Індик чи индик? В Україні хочуть змінити правопис

Індик чи индик? В Україні хочуть змінити правопис

Пропозиції щодо змін приймають протягом місяця

В Україні стартувало громадське обговорення можливих змін до Українського правопису, останні зміни до якого вносили 2012 року.

"Українська національна комісія з питань правопису пропонує до уваги громадськості проект нової редакції Українського правопису, розроблений на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ, що набувають поширення в різних сферах суспільного, наукового та культурного життя. Правописна комісія виходила із розуміння того, що Український правопис, як правопис і будь-якої іншої мови, не може бути вичерпним; він кодифікує засадничі, найбільш поширені або спірні орфографічні положення. Правописна комісія розраховує на уважне прочитання, конструктивні пропозиції і доброзичливу критику всіх зацікавлених користувачів і знавців української мови", - ідеться в повідомленні на сайті Міністерства освіти і науки. 

Проект документа містить понад 200 сторінок.

Відео дня

Пропозиції та зауваження прийматимуть протягом місяця, до 15 вересня.

Поки Міносвіти збирає пропозиції та думки

Поки Міносвіти збирає пропозиції та думки фахівців, ZAXID.NET переглянув проєкт (саме так пропонують його автори) нового правопису і пропонує коротку підбірку найцікавіших запропонованих нововведень.

Индики та їхній ирій

Компромісне рішення для філологів, які хочуть повернутись до правопису 1928 року, який передбачав вживання літери «и» на початку слів: ирій, иржа, индик. У проекті нового правопису надається перевага літері «і», однак перед приголосними «н» та «р» можна вживати два варіанти написання: індик (индик), індича (индича), ирій (= вирій), ірод (ирод) тощо.

У художніх текстах допускатиметься заміна і на и вкінці слів під час відмінювання: смерти, радости.

Гете чи Ґете

Чинний правопис говорить, що першу літеру іноземних антропонімів, які починаються на g, варто передавати літерою «г»: Гуллівер, Гете, Гарсія. Проект нового правопису пропонує два варіанти написання таких антропонімів, відновивши вживання літери «ґ»: Гонгадзе/ Ґонґадзе, Габсбург/Ґабсбург, Гете/Ґете.

Прямий етер

Пропонується кілька варіантів написання слів грецького походження, де зазвичай буквосполучення th передається літерою «ф»: анафема/анатема, дифірамб/дитирамб, ефір/етер, кафедра/катедра, міф, міфологія/міт і мітологія, Афіни/Атени, Борисфен/Бористен, Демосфен/Демостен, Марфа/Марта.

Проєкт і проєкція

У чинному правописі у словах іншомовного походження звук [j] +голосна передається літерами я, ю, є, ї. Новий пропонує до звиклих нам плеєрів, роялів та феєрверків додати ще проєкт та проєкцію.

Попмузика, мініспідниця і експрезиденти

Доведеться звикнути до того, що слова вебсторінка, попмузика, експрезидент пресконференція та мініспідниця пишуться без дефісу. Новий правопис пропонує слова з першим іноземним частками писати разом (зараз частина з них пишеться разом, а частина через дефіс).

Натомість слово Святвечір, яке в чинному правописі чомусь пишеться через дефіс (Свят-вечір) пропонують писати разом за правилом складноскорочених слів (так само як Міносвіти та мультфільм).

Кока-кола і пепсі

Автори нового правопису пропонують деякі назви продуктових товарів писати без лапок з маленької літери: кока-колалюбительська ковбаса. Така норма пояснюється тим, що ці слова стали нібито загальними, однак, як саме визначатиметься ця «загальність» – незрозуміло (як писати: пепсі чи «Пепсі», мартіні чи «Мартіні»?).

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up