Страсний тиждень: в кожного дня є своє призначення

Страсний тиждень: в кожного дня є своє призначення

У православних почався останній тиждень Великого посту перед Великоднем - Страсний. Він так названий в честь страждань Христа. Кожен день Страсного тижня має своє особливе значення, і призначений для певних справ.
 

Пост в ці дні має бути особливо суворим. Дозволяються тільки сирі овочі, фрукти, горіхи і хліб, а в п'ятницю краще взагалі обійтися без їжі.

У Страсний Понеділок починається підготовку до Великодня. Пост в цей день особливо суворий, деякі православні навіть утримуються від хліба і води.

У Страсний Вівторок селяни товчуть насіння льону і конопель і, заливши їх водою, поять худобу - для того, щоб весь рік уберегти її від хвороб.

Відео дня

У Страсну Середу готують «пісну вечерю» з 12 пісних страв. Під дах кладуть хліб, сіль і мило. Ймовірно, насичуючись особливою енергетикою, такий хліб і сіль служать оберегом для дому та сім'ї весь майбутній рік, а цим милом відмивають всю сім'ю в Чистий четвер.

Страсний Четвер в народі називають Чистий четвер. У цей день потрібно викупатися до світанку і привести в повний порядок весь будинок. І, звичайно, саме відповідальна справа для Чистого четверга - це приготування пасок і фарбування великодніх яєць. Також в цей день радять всім в сім'ї взяти по жменьці солі і зсипати в один пакет. Цю сіль прибирають і зберігають, і називається вона «четвергова сіль», сіль Великого Четверга. Нею можна лікувати себе, а також своїх рідних і близьких. Починаючи з четверга з будинку до Великодня не віддають нічого.

Страсна П'ятниця - це найскорботніший день не тільки за весь Страсний тиждень, а й за весь рік. У цей день немає місця веселощам, співу і танцям. У цей день не готують обід - їдять сирі овочі і хліб, спечений раніше. Шити, в'язати, рубати сокирою теж не потрібно в цей день. Християни із різних країн світу - згадують Страсті Господні.

У Страсну п'ятницю - відтворюють Хресну Дорогу, шлях, яким Ісус Христос йшов на Голгофу

У Страсну Суботу печуть паски і фарбують яйця, якщо не зробили цього в Чистий четвер. Також починають освячувати в церкві паски, пофарбовані яйця і сирну паску. Відома традиції не спати всю ніч напередодні Великодня - щоб не «проспати» весь майбутній рік. Не спати всеношну - значить провести в бадьорості і активності весь рік, до наступного Великодня.

З суботи на неділю вінничани йдуть до храму, де під час нічної служби зустрічають світле свято Великодня, яке в 2019 році випадає на 28 квітня.
Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up