Уроки раніше, перерви коротші. Про зміни у навчанні козятинських шкіл

Уроки раніше, перерви коротші. Про зміни у навчанні козятинських шкіл
Перенесення першого уроку на півгодини пов'язане з позмінним навчанням у школах. Це стосується не всіх шкіл громади, лише деяких. У першому ліцеї уроки першої зміни розпочинаються о 8.00
  • Вчимося. Школярі Козятинської територіальної громади вже другий тиждень навчаються після зимових канікул. Звісно, за партами не на всі 100%, адже у багатьох школах очне навчання переплітається з дистанційним.
  • У другому півріччі запровадили чимало змін, які стосуються графіка дзвінків, перерв та харчування.
  • Про них розпитали у начальника управління освіти Козятинської міської ради Інни Мадей

Зима цього року, на щастя, не надто сувора. Але, все ж через щоденні відключення світла, у наших домівках та у більшості громадських і освітніх закладів температура повітря ледь прогрівається до комфортного мінімуму. І хоча на вулиці наразі переважають «плюси», не у всіх навчальних закладах тепло. Не допомагають навіть модернізовані котельні. Зокрема, це стосується опороного ліцею міста Козятин. Адже після публікації, де наш журналіст перевіряв та розповідав про температуру у ліцеях, у коментарях та месенджерах на наших сторінках соціальних мереж стали писати, щоб перевірили ліцеї ще раз. Мовляв, учням та вчителям холодно, на градуснику — від +9 до +12. Через це минулого тижня на кілька днів у закладі навіть скасували навчання. Яка ситуація цього тижня — пояснила Інна Мадей.

— Діти вийшли на навчання, але температуру у закладі, на жаль, дуже важко підтримувати стабільною, оскільки не є сприятливою ситуація в енергетичній сфері країни, — сказала вона.

Починають вчитися раніше

У деяких закладах уроки тепер розпочинаються не у звичний час о 8.30, а на пів години раніше. Скоротили і перерви. Вони тепер не 10-15 хвилин, а 5. А кількість уроків, навпаки, збільшили. Для багатьох батьків та дітей це викликало певні незручності. Для дітей, в першу чергу це пов'язано з проблематичним прокиданням о сьомій ранку, а для батьків — добиранням на роботу (занадто рано). Погодьтеся, вранці цих півгодини дуже цінні. Та з усіма цими незручностями можна мирися, головне — діти мають змогу навчатися очно. Це надваживо в умовах сьогодення. 

Відео дня

Перенесення першого уроку на півгодини пов'язане з позмінним навчанням у школах. Це стосується не всіх шкіл громади, лише деяких.

— Позмінне навчання запроваджене у закладах, потужність укриття яких не дозволяє одночасно навчати усіх здобувачів освіти, — каже Інна Мадей. —  Щоб  друга зміна не закінчувалась дуже пізно, деякі заклади прийняли рішення розпочати навчання раніше зі скороченою тривалістю перерв.

Харчують і в Центрі творчості

Ще одна важлива зміна у другому навчальному півріччі стосується харчування. До прикладу, мама першокласника першого ліцею Тетяна, який навчається у Центрі дитячо-юнацької творчості, була приємно вражена, коли її син розповів, що на перерві їм видали курячі битки. До цього такого не було. Доводилось класти бутерброд у ланч-бокс і давати поїсти з собою.

— Ми не завжди встигали поснідати, коли уроки розпочиналися о 8.30, а тепер і поготів, — каже жінка. — Тому це добре, що розпочали харчувати діток. Крім котлети (м'ясної чи рибної), битка або шніцеля, дають ще і якийсь фрукт (банан, яблуко чи апельсин) та сік. Тож дуже зручно, що діток почали харчувати.

Щодо тих дітей, які навчаються в школі, з харчування все зрозуміло. Є харчоблоки та їдальні, є і гаряче харчування.

— Оскільки в школярів, які навчаються у Центрі дитячо-юнацької творчості, збільшилась кількість уроків, їх харчують, — пояснює Інна Мадей. — На жаль, в даному приміщенні відсутні умови для організації гарячого харчування так, як у школах.

Першокласники ще не в ліцеї

Поцікавились ще у Інни Мадей про інформацію, яка ширилася між батьками про те, що першокласники, які навчаються у Центрі, кілька днів на тиждень мають навчатися у школі, познайомитися зі справжніми класами та пробігтися просторими шкільними коридорами. Але ці зміни не втілилися в життя. 

—  Такі зміни не були введені, оскільки присутність першокласників у ліцеї унеможливлює автоматично навчання у закладі учнів інших класів. Потужність укриття для учнів ліцею №1 невелика, а першокласники під час повітряної тривоги мають можливість не залишати приміщення, де навчаються.

Не втрачаємо віри в нашу Перемогу, після якої наше життя повернеться в звичне, мирне русло, і діти навчатимуться без тривог, укриттів у теплих та рідних школах.

Читайте також:

Що у нас роблять з російською літературою

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up