СУБСИДІЯ "ЖИВИМИ" ГРОШИМА

СУБСИДІЯ "ЖИВИМИ" ГРОШИМА

Кабінет міністрів офіційно затвердив монетизацію субсидій в Україні. У 2019 допомога по оплаті житлово-комунальних послуг будуть здійснювати в грошовій формі.

З 1 січня ті, хто звертається за субсидією вперше, будуть отримувати субсидію від держави на персональний рахунок в Ощадбанку. З 1 травня монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію вже багато років, а з 1 жовтня запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен субсідіант буде отримувати за результатами опалювального сезону готівкою все, що було зекономлено. У зв'язку з введенням нового порядку виплат Кабмін відповів на найчастіші запитання українців про монетизацію субсидій.

 Чи потрібно повторно подавати документи на субсидії?

"Так, всім одержувачам пільг і субсидій обов'язково потрібно в травні подати заяву на монетизацію і декларацію про доходи в управління соціального захисту населення, а також надати дозвіл на обробку персональних даних", - відзначають в Кабміні.

Відео дня

В Ощадбанк при цьому йти не потрібно.

Не доведеться оновлювати документ тим, хто звернеться за допомогою вперше в 2019 році.

 Чи потрібно самостійно відкривати рахунок в Ощадбанку?

"На кожного одержувача субсидій, після обробки заяви на монетизацію, буде автоматично відкритий персональний аккаунт в банку, в якому будуть відображатися житлові субсидії в грошовій формі", - пояснюють в уряді.

При цьому аккаунт матиме спеціальний режим використання. Кошти з рахунку, в першу чергу, будуть направлятися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію і воду. Ощадбанк буде щомісяця інформувати субсидіантів і пільговиків SMS-повідомленням про надходження коштів від держави, їх використання, залишок.

Уже після закінчення опалювального сезону - в червні - суми невикористаних коштів перераховуватиметься на поточні рахунки субсидіантів.

 Як буде проходити оплата комуналки?

"Все буде відбуватися автоматично. Щомісяця постачальники комунальних послуг будуть формувати онлайн - платіжку субсидіанта для Ощадбанку. Банк, згідно з наданою інформацією, буде перераховувати субсидію. Про це і про те, скільки залишається заплатити за комуналку, Ощадбанк буде відразу інформувати субсидіанта SMS-повідомленням", - розповідають в уряді.

Для субсидіантів будуть створені особисті кабінети, в яких можна відстежити інформацію про розмір допомоги та залишок коштів, а також ознайомитися з переліком комунальних послуг, які оплачені за рахунок субсидії.

 Чому Ощадбанк?

"Ощадбанк є державним уповноваженим банком по десятку урядових програм і має більше 15 років досвіду співпраці з підприємствами паливно-енергетичного комплексу. Банк має найбільшу мережу відділень – понад 3200, які присутні в тому числі в сільській місцевості, де найбільша кількість субсидіантів, і має великий досвід по виплат соціальної допомоги та пенсій великій кількості клієнтів одночасно. Тому і визначено проводити монетизацію пільг і субсидій саме через цей державний банк", - поясняють в Кабміні.

При цьому ніяких комісій за обслуговування персональних рахунків з субсидіантів і пільговиків Ощадбанк стягувати не буде.

 Чому гроші не роздадуть відразу на руки?

Субсидію отримує майже половина українських сімей. Якщо відразу роздати такій кількості людей гроші на руки, є ризик гіперінфляції і кризи комунальних неплатежів, впевнені в Кабміні.

"Уявімо ситуацію, що 8 млрд грн щомісяця замість оплати комуналки потраплятимуть на споживчий ринок. Уже через два місяці житлово-комунальне господарство України спіткає колапс, адже постачальники послуг не зможуть розрахуватися з тим же "Нафтогазом" за куплений газ. Тому допомога надходитиме на персональний аккаунт субсидіанта і пільговика в Ощадбанку, а все, що залишиться після оплати комунальних послуг протягом року, за результатами опалювального сезону енергозберігаючі українці зможуть забрати з банку готівкою", – відповідають в Кабміні.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ольга Павленко

    Не вмер Данило.то болячка задавила. Які живі гроші?  Всерівно що відділ субсидій робив перерахунки.то тепер ощадбанк.і ще зобовязують поновити документи та зробити особовий кабінет в ощадбанку. Де мої права вибору банка?
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up