Шостий «тарифний майдан» проходив вже не під відкритим небом

Шостий «тарифний майдан» проходив вже не під відкритим небом

У неділю, 14 лютого, козятинчани вийшли на черговий протест щодо здирницьких тарифів на комунальні послуги. На шостий тарифний майдан прийшло втричі більше людей ніж минулого разу і втричі менше у перший раз. Наш журналіст нарахував 98 учасників.

Цього разу зібрання відбувалося в глядацькому залі будинку культури. Для комфортного ведення засідання крім м’яких сидінь для протестуючих поставили мікрофони і стіл.

Відкрив зібрання голова Козятинського майдану Едуард Дембіцький. Він розповів присутнім як захищати себе від газовиків, якщо вони переходять межу дозволеного.

Відео дня

– Слід зазначити, що на сьогоднішній козятинські газовики Закон не порушують. Не діють так  Полтавагаз та Львівгаз, а саме не доходять до того, щоб відкопувати труби. Єдине чим грішать козятинські газовики — це перекривають боржникам газ під приводом витоку блакитного палива в газогону. – казав  пан Дембіцький. В деяких газовиків настільки розвинений нюх, що можуть почути витік газу за 7 і навіть 15 кілометрів. Щоб такого не трапилось Едуард Дембіцький пропонує біля воріт поставити табличку, що це приватна територія і без дозволу господаря в його обійстя ніхто немає права зайти. 

В своєму виступі голова «тарифного майдану» наголосив, щоб люди не боялися судових позовів від газовиків. 

– Відповідь в суді має бути така: «Я не відмовляюся платити. Я не можу заплатити те, що мені нарахували до сплати.» – каже пан Едуард. –  Тільки я нікого не агітую не платити. Я вам кажу про дійсність, з якою стикаються люди. – додав  голова «тарифного майдану» і на завершення зачитав присутнім звернення до президента та Верховної ради з вимогою відправити Уряд України у відставку як такий, що не спроможний вирішувати питання розвитку України та поліпшення умов життя громадян «Відповідно до рішення Конституційного суду від 13 червня 2019 року щодо неконституційності діяльності державного регулятора цін НКРЕКП скасувати НКРЕКП. Скасувати компанії прокладки між видобуванням енергоресурсів з споживачем. Передати газові мережі в комунальну власність ОТГ та відновити фуккції газових контор по обслуговуванню ГРМ.на місцях як державних структур. Встановити фіксовану ціну на газ,електроенергію, воду та водовідведення по ціні собівартості +10 відсотків собівартості на розвиток галузі. Експортувати надра українського народу лише після задоволення всіх потреб українського народу з поверненням коштів в бюджет України. 

Користуючись 3, 13, 28, 48, 67 статтями Конституції ми мешканці міста Козятин повідомляємо вас про незаконно стягується плата за транспортування газу так, як  рахунки постачальної компанії є позабюджетні і тому ми відмовляємося платити за транспортування газу» – йшлося в заяві Козятинської громади.

На цьому зібранні міській голова Тетяна Єрмолаєва мала дати відповідь громаді за яких обставин операторам ГРМ (газо-розподільчі мережі) були передані в користування труби газових мереж на території громади. Очільниця міста доручила озвучити відповідь газовиків заступнику міського голови — начальнику управління соціальної політики Костянтину Марченку, так як сама, за словами Костянтина Володимировича,  поїхала в Сокілець на схід села. Отже газовики дали таку відповідь:«Газопроводи передані в комунальну, або державну власність територіальної громади міста з послідуючою безкоштовною передачею без права власності на них для подальшого утримання та технічного обслуговування оператору ГРМ»  і дата – 26.12.2002 року. 

– Ми не можемо газогони взяти на баланс громади. Щоб обслуговувати газові мережі в бюджеті немає таких коштів. – каже Костянтин Марченко.

Ще на попередньому зібранні громада висловила свою думку як вона розуміє ситуацію з газом і трубами тільки іншими словами і іншим змістом: «Це коли є автомобіль і ним господар не їздить. Свою автівку передає таксисту щоб той нею таксував, заробляв гроші і ділився з господарем заробленим. Надра належать народу. А таксист через деякий час приходить до господаря автівки і каже, я зароблені гроші в офшори перевів то дай мені ще гроші на обслуговування твоєї автівки. Приблизно за такою схемою діють монополісти так званого газового ринку. Хоча повинно бути навпаки. Тільки замість того щоб поділитися з громадою заробленим з людей здирають не помірну плату. Якщо труби настільки є проблемними в обслуговуванні, то заради чого їх забрали в обслуговування газконтори? Висновок такий: влада не хоче сваритися з газовиками, адже самі є абонентами.»

Ще у Костянтина Володимировича запитали, щодо високого тарифу за воду. Він пояснив чому вони високі. І сказав, що він платить точно такі самі тарифи як і вся Козятинська громада. 

Може через таку позицію влади нам двічі підвищували тарифи на воду на 292 відсотки. Перший раз у 2006 році з 4.80 до 14 гривень і другий раз у 2020 з 14 до 41.13 в цілому за воду і водовідведення 1 куб м. води. Щоб не робити калькуляції в підрахунках могли водяники козятинчанам і третій раз підвищити тариф на 292 відсотки, та мабуть пам’ятали про протестні настрої після другого підвищення та додали тільки 5 гривень загального платежу. 

На завершення зустрічі слово взяв Віктор Заїчко. Він наголосив, що для покращення стану води треба реанімувати свердловини в Сокільці.

— Як покращити воду з Медведівки я не знаю і мабуть не знає ніхто, – каже Віктор Заїчко. А ще пан Віктор нагадав присутнім про людську свідомість. Адже за його переконаннями 35–40 відсотків людей не мають такої свідомості і не платятьза воду. От і виходить, що люди вийшли на протестну акцію щодо непомірних тарифів, а їм кажуть: ви не свідомі, платіть.

Пасивних депутатів громада має намір відкликати
На тарифному майдані громада вирішила захищатися всіма доступними методами
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up