Цілодобовий домашній арешт обрав суд для голови райради з Козятина. Адвокат буде оскаржувати ухвалу

Цілодобовий домашній арешт обрав суд для голови райради з Козятина. Адвокат буде оскаржувати ухвалу

На фото: У перші хвилини після звільнення з ІТТ голова райради обіймвся з кожним, хто підтримував його у суді і прибув до ізолятора

  • Підозрюваний в отриманні хабара голова Козятинської райради Віктор Слободянюк перебуватиме протягом двох місяців під цілодобовим домашнім арештом
  • Таку ухвалу прийняв сьогодні, 17 листопада, голова Вінницького міського суду Андрій Михайленко
  • Прокуратура клопотала про інші запобіжні заходи – взяття під варту або внесення грошової застави у максимальному розмірі. Підозрюваного хотіли взяти на поруки. Хто саме?

 

Голову Козятинської райради Віктора Слободянюка, як і 16 листопада, до зали суду, достали у кайданах у супроводі конвою. Його підозрюють у вимаганні хабара за проїзд по відремонтованій дорозі перевізниками продукції Жежелівського каолійного комбінату. Мова йде про три кілометри дороги на в’їзді у Козятин, яка тривалий час нагадувала танкодром. Так охарактеризував дорогу один з місцевих, який приїхав підтримати голову.

Відео дня

Перед тим, як зайти до зали, Слободянюк на ходу привітався з  рідними, знайомими, які прийшли на засідання. Серед них були депутати облради від Аграрної партії (Слободянюк очолює районну організацію в Козятині), ще один депутат представляв БЮТ. Нікого з них до зали не допустили. Так само, як і журналістів. «Можуть зайти тільки два журналісти», - повідомив помічник судді. На перше судове засідання у п’ятницю взагалі не допустили жодного представника ЗМІ. Цього разу  вінницька Феміда «змилувалася». Схоже, у будинку правосуддя на Грушевського такі дії не вважають перешкоджанням журналістській діяльності. Причин  не допуску до зали засідань не пояснили.

«А де ви тут море бачите?» - запитав суддя

Через деякий час до зали запрошували по одному депутатів облради. Серед них був директор Інституту кормів Олександр Корнійчук (крайній праворуч):

-Спочатку запитали, чому я прийшов до суду, - каже пан Корнійчук. – Відповів, щоб підтримати затриманого, бо знаю його. Я написав заяву, що готовий взяти його на поруки. Запитували, звідки дізнався про судове засідання. З Інтернету, всі сайти про це повідомляють. Цікавилися, як буду контролювати явку  підозрюваного на виклик до слідчого. Запитали, хто приймав рішення про взяття на поруки – партія, чи я особисто. Повторив ще раз, що добре знаю особисто затриманого, тому можу ручатися за нього.

-Я впевнений, що Віктор Миколайович здатний довести свою невинуватість, тому уже заради цього він не буде нікуди тікати, - так пояснив на засіданні колишній голова Козятинської райради Сергій Лановик. – Якби навіть я не був депутатом,облради, прийшов би його захищати, бо знаю його як людину, ділові якості.

-Хто мав втекти, той уже втік, - так відповів на запитання прокурора депутат Дмитро Рижмань. (правруч) – Мене запитували, чи гарантую, що Слободянюк не втече, У Віктора Миколайовича тут сім’я, внучка, яка хворіє, куди йому тікати?

До  судової зали так само викликали ще декого з депутатів обласної та районної рад. Запитання до всіх були майже однакові: чому вирішили взяти на поруки, яким чином будете гарантувати явку підозрюваного до слідчого, як його характеризуєте і т.д. «Нікуди він з підводної лодки не подінеться», - заявив один з них. – «А де ви тут море бачите?» - сказав на це суддя. – «Прислів’я є таке», - відповів депутат.

Буде ще один позов – про відсторонення від посади

Після засідання суддя відправився у нарадчу кімнату. Знаходився там не довго.

Повернувшись, оголосив ухвалу про застосування до підозрюваного цілодобового домашнього арешту. З рук затриманого зняли кайданки. Із суду його доставили до ізолятора тимчасового тримання на вулиці Пирогова, 4. Там після оформлення необхідних документів відпустили. Біля сходів на нього ч екали  дружина, син, донька, брат, друзі.

Ось як пояснив Віктор Слободянюк (праворуч) ситуацію журналісту:

- Кажуть, що я вимагав у перевізників, щоб дали гроші, так треба було дочекатися, коли вони їх передаватимуть, і тоді затримувати. – пропозиції перевізників взяти участь коштами у ремонті дороги я озвучував перед депутатами райради. Перевізникам казав, що ви не стільки заробляєте, щоб заплатити за ремонт дороги.

