У водокачці на Водохреща занурились у воду близько 300 моржів

У водокачці на Водохреща занурились у воду близько 300 моржів

 У неділю, 19 січня, християни східного обряду святкують хрещення Господнє. Ще це свято називають Богоявленням. Водохреща є завершальним святом різдвяно-новорічного циклу і одне з дванадцяти найголовніших свят року. Крім святкової молитви в цей день священики освячують воду, а християни занурюються в річку, після чого влаштовують масові гуляння. Як в цей день святкували наші земляки — наша розповідь

Від працівників стадіону стало відомо, що водохресні купання почалися з перших хвилин недільної ночі. Скільки було тих, хто полюбляє купання при зорях, з точністю підрахувати не вдалося. Було їх двадцять чи п’ятнадцять, ті хто, рахували, збилися в рахунку.

Коли настав білий день, ще 38 «моржів» пірнули до офіційного освячення водойми. Освятив воду в Водокачці настоятель храму святого Іллі благочинний Козятинського району протоієрей Роман Масира. Разом з тим деякі наші земляки мали змогу освятити воду на місці святкового дійства. Достатньо було принести воду з собою чи набрати свяченої води з ємностей.

Після освячення водойми «професійних пірнальників» і тих, хто вирішив стати моржом вперше, стали в чергу. А ті, що були обмежені в часі, пірнали у воду прямо з настилу. Іноді у водоймі перебувало до п’яти осіб і десь до шестидесятого плавця занурення козятинчан було масовим. І після семидесятого плавця любителів водохресного купання було важко порахувати. У воду заходили парами та групами. Хто з них семидесятий, а хто сімдесят перший — не так вже й було принципово. А от вісімдесята, що занурилась у воду, заслуговує на повагу. Нею стала душа компанії гумористка Ольга, яка заходила у воду з своєю подругою Аллою. Дев’ятий десяток моржів відкрили Олег з Олександром. Був сотий плавець, тільки він не захотів назватися. Сто десятий Саша Голодняк. Він розповів кумедну історію. Три роки поспіль приходив на водохресне купання. Тільки без підготовки ніяк занурюватися у воду не наважувався. В цьому році таки наважився. А здоми Олександр загадав, якщо у воду зайду, то й вистачить волі курити кинути. Хто хоче зберегти здоров’я, кидайте разом з Олександром.

Відео дня

Сто двадцятим став чоловік з почуттям гумору Дмитро. Водохресне купання для нього свято, якого чекає, а вода мокра. Сергій Бевз занурився сто тридцятим, Максим, який на мить пізніше занурився за тата, став сто сороковим пірнальником.

— Вода класна, — каже батько школяра, який за статистикою був сто тридцять дев’ятим.

Сто п’ятдесятим в нашій статистиці стали Данило з Олександром. Вони з настилу у воду пірнули разом, разом і з водойми вийшли. Сто шістдесята, сто сімдесята, сто вісімдесята позиція у представниць не зовсім слабкої статі Тетяна, Катерина та Наталія. Двоє перших моржі зі стажем. Наступним ювіляром водохресного купання стали Руслан з Іваном. Хлопці виявились настільки прудкими, що кінокамера за ними не встигла. Тож фотографувалися вони вже одягшись.

Коли б не війна шостий рік, то був би у нас і двухсотий. Та якось у свято так назвати живого енергійного чоловіка язик не повертається. Тим щасливчиком став Леонід Олешко.

— Мене Господь забрав від шкідливих звичок, — каже чоловік. —  Відчув я, що Бог подає мені руку під час водохресного купання. З тої пори плаваю на Водохрещу регулярно. Ольга та Марина стали ювілярами на початку третьої сотні. А Денис, Костянтин та Василь стали моржами, на яких завершився офіційний підрахунок.

Скільки ще прийде охочих зануритись у воду — з точністю невідомо та, враховуючи статистику минулих років, їх прийде не більше 50-ти. Тож можна зробити припущення, що в цьому році занурилось у воду до трьохсот наших земляків. А це менше, ніж в минулому році

Дивіться ще:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:10 Аварійна ситуація: козятинчанам подаватимуть воду у визначені години 17:16 Біля ЦДЮТ у Козятині облаштовують декоративні клумби 16:05 Загинув у Бахмуті: минає рік, як війна забрала життя Героя Олега Шпура 14:04 Шукають 16-річну Аліну Саволюк Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 12:33 Не беріть у руки: у нашому районі розкидатимуть вакцини для імунізації диких тварин 11:00 Прикрашали весняне дерево і грали в старовинні ігри: фестиваль гаївок у Козятині photo_camera 10:04 Самгородчани стали переможцями III Міжнародного конкурсу мистецтв «VIRTUOS 09:00 Створює мультики з географії, веде блог та ютуб-канал і змагається за звання «Вчителя року» 08:09 З 1 травня водії обов'язково повинні вмикати ближнє світло фар за межами населених пунктів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up