Узбіччя, тротуари та парк тепер прибиратимуть по-новому

Узбіччя, тротуари та парк тепер прибиратимуть по-новому
  • «Чисте місто» закупило підмітально-прибиральний автомобіль із мийкою.
  • Який вигляд має машина, вже показали на сторінці комунального підприємства у Фейсбук.
  • Скільки коштувала бюджету ця техніка — дізнавалися наші журналісти

Автопарк «Чистого міста» поповнився новою технікою. Це підмітально-прибиральна машина Schmidt Compact 200 із мийкою та вакуумним всмоктуванням. Як пишуть на сторінці комунального підприємства у Фейсбук, ця техніка допоможе якісніше прибирати бордюри, тротуари, сквери та інші території громади після осінньо-зимового періоду та протягом усього року.

«Цю машину в роботі вже випробували! Вона потужна! Завдяки півторакубовому бункеру машина підмітає та складає сміття, не порошить, поливає водою. Зауважимо, що КП «Чисте місто» у співпраці з керівництвом громади, депутатами та старостами Козятинської міської територіальної громади й надалі постійно буде працювати над розширенням переліку і покращенням якості надання послуг, тож нова техніка забезпечить безперебійну роботу підприємства і дозволить збільшити об'єми робіт з благоустрою», — йдеться у дописі «Чистого міста».

Відео дня

Люди відреагували на цю новину двояко. Одні пишуть у соцмережах, що це добре, що придбали спецтехніку, тому що це бодай трохи розвантажить працівників «Чистого міста», які підмітають сміття і пил мітлами, а потім ще й самотужки лопатами закидають це все у причіп трактора. Інші кепкують, що дороги та тротуари будуть із чистими ямами, в яких збиратиметься дистильована вода.

Опитування

Ви вже бачили, як працює ця машина на вулицях Козятина?

Підмітально-прибиральну машину вдалося купити з другої спроби. Перший раз договір на закупівлю уклали із товариством з обмеженою відповідальністю «Інтерспецтехніка» за п’ять днів до Нового року. Фірма, із якою підписали угоду — житомирська. Проте контракт розірвали. Причина — висновок Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області. Структура провела моніторинг закупівлі та виявила в інформації, яку оприлюднили в системі електронних закупівель, ознаки порушення законодавства про електронні закупівлі. Держаудитслужба дала запит на пояснення двох питань:

яким чином «Чисте місто» здійснило обгрунтування розміру витрат, технічних та якісних характеристик та визначило очікувану вартість прибиральної техніки;

чому тендерну пропозицію «Інтерспецтехніки» не відхилили, якщо відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, об’єм двигуна машини становить 2300 кубічних сантиметрів, тоді як «Чисте місто» давало запит на техніку з об’ємом двигуна не менш ніж 2900 кубічних сантиметрів.

Крім того, за результатами висновку Держаудитслужби, «Інтерспецтехніка» не надала у визначений законом термін усіх документів, які підтверджують, що немає підстав для того, щоб учаснику відмовили у процедурі закупівлі.

«Чисте місто» пояснило, що очікувану вартість визначили, проводячи попередній моніторинг цін на ринку, а у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, яке надала «Інтерспецтехніка», була допущена технічна помилка і двигун машини насправді має більший об’єм.

Проте в останній день січня 2023 року договір із «Інтерспецтехнікою» розірвали, тож за контрактом не виплатили ні копійки.

Із другої спроби прибиральну техніку таки вдалося придбати. Договір уклали на початку березня із підприємцем із Житомирщини Андрієм Томчуком. За даними аналітичної системи YouControl, він володіє трьома торговими марками, серед яких — «Пак-Трейд». Саме ця назва нанесена на машині, фотографію якої виставили на фейсбук-сторінці «Чистого міста».

Із другої спроби техніку придбали навіть дешевше. За умовами того договору, який уклали ще наприкінці минулого року і цьогоріч анулювали, транспортний засіб мав коштувати 1 мільйон 271 тисячу гривень. Натомість у березні машину придбали за 1 мільйон 212 тисяч гривень. На сайті «Пак-Трейд» ця ж техніка коштує 1 мільйон 230 тисяч 900 гривень.

Наостанок додамо, що поки що нової підмітально-прибиральної машини на вулицях міста ми не бачили. Сподіваємося, її використовуватимуть за призначенням і її не спіткає доля зеленого тракторця, який купили для того, щоб чистити тротуари від снігу, але минулої зими він розчищав пішохідні доріжки тільки один раз. Натомість восени за його допомогою вантажать на трактор згорнуте листя.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

Почорнілі горіхи, роздуми Зінаїди та ще один люк-привид

Козятинська різня бензопилою дійшла до центральних вулиць

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (17)
  • Валентина Чемерис

    Краще зробили тротуари, щоб в темряві не ламати ноги.
  • Валерій Гончарук

    Ми бачимо як це чудо техніки працює . Люди як замітали мітлами так і замітають. А техніка пилючкою припадає. Чому вони живуть з відчуттям все дозволено. Доки це має бути
  • Саня. Татьянчук

    Дама мете
  • Станислава Немировская

    Новими мітлами.

keyboard_arrow_up