То на честь кого була названа вулиця?

То на честь кого була названа вулиця?
  • На першій у цьому році сесії депутати вносили зміни до рішення про перейменування вулиць і провулків Козятинської територіальної громади.

  • Усе через вулицю Бойка, з приводу якої, до речі, було чимало суперечок.

  • Розповідаємо, у чому справа

Восени минулого року у Козятинській територіальній громаді перейменували 118 топонімів, із них майже половина, а це 60 — у самому місті. На деяких вулицях до цього часу вже навіть з’явилися нові таблички, зокрема, на колишній вулиці Гоголя, яка нині носить ім’я Івана Котляревського, а також на колишній Матросова, яка тепер увіковічнює пам’ять про Степана Бандеру.

У списку топонімів до перейменування була також і вулиця Бойка. Це була одна з тих вулиць, із приводу якої точилися суперечки. Зокрема, міська рада ветеранів висловлювала таку думку, що саме цю вулицю перейменовувати не потрібно, оскільки вона названа на честь Івана Бойка, почесного громадянина міста Козятин. Ким він був, точно знає старше покоління, адже Іван Бойко — двічі Герой Радянського Союзу, який керував 69-им гвардійським танковим полком. Саме цей бойовий підрозділ брав участь у боях за визволення Козятина від німців під час Другої світової війни.

Звання «Почесний громадянин міста Козятин» Івану Бойку присвоїли ще у далекому 1967 році. На той момент він ще був живий. І на його честь назвали не лише вулицю у місті. Свого часу його ім’я носило наше училище. На подвір’ї навчального закладу досі є погруддя Івану Бойку.

Відео дня

Попри все це, вулиця, названа на честь Бойка, таки потрапила до списку топонімів на перейменування. Із 23 вересня 2022 року це вже вулиця Симона Петлюри. На питання, чи має Петлюра бодай якийсь стосунок до Козятина, відповімо — так. Як стверджує Зоя Вільчинська у своїй книзі «Наша історія», Симон Петлюра особисто був у нашому місті. Ба більше, на площі, яка колись була на місці, де сьогодні стоїть наш легендарний пам’ятник-паровоз, козятинчани подарували Петлюрі коня.

У п’ятницю, 20 січня, відбулася перша в новому році сесія міської ради, 31-ша за рахунком. На засіданні до рішення про перейменування вулиць та провулків Козятинської міської територіальної громади вносили зміни. Ми направили інформаційний запит на ім’я міського голови з проханням надати нам копію рішення.

Як стало відомо з відповіді, у рішення про перейменування внесли технічну правку. У рішенні, яке приймали ще у вересні минулого року, цю вулицю подали із назвою «Полковника Бойка», втім, як виявилося, у Національній інформаційній системі топонім був зареєстрований із зовсім іншою назвою — Бойка П.

Виникає логічне запитання — то на честь кого була названа вулиця? Адже Бойко, який визволяв Козятин від німців, не Петро, і не Павло, а Іван. Щоб це дізнатися, ми звернулися за коментарем до секретаря Козятинської міської ради Тетяни Римші. Саме вона є головою робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки, перейменування вулиць, провулків, тупиків, скверів, парків на території Козятинської міської територіальної громади.

— Правильна назва цієї вулиці була Бойка П., літера «П» у назві означає «Полковника», але в НАІС (Національній інформаційній системі — авт.) вона була зареєстрована з маленької літери, — пояснює Тетяна Римша. — Коли ми приймали рішення про перейменування на 28-ій сесії, ми вказали цю вулицю як «Полковника Бойка», але нам надійшов лист від Вінницької регіональної філії державного підприємства «Національні інформаційні системи» про те, що офіційно назва вулиці інакша, тому її не можуть перереєструвати в системі. На сесії ми внесли технічну правку, але зараз це вже вулиця Симона Петлюри.

 

Читайте також:

Не Пушкіна, а Козацька: махнівчан просять взяти участь в обговоренні перейменування вулиць

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Life Go

    Нехай римша змінить своє прізвище, можливо воно багатьом не подобається. А мешканцям вулиці Бойка така назва більш до вподоби.
  • Геннадий Ткачук

    Війська під командуванням полковника Бойко стрімко звільнили Козятин ,вірвашись в місто на танках по залізничній колії .На стільки вміло ,що гітлеровці не змогли підірвати ешелон начинений вибухівкою .Першим в’їхав в місто Підгорбунсткий .Щоб не це кмітливий задум Бойко ,місто було б затерто з землі .Мабуть мала право вулиці носити назву вчесть рятивника Козятина .Законодавсто не забороняє .Але талант наших профспецок в тосу що їм начхати на історичну пам’ять ,в принципі їм взагалі на все начхати .Щодо Симона Петлюри ,то саме в Козятині він з Пілсудським підписав договір ,по якому віддав частину України полякам ,ось на самому ділі який проступок Симона вони увіковічили .В нього і заслуг є перед Україною ,тому як хтіли б то назвали б вулицю іншу ,не поплюжучи талант рятивника міста .Ось саме тому і ветерани мягко кажучи здивовані .Перед тим як щось перейменовувати могли б у тої ж пані Вільчинськоі запитати .А ще за одне хай пояснять ,як це так що закон забороняє в честь живої людини вулиці називати ,а в честь Ліни Костенко назвали .Кажуть коли в нею якось запитували ,що в честь неї школу назвуть .Поетеса відповіла ,що є бажання бути однеї проклятою .Не зовсім була тяжка місія в перейменуванні вулиць ,але така місцева влада і з цим не справилася
  • Читач71

    Ну да,Бойко до Козятина ні до чого,а бендера з петлюрою саме те??!!! шобло необразованих дебілів,по іншому і не назвеш….
  • Вадим Остапчук

    Якоюсь х@рн@ю зайняті на сесіях ,
    то не долетіло то перелетіло буде.

keyboard_arrow_up