Сьогодні - святих Петра і Павла: Що не можна роботи в цей день

Сьогодні - святих Петра і Павла: Що не можна роботи в цей день

Свято Петра і Павла посідає важливе місце, оскільки святий Петро вважається першим серед апостолів, їхнім пастирем.
 

Петро був одним з учнів Спасителя, але спочатку носив ім'я Симон. Його батько був простим рибалкою, і Петро займався аналогічним промислом. Саме Ісус, покликавши Петра в учні, нарік його Петром, і це ім'я в перекладі означає "камінь". Петро був покликаний разом зі своїм братом Андрієм. Він був свідком багатьох подій, які відбувалися в житті Ісуса. Його вважають першим папою Римським і засновником християнської церкви.

12 липня вшановується також пам'ять святого Павла. Він не входив в число 12 апостолів і прийшов до віри вже після вознесіння Христа на небо, так і не зустрівшись з ним. Павло увірував в Бога і став проповідувати християнську віру. Саме його послання складають більшу частину змісту всього Нового завіту.

Що не можна робити в цей день:

Відео дня
  • У цей день православна церква таїнство вінчання не проводить.
  • На Петра і Павла працювати не забороняється, однак рекомендується замінити важка фізична праця турботою про свою душу і богоугодними справами. Наприклад, відвідати хворих, допомогти знедоленим, приділити час молитви і духовному читання.
  • Не варто в це день починався прання, прасування, прибирання будинку, саду або городу та іншу роботу по господарству краще перенести на інший день.
  • Вранці слід відправитися на службу і помолитися. А протягом всього дня не слід лаятися, думати про погане або бажати що-небудь погане оточуючим.
  • У цей день традиційно прийнято влаштовувати святкові сімейні обіди і проводити час спілкуючись з близькими на природі.
  • На Петра і Павла жінки намагалися приготувати страви з риби, щоб в їхній родині панувала атмосфера миру і любові. Збираючись за святковим столом на Петра і Павла слід пам'ятати, що гучні застілля з надмірним споживанням алкогольних напоїв церквою не вітається.
  • Також відзначимо, існує думка, що в це свято не варто відпочивати на воді. Вважається, що Петро і Павло протегують рибалкам. У цей день рибалки молилися святим, освячували воду і вмивалися джерельною водою. При цьому вони не купалися, щоб вода не "забрала їх у жертву".

Святом Петра закінчується Петрівка — піст, що тривав упродовж кількох тижнів. Цього посту дотримувалися не так суворо, як Великого посту і Пилипівки. Запаси борошна і круп добігали кінця, а до нового врожаю було ще далеко. Говорили: "Петрівка — на хліб катівка". Тому під час косовиці й початку жнив сили підтримували скоромними стравами, особливо в найтяжчі робочі дні. Щоправда, до раціону вводили багато свіжої зелені, молодої городини, картоплі й грибів. Варили зелений борщ, робили холодник (холодний борщ), голубці в молодому буряковому листі.

Ольга БОБРУСЬ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up