«Це моя хата, я тебе вижену»: як карають кривдників та захищають жертв

«Це моя хата, я тебе вижену»: як карають кривдників та захищають жертв
  • Не терпіти. Фізичне, психологічне та сексуальне — все це про домашнє насилля, у 90% від якого потерпають жінки та діти. Але бувають і винятки. Наприклад, як у одній з козятинских родин, де в домі всім править невістка.
  • Де можна перечекати «бурю», як з насильтвом у Козятині та яка йому протидіють — розбиралися наші журналісти

Щорічно в Україні, з 25 листопада до 10 грудня, проводиться Міжнародна кампанія «16 днів проти насильства». В цей період поліція розповсюджує інформаційні матеріали серед громадян, долучається до обговорення тематики протидії домашньому насильству спільно з громадськими організаціями, освітніми закладами та всіма небайдужими.

Тема насилля зараз на слуху і на Козятинщині. Адже лише за 11 місяців цього року на превентивні обліки в районі поставили 140 кривдників, які вчинили домашнє насильство. А з початку 2020 у козятинському відділі поліції зареєстрували близько тисячі заяв і повідомлень про вчинені правопорушенн, пов’язані з домашнім насильством. Третина з них знайшла підтвердження. Крім того, правоохоронці виносять термінові заборонні приписи, відкривають справи по кримінальних провадженнях.

І сваряться, і б’ються

Днями працівники поліції спільно з представниками преси провели рейд. Старший інспектор ювенальної превенції Олександр Чернихевич разом дільничним козятинського відділу поліції Олександром Чагіним, відвідали проблемні родини в центрі Козятина,  що по вулиці Грушевського. По дорозі роздавали інформаційні брошури та пояснювали жінкам, що робити в разі домашнього насилля.

Відео дня

Далі — кадри, схожі на уривки з телепередач, де говорять про проблеми в родинах. В першому випадку, за словами правоохоронців, кривдником в домі є жінка. Тут живе її чоловік, донька та старенька свекруха. Сімейні чвари тут тривають уже більше десяти років.

— Коли громадянка твереза, то є більш-менш нормальна, а коли вип’є оковитої, то починає шукати пригод. Сварки, бійки. Родина стоїть на обліку осіб, які вчиняють домашнє насилля. Жінка неодноразово сплачувала штрафи, була на громадських роботах, — розповідають поліцейські.

Сама ж жінка, в розмові з правоохоронцями, своє вини не визнає і не розуміє про яке насилля йдеться і чому до неї така увага. Мовляв, зараз всі сваряться. А на роботі щей лаються.

— Я не знаю які в нас проблеми, про яке насилля йдеться — вступає в суперечку козятинчанка (вона ж невістка). — Що ви там понаписували? Над ким насилля? Я що дитину б’ю!?

— Ви ображаєте бабусю. Це вже є насилля, — кажуть поліцейські

— Тому що завжди своїх п’ять копійок всовує, — відповідає та, — Ми на роботі так лаємось, там без мату не можна.

— То ротобу лишайте на роботі, а в домі живіть мирно, — підсумували правоохоронці.

В наступній проблемній родині, яку ми відвідали, проживає козятинчанка з чоловіком, бабуся та четверо дітей. Найменшій — чотири роки. Незабаром в родині буде поповнення. Жінка при надії і очікує на п’ятого малюка. В квартирі неприємний запах, речі розкидані, шпалери обдерті. Неозброєним оком видно, що за дітьми тут не дивляться. До того ж, тут ще й постійно сваряться та викликають поліцію. До нас вийшла бабуся, яка сиділа з дитиною. На питання, як вам тут живеться, чи ніхто не ображає, відповіла, що все добре. Пильно розглядала листівку про домашнє насилля. Сказала, що квартиру отримала від роботи. Тут її не ображають.

Кожен живе своїм життям. Але потрібно усвідомити одне — не треба терпіти домашнє насилля і мовчати. Якщо ви стали жертвою домашнього насильства або спостерігаєте це явище в інших, потрібно негайно сповістити про це поліцію за номером 102 або звернутися до відділення поліції за адресою: м. Козятин, вул. Героїв Майдану, 30

Про штрафи кривдникам

— Адміністративна відповідальність за вивчення домашнього насильства, невиконання термінового забороненого припису настає в тому випадку, коли людина вчиняє фізичне, психологічне та сексуальне насилля, — розповідає керівник сектору превенції козятинського відділення поліції Євгеній Трайдакало. — Тобто, якщо один член сім'ї відносно іншої застосовує погрози, образи, обмежує в користуванні житлом, майном на яке той чи інший член сім'ї має законне право — все це домашнє насильство. Справи ці розглядає суд і застосовує до правопорушників одне із стягнень: штраф від 170 до 340 або адмінарешт до семи діб. Це за перший раз. Також суд може застосувати громадські роботи від 30 до 40 годин. Якщо повторно людина вчиняє домашнє насильство, їй загрожує покарання – штраф  в розмірі  від 340 до 680 гривень і громадські роботи від 40 до 60 годин. Адмінарешт до 15 діб. 

Також, за словами Євгенія, є 369 наказ ВМС України, який передбачає проведення оцінки ризиків. Її проводять поліцейські, що виїхали на факт насильства. Є високий рівень, середній і низький. При перших двох виносяться термінові заборонні приписи (неповнолітніх вони не стосуються). Після цього на кривдника діють обмеження — заборона проживати за спільною адресою, спілкуватися в будь-який спосіб. 

Як допомагають жертвам насилля

— Є такий ще важіль впливу, як обмежувальний припис, — продовжує Євгеній Трайдакало. — Якщо є підтверджені факти насильства, то всі особи, які потерпіли від нього, мають право на безкоштовну правову допомогу (послуги адвоката). Є ситуації, коли кривдники кажуть: «Це моя хата, я тебе вижену звідси». На це звернути увагу не потрібно. Суб'єкти протидії насильсву на це реагують, складають протоколм, виносити приписи і допомагають людям. Ми співпрацюємо зі службою у справах дітей, з соціальними службами, з Центром надання безкоштовної правової допомоги.

Як розповідає Євгеній, найчастіше звертаються з психологічним насильством і фізичним. В основному над жінками. І буває таке що і жінки вчиняють. На обліку, як кривдники стоять і жінки. Із 166 таких є 10.

Також, за словами Євгенія Трайдакала, є сім'ї, які бояться і не вірять в те, що можна їм допомогти. Мовляв, поліція піде і все повториться. На такий випадок у Вінницькій області є притулок для осіб постраждалих від домашнього насильства.

Він існує на кошти обласного бюджету, охороняється цілодобово працівниками поліції. Є спеціальні бригади, які виїжджають і забирають постраждалих і відвозять їх до притулку. Приблизний термін перебування — до двох місяців

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up