«Це наша земля». Люди проти парковки під вікнами

«Це наша земля». Люди проти парковки під вікнами
  • Правління одного з ОСББ готувалося оформляти документи на прибудинкову територію, аж тут мешканці дізналися, що за їхнім будинком хочуть облаштувати парковку.
  • Обурені люди прийшли до міської ради, щоб вирішити цей конфлікт.
  • Що кажуть мешканці багатоповерхівки і яка позиція влади?

Четвер, 12 березня, на годиннику 16:20. Під адмінбудівлею зібралися мешканці ОСББ «Незалежності-30». Це об’єднання, що утворилося у квітні минулого року. П’ятиповерхівку на 60 квартир раніше обслуговувало «Відродження».

До стін міської ради людей привело земельне питання. Мешканці ОСББ дізналися про те, що частину землі за їхнім будинком та у дворі хочуть відвести під автостоянку.

Відео дня

— Так сказали голові нашого ОСББ, — каже Софія, мешканка будинку. — У нас одна половина будинку була державна, одна — кооперативу. То в нас та частина, що державна. Та частина, що біля стоматцентру.

— Ми оформляємо всі свої документи. І, як виявилося, 25 лютого був виконком і у нас цю землю забрали орієнтовно під автостоянку з перспективою на магазин, — включається у розмову Алла Шульга. — Я так розумію, що влада місцева взяла до уваги те, що ми переорганізувалися в ОСББ і зараз ми займаємося впорядкуванням документації, яка супроводжує нашу будівлю. Але будинок у нас не великий — чотири під’їзди. Тобто, у нас людей не дуже багато. Це не дев’ятиповерхівка з 15-ма під’їздами. Але навіщо так ображати людей і забирати цю прибудинкову територію?!

Мешканці ОСББ «Незалежності-30» не згодні з тим, щоб біля їхнього будинку робили парковку. На це є кілька причин. Перш за все, люди кажуть, що землі у них і без того мало: один квадрат у дворі навпроти третього під’їзду вже займає газорегуляторний пункт.

— Це наша земля прибудинкова, — продовжує Софія. — Вона завжди була наша. Земля належала не міськраді, а домоуправлінню. Так само, як і будинок. Це вважається наш будинок і наша прибудинкова територія. Хай там навіть немає нічого, але це наша земля. А тут людям під вікнами будуть стояти машини! Як це так?! У нас діти живуть! І чого це я маю відкрити вікно і дивитися на ці помої?! Це моя земля, я хочу, щоб у мене там травичка була, і дерево росло, яблуня чи сливочка, чи те, що посадили батьки наші.

— Справа в тому, що на той бік від дороги ще виходять комунікаційні, каналізаційні люки від стояків однокімнатних квартир, — додає Алла Шульга. — Як дозволяти будівництво на комунікаційних спорудах — я не знаю. Я не архітектор, але як взагалі це можна робити?!

Щоб вирішити конфлікт, мешканці ОСББ записалися на прийом до міського голови. Саме тому вони спільно з членом правління Іриною Орловою прийшли до міської ради.

— Ми хочемо розібратися, просто щоб не було це вже після діла, а до діла, — каже Володимир, мешканець будинку. — До того, як станеться це все. Щоб потім не казали, що ми не приходили і не казали свою думку з приводу цього питання.

«Нащо нам, скажіть будь ласка, парковка за будинком?!»

Того дня поспілкуватися із очільником міста Олександром Пузерем мешканцям будинку не вдалося. Секретар міської ради Костянтин Марченко повідомив, що міський голова ще зранку мав погане самопочуття, тож був на роботі до обіду. Крім того, міськрада отримала вказівку від обласної комісії з надзвичайних ситуацій стосовно того, аби скасувати проведення особистих прийомів громадян. Але людей все одно вислухали. Із громадою зустрілися Костянтин Марченко та Євгеній Малащук, начальник управління житлово-комунального господарства.

Ірина Орлова, член правління ОСББ «Незалежності, 30» пояснила, у чому суть проблеми. За її словами, у червні минулого року ОСББ подало клопотання на розробку проекту землеустрою прибудинкової території. Міська рада на сесії дала на це дозвіл. Встановили, що прибудинкова територія площею приблизно 3 тисячі 823 квадратних метра. У лютому вже цього року об’єднання почало оформляти документи на землю. Для цього треба було спершу погодити межі із міською радою, що і зробили. Було це у 20-их числах лютого. Потім прийшов землемір, зробив зйомку і заміри. Усі документи ОСББ передало міській раді 25 лютого.

— А 26 числа мені сказали, що межі змінилися, — каже Орлова. — За будинком у нас забирають територію під парковку і перед четвертим під’їздом квадрат теж забирають під автостоянку. Є рішення виконкому від 26 числа.

Теритоія за будинком, де хочуть зробити парковку

На сайті міської ради ми знайшли це рішення виконавчого комітету №38. Документ має назву «Про облаштування автостоянок».

«Доручити управлінню житлово-комунального господарства Козятинської міської ради вивчити питання щодо наявності технічної можливості облаштування автостоянок:

  • по вул. Героїв Майдану біля будинку №9;
  • по вул. Незалежності біля будинку №30;
  • по вул. Грушевського біля будинку №38;
  • по вул. Незалежності біля будинку №71;
  • по вул. 8-ма Гвардійська біля будинку №45», — йдеться у тексті рішення.

— Нащо нам, скажіть будь ласка, парковка за будинком?! Не вистачає місця в місті?! — додає Ірина Орлова.

Опитування

Чи потрібні нам парковки?

«Це не буде парковка платна за гроші»

Ситуацію, що склалася, прокоментував Євгеній Малащук, начальник управління житлово-комунального господарства. Він пояснив, що із парковками у Козятині проблеми. Паркомісць у нас небагато. Тому водії залишають машини просто на узбіччі. Саме тому виконавчий комітет доручив дослідити місця, де можна було б зробити стоянки.

— Це не буде парковка платна за гроші, це просто буде місце, де ви зможете залишити машину не на дорозі, — пояснює Малащук. — У вас там транспорт і так стає. Ми це все подамо на область, на ДАІ. Ми не можемо навіть знаки на місцевому рівні встановити, щоб не погодити з областю. І відповідно до того, їхніми фахівцями буде погоджено або не погоджено дане місце.

За словами начальника управління житлово-комунального господарства, рішення виконкому ще не означає, що стоянку там точно зроблять. Поки що будуть лише проводити дослідження. І лише після погодження з відповідними структурами підготують проект рішення і винесуть його на розгляд виконкому чи сесії міської ради.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up