В урочищі «Сестринівська дача» висадили саджанці рідкісних порід

В урочищі «Сестринівська дача» висадили саджанці рідкісних порід
На цій вирубці висадили саджанці модрини
  • У неділю, 17 травня, ми побували в лісовому угідді «Сестринівська дача». В кварталі 22 що в народі називають «Треугольник тисяча дев’ятого» та кварталу 24 «Березняк дачників» хазяйнували працівники Козятинського лісництва.
  • Там були забиті в землю кілки і скошене міжряддя. Що там робили працівники лісового господарства ми запитали лісничого урочища «Сестринівська дача» Василя Сауляка

– У кварталах, про які ви запитуєте ми посадили саджанці дуба звичайного, чорного горіха та модрини європейської, – каже лісничий. – Модрину висадили у кварталі 22, де в нас вільної площі під посадку 0.8 га.На цій ділянці висадили 3 тисячі 800 дерев.

У 24 кварталі, де після санітарної вирубки в нас вільної під посадку дерев площі 2.7 гектара, ми посадили 9 тисяч 600 саджанців горіха чорного і 3 тисячі 200 штук дуба звичайного.

– Саджанці самі вирощуєте чи купуєте і скільки людей було задіяно при посадці дерев? – Дуба трохи нашого було, – каже Василь Андрійович. – Модрину й горіх взяли у Вінницькому лісгоспі. З вінничанами ми колеги, не купуємо один в одного нічого, а міняємось тим, що маємо.

Відео дня

З посадкою дерев була домовленість, що допоможе Держадміністрація. Тільки умови карантину не дозволили нашим постійним помічникам узяти участь у благодійній акції. Висадили дерева своїми силами. Почали садити в другій декаді березня, завершили посадку в кінці квітня. Зараз пішли дощі, бур’яни піднялися. Ми їх скосили і проведемо культивацію грунту. Це потім дерево росте, а поки не укорениться, саджанцю треба догляд

Василю Андрійовичу розкажіть про чорний горіх, модрину й чому ви її посадили біля залізниці?

—Модрина європейська— одне зі швидкоростучих хвойних порід. При сприятливих умовах, дерево може вирости до 50-ти метрів заввишки. За сезон, модрина може мати приріст у висоту близько метра. А посадили тому, що дерево красиве і з трьох сторін у людей на виду. Воно хоча й на зиму скидає хвою, та все одно через дивовижну крону і стовбур є привабливим протягом усього року.

Чорний горіх —це цінне більш промислове дерево, з якого виготовляють коштовні меблі. Плоди горіха достигають на початку жовтня, тільки вживають їх рідко через міцну шкаралупу. Ще донедавна з деревини чорного горіха виготовляли приклади до рушниць, – сказав лісничий урочища «Сестринівська дача».

Більше запитань ми нашому співрозмовнику не задавали, бо й у вихідний він мав невідкладні справи.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Valentina Chornenkaya

    Навіщо дали координати?Викопають.
  • Оля

    Молодці так тримати потрібно дбати  про матінку природу  то потім не буде куди поїхати й на що подивитись. На щод кудись поїхати то рекомендую на Дністер https://atomtravel.com.ua/tours/splavy-po-dnistru/ декуди нетронута природа з своєю форою та фауною.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up