. Створили робочу групу, яка вивчатиме питання капітального ремонту площі. А днями на сайті міської ради опублікували ескізи майбутнього проекту реконструкції, які розробив «Вінницяагропроект». Світлини також повісили у вікні Міського будинку культури, тож їх бачить кожен, хто проходить повз.

У центральній частині пропонується зробити фонтан, який буде бити з-під землі, а навколо нього - лавки.

►Тут пропонують зробити фонтани

На ескізах ялинки вздовж вулиці Героїв Майдану замінені на сакури.

►Замість цих ялинок пропонують посадити сакури

У лівій частині пропонують облаштувати невеликий майданчик для виступів з лавками навпроти нього.

Натомість стенди з інформацією про державні символи (герб, прапор і Гімн) пропонують забрати.

Центральна частина площі та алеї, які ведуть до неї і до Міського будинку культури, на ескізах обкладені бруківкою, на решті території зберігається асфальтове покриття.

Чому люди проти сакур?

Зауважимо, що це не остаточний варіант. Поки що триває обговорення реконструкції площі. Пропозиції та зауваження можна подати до 4 липня:

  • керуючій справами виконкому Аліні Тимощук за номером телефону 2-02-43;
  • надіслати на електронну пошту міськради [email protected] (з поміткою «Для А.Ф. Тимощук до проекту реконструкції площі») чи на електронну пошту ЖКГ [email protected];
  • у письмовому вигляді через ЦНАП, який розташований у приміщенні колишнього ліцею (вулиця Незалежності, 57).

Позаяк ескізи оприлюднили і на сайті, і на сторінці міської ради у Фейсбук, громада їх активно коментує. Із цих коментарів можемо зробити висновок, що найбільше козятинчани не задоволені ідеєю замінити алею ялинок вздовж вулиці Героїв Майдану на сакури. Хтось пише, що дерева загинуть у першу ж зиму. Інші висловлюються на користь ялинок через те, що вони зелені у будь-яку пору року і від них менше сміття.

До речі, цю алею висадили у пам’ять про військових, які загинули в зоні проведення антитерористичної операції/операції об’єднаних сил. Про це на своїй сторінці у Фейсбук нагадав Андрій Батрахонь. І це ще одна вагома причина, чому громада не хоче, щоб ці ялинки зачіпали.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Stepan Petrenko

    Ялинки вже ростуть і добре виглядають, тому, на мій погляд, шх чіпати не можна ні в якому разі, що стосується сакур, то ще невідомо, як вони приживуться у нашій місцині, і взагалі, чия це ідея, бо  дуже схоже на оборудку з вимиванням коштів місцевого бюджету. Тобто, шукай, кому це вигідно. недарма існує повір'я - скажи мені, хто твій друг - і я скажу, хто ти. Якщо коротко, то це не в інтересах громади, тому, наше шановне керівництво, не влізьте у халепу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up