Спилювали берізки, поки громада не втрутилася

Спилювали берізки, поки громада не втрутилася

Газеті “RIA-Козятин” стало відомо, що біля ставка, якого в народі охрестили “Дамбою”, (де межує з Рубанкою), вирізають берізки (що самі насіялися). Дерева красиві, стрункі — гарна зона відпочинку. І вода в ставку прозора, отож, прикро, що так ставляться до природи.

Приїхавши на місце події, ми побачили дійсно казкове місце. Ставок, на його берегах ростуть берези. Від дороги, що іде біля ставу, вверх всього схилу ростуть берізки метрів 6 -7 у висоту та 10-12 см в діаметрі.  Велика частина таких насаджень вже встигла попасти під сокиру. Ту деревину, що була товстішою, забрали відразу. Те, що потонше, лежить і досі. Крім зони відпочинку, про яку говорив наш читач, тут можна було б збирати гриби. Посушливе літо буде ж не кожен рік.

Винуватця не можемо назвати. За руку нікого не впіймали. А на кого показували  пальцем заявники, відхрещуються та кажуть, що до зрубаних берізок ніякого стосунку не мають.

За допомогою ми звернулися у Вінницьку лісоекологічну інспекцію. Вони, як виявилося, проводять контроль тільки в межах міста. Іншими словами — фірма велика та захищає мізер.

Відео дня

Козятинське керівництва агролісу в особі начальника підприємства Вадима Сичова, вважає такі дії варварством по відношенню до живого дерева. Та не спіймані на гарячому опираються на закон України про рослинний світ, де в статті 10 сказано: “Реалізація лікарської та технічної сировини дикорослих рослин юридичними або фізичними особами, які не мають дозволу на спеціальне використання природних рослинних ресурсів, забороняється. Не потребують дозволу на спеціальне використання природних ресурсів: власники земельних ділянок, на яких знаходяться об’єкти рослинного світу, крім тих, що занесені до Червоної книги України та Зеленої книги України. Користувачі (в тому числі орендарі) земельних ділянок, які їм надані для спеціального призначення (ведення селянського фермерського господарства і т. д.).“ Тобто закон України про рослинний світ дає можливість шукати шпарини для вчинення незаконних дій ділками-варварами?

Та мусимо нагадати, що процедура з видалення дерев повинна бути в межах здорового глузду. Керуючись законом земельних відносин, тільки власник земельної ділянки може приймати рішення, згідно з законодавством. Орендар не має права діяти на чужій землі на свій розсуд. Закон Конституції каже, що надра, природні ресурси належать народу України. Тож тільки громада може навести лад в своєму краю.  

Можемо нагадати, що незаконна вирубка дерев карається штрафом від 50 до 100 неоподаткованих мінімуми. А в окремих випадках позбавленням волі до шести місяців. За одне спиляне дерево — штраф від 17 до 50 гривень (цивільна особа) і від 51 до 119 гривень особа юридична.

Такі штрафи не йдуть ні в яке порівняння з шкодою, яка наноситься довкіллю, від тих, хто вважає, що вони тут все вирішують

Але, тільки громада підняла галас, підключивши пресу, як все затихло. І вже ніхто нічого не пиляє. Громада — це сила і господар на своїй землі.

Тут колись був березовий гай

Товсті забрали, а тонкі деревцята нікому не потрібні?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up