Вербна неділя 2020: прикмети і заборони (Онлайн-трансляція богослужіння з Києво-Печерської Лаври)

Вербна неділя 2020: прикмети і заборони (Онлайн-трансляція богослужіння з Києво-Печерської Лаври)
  • Традиційно за тиждень до Великодня в Україні відзначають Вербну неділю, або за церковною назвою – Вхід Господній в Єрусалим. Вербну неділю святкують 12 квітня, після неї розпочинається Страсний тиждень, що передує Великодню.

 

Вербна неділя з’явилася після в'їзду Ісуса до Єрусалима на ослі з Віфанії. Напередодні він зробив велике чудо – воскресив Лазаря , тож люди встеляли йому дорогу пальмовим гіллям, тим самим вітаючи Спасителя. У тих країнах, де пальми не ростуть – вирішили  замінити на вербові гілочки, які в народі називають "котиками"

Що можна робити у Вербну неділю

1.Вербові гілки посвячені в церкві треба поставити вдома біля ікони або ж десь у кутку. Там вони мають простояти увесь рік. За церковними традиціями, вони захищають дім від злих очей та пожежі.

2.Сьогодні треба перебувати вдома у колі рідних вам людей.

Відео дня

3.За прикметами, якщо пересадити квіткові рослини, то вони будуть не лише чудово рости, але й залучати багатство