-Цілодобовий домашній арешт це паралізована робота повністю, у понеділок планують ще один позов – про відсторонення від роботи на час розслідування, Все робиться, щоб взагалі прибрати з посади. Це їхня головна мета.  

Та дорога роками була «вбита» і нікого за це не затримували

-Соромно говорити про цих 40 чи 50 тисяч, - продовжує Слободянюк. .


-Ось стоять депутати-аграрії, керівники господарств чи підприємств, вкладають зароблені кошти на лікарню, дитячі садки, школи, оздоровчий табір дитячий, розвиток екстреної медицини – у всьому беремо участь , вкладаємо не по 50 чи 100 тисяч. Тут є ось представник, який витратив на благодійність мільйон.  Це ніхто не фіксує. І раптом звинувачують у 50 тисячах.

-Виходить, комусь перейшли дорогу? – запиту. співрозмовника

-Давно перейшов дорогу, - відповідає Слободянюк. - Є мої заяви до правоохоронних органів, в яких вказую, де гроші просто розкрадають. Взяти спортзал, на який уже витрачено приблизно п’ять мільйонів, а не зроблено, як потрібно. Куди б не звертався з цього приводу – просто-напросто стіна. Є й інші питання, зокрема, політичні. Неугодна людина.

Повинні доставити додому й передати по опису?

-У вас такий характер, що не мовчите, заяви пишете?

-Я йшов на посаду не для того, щоб в якісь ігри загравати, - каже він. – Йшов з метою  зробити конкретні справи. Та дорога, яку ми зробили, роками була вбита. Виявляється, нею протоптав стежку до каземату. Це просто жах. Або лікарня. В дитячому відділенні температура плюс 14 градусів. Палять лушпинням замість твердого палива. Коли придаю цьому значення, відповідно не такий, як комусь це хотілося б. Головна мета була зрушити на краще ситуацію. Оздоровчий табір зробили. Понад мільйон затратили. Жодної копійки з бюджету, все за кошти аграріїв.

  -Мене повинні доставити додому і передати по опису, не знаю тільки кому – дружині чи кому? А далі тільки дома. В ізоляторі знаходився один, ніяких моментів не було

Адвокат: будемо подавати апеляцію

Адвокат Михайло Гурба:  «Суд відмовив прокурору у задоволенні запобіжного заходу підозрюваному – взяття під варту або внесення грошової застави у максимальному розмірі, це  приблизно 140 тисяч гривень, - каже Михайло Гурба. - Ухвалив застосувати інший запобіжний захід - цілодобовий домашній арешт, строком на два місяці. Але й це будемо оскаржувати, бо підстави для обрання запобіжного заходу взагалі відсутні».

Адвокат так пояснив свої аргументи. За його словами, у даній ситуації відсутнє обґрунтування навіть підозри, бо нема підтвердження тих доказів, які надав слідчий прокурор. Не підтверджується ні факт вимагання, ні факт передачі грошей. Більше того, є свідчення свідків, які говорять, що самі зібрали кошти, щоб передати на ремонт дороги. Коли вони приходили до голови райради, той їх відмовляв,  казав, ви стільки не заробляєте, щоб брати участь у ремонті

За словами адвоката, на суді оголосили розмову між підозрюваними. «Але там нема навіть натяку на те, що голова райради вимагав кошти, - наголошує адвокат. – Це ще одна підстава оскаржувати ухвалу суду. Депутати, які готові взяти на поруки підозрюваного, у суді позитивно характеризували його. Підозрюваний не визнав вину

-Прикро говорити про допущені порушення, - продовжує адвокат. - Слідчий не надав можливості ознайомитися з негласними діями стосовно підозрюваного. Хоче я просив про це напередодні. Відповідно не був ознайомлений з частиною матеріалів, що розглядалися в судовому засіданні.  

Прокуратура стверджує, що у них достатньо доказів про вчиення підозрюваним кримінаьного правопорушення за ст.368 ч.3 ККУ "Одержання хабара посадовою особою у великих розмірах" і цей факт буде доведеноь у суді на підставі зібюраних слідством доказів. Розслідування справи триває.

Віктор Скрипник "20 хвилин"
 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Влад Лісовий

    Що до.Чекаємо відвертих заяв Слободенюка про зловживання бюджетними коштами.Про його заяви на які немає реакції від влади.
  • Богдан Гнатюк

    Щеб в угол на гречку поставили
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up