Скільки коштує перейменувати вулицю?

Скільки коштує перейменувати вулицю?
  • Минулого тижня Вінницька міська рада вирішила перейменувати шість вулиць, вісім провулків і парк.

  • У Козятині поки за перейменування не взялися, але перший крок у цьому напрямку вже зробили.

  • Якщо назви вулиць все-таки змінять, чи доведеться мешканцям міняти свої документи і, що найголовніше, витрачати на це гроші?

У передостанній день квітня у Вінниці відбулася сесія міської ради. На засіданні депутати прийняли рішення про перейменування деяких топонімів, які мали радянські і російські назви. Відтак Парку дружби народів повернули історичну назву — Вишенський парк. А ще наш обласний центр попрощався із Московською, Суворова, Кутузова, Маяковського і Ватутіна, а на Вінницьких Хуторах відправили в небуття вулицю Валентини Терешкової, названу на честь радянської космонавтки і політика держдуми росії, яка є палкою прихильницею чинного президента країни-агресора.

Того ж дня, буквально за годину після сесії, у центральному парку Вінниці демонтували пам’ятник радянському письменнику Максиму Горькому, який, до речі, мав українофобські погляди і вважав українську мову «діалектом» російської. Монумент акуратно зняли за допомогою крана і вивезли до історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму, де на нього вже чекали демонтовані «товариші» Тарногородський, Запорожець і Козицький. Тепер на згадку від Горького залишився лиш гранітний постамент. Що буде на його місці — поки не знають, оскільки колись на тій ділянці, де в радянський час встановили пам’ятник, був цвинтар.

На щастя, у Козятині пам’ятника Горькому немає, втім є вулиця, названа на його честь. А ще у нас є і Московська, і Ватутіна, і Суворова, і Кутузова, і Маяковського. Так само в селі Козятині досі існує вулиця Валентини Терешкової.

Відео дня

Ми вже повідомляли, що Козятинська міська рада планує розпочати процес дерусифікації вулиць. Пропонують перейменувати 28 вулиць та шість провулків. Зокрема хочуть знайти нові назви для Московської, Пролетарської та 9-го Січня. Дві останні взагалі підпадають під так званий Закон «Про декомунізацію». Коли саме відбудеться перейменування — поки достеменно не відомо. Крапку у цьому питанні має поставити міська рада своїм рішенням. Остання на сьогодні сесія відбулася 22 квітня і на те засідання проект рішення про зміну назв вулиць не готували. Чи будуть розглядати перейменування на найближчій наступній сесії — поки невідомо. Наразі це питання в процесі вивчення. Від козятинчан вже почали надходити різні пропозиції.

— Є народні назви, наприклад, писали, що наш провулок завжди був Середній, хтось каже: «А в нас провулок Партизанський, але його завжди називали Виїмка», — каже міський голова Тетяна Єрмолаєва. — Було б ідеально повернутися до народних назв. Ніхто радикально не буде діяти, але як корабель назвеш, так він і попливе. Це як у мультфільмі — «Беда» чи «Победа». Я за перемогу.

Загалом думки громади з приводу перейменування вулиць розділилися. Чимало козятинчан підтримує цю ініціативу, є такі, які вважають, що зараз не час, є й ті, хто проти. Багатьох людей турбує фінансова сторона питання — чи доведеться витрачати з власної кишені кровно зароблені, якщо вулицю все-таки перейменують, і стояти в довжелезних чергах за довідками. Що на перше, що на друге питання відповідь — ні. Якщо вулиця, на якій ви живете, змінить назву, вам не треба буде одразу йти до нотаріуса чи в БТІ і робити нові документи на житло. Так само не доведеться одразу йти в ЦНАП і ставити новий штамп у паспорті про прописку.

— Якщо людині треба буде в майбутньому робити договір дарування, купівлі-продажу тощо, тоді береться безкоштовна довідка в ЦНАПі про те, що їхня вулиця змінила назву, — пояснює міський голова. — Поставити штамп у паспорті про те, що вулиця, де ви прописані, змінила назву — це теж безкоштовно. Із міського бюджету гроші теж не потрібно витрачати. Людям треба буде лише поміняти табличку на будинку — це всі витрати по домогосподарству.

 

Читайте також:

Московська і не тільки: майже два десятки наших вулиць прославляють російських діячів

Бути чи не бути перейменуванню вулиць?

Поки що московська. Що про назву своєї вулиці кажуть люди, що на ній мешкають

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Нина Кучерявая

    А що від переймування зміницця? Тільки кошти на це підуть. Може можна з цим почекати, а кошти  витратити на відбудову.
  • Наташа Тоненчук

    Як щодо перейменування Пушкінського парку?
  • Татьяна Войтко

    Меру немає чим займатись у війну як міняти назви вулиць. Їбанутись

    Vlodco Zotov reply Татьяна Войтко

    О цим як раз і займатись. Він же не воює

keyboard_arrow_up