У Козятині залишилося тільки вісім фронтовиків Другої світової війни

У Козятині залишилося тільки вісім фронтовиків Другої світової війни
  • Троє із них були присутні на День Перемоги над нацизмом.
  • Це 90-річний Василь Копійко, 93-річний Олександр Бабушко та 97-річний Валентин Клімов.

Відзначали День перемоги в 1945-1947 роках. У 1948 році через велику кількість інвалідів серед фронтовиків вирішили на державному рівні День перемоги не відзначали. Поновили його зі статусом державного свята з вихідним днем в 1965 році. Тоді виходили на святковий захід тисячі захисників Вітчизни.

У 2000-х ветеранів війни виходило сотні. У 2019-му ветеранів війни та визволителів нашого міста осталося всього вісім. Це Вацлав Феліксович Жулинський, Василь Омельянович Коваленко, Петро Васильович Сальник, Станіслав Лукянович Чуговський. Феодосій Лукіч Третьяк.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Але тільки Олександр Романович Бабушко, Василь Іванович Копійко, Валентин Вячеславович Клімов прийшли на парад до дня Перемоги у Козятині.

Самому молодшому з цієї трійки, представнику партизанського руху Василю Копійці, 90 років. Валентин Клімов впевнено крокує до сотні. Йому 97 років. Танкісту Олександру Бабушку який проїхав своїм залізним бойовим конем землями Європи виповнилось 93.

Як це було

Зібралися ветерани о 10-й годині біля пам’ятника загиблим воїнам у Другій світовій війні. Ще до відкриття мітингу настоятель храму святого Іллі протоієрей Роман Масира провів заупокійну молитву воїнів, які загинули в Другій світовій війні і привітав живих ветеранів.

Потім до меморіалу вічного вогню підійшла колона наших земляків яка віддала шану загиблим воїнам і привітала ветеранів даруючи їм квіти. Долучилися до привітань перші особи міста і району — міський голова Олександр Пузир та голова РДА Юрій Слабчук.

Виступили на цьому урочистому заході Голова спілки воїнів ветеранів Федір Кропива. Депутат міської ради Олексій Каратєєв. Голова спілки воїнів Афганістану Тетяна Драмарецька.

Ветерани перебували в чудовому настрої: Олександр Романович Бабушко співав гімн України так звучно, що його вокал було чути за пару метрів від нього. Не всі звичайно чули спів воїна танкіста. Переспівати гучномовці і йому було не під силу. Браво що Олександр навіть з роками не втратив бойовий дух.

Отримавши грамоти та грошової нагороди наші ветерани з допомогою близьких поїхали до рідних домівок. А ми їм побажаємо здоров’я і ще не раз зустрітися біля Меморіалу вічного вогню.

Трохи історії

Дев’яте травня увійшло в історію як день закінчення німецько-радянської війни. Тепер цю дату називають День перемоги над нацизмом в Другій світовій війні.

Восьмого травня 1945 року представниками гітлерівської коаліції був підписаний Акт капітуляції. Підписували його двічі. Спочатку він був підписаний в французькому місті Реймсі. генералом-полковником Альфредом Йодльєм.

Другий Акт капітуляції був підписаний на вимогу Сталіна в Берліні. Від нацистської Німеччини підписав капітуляцію Вільгельм Кейтель.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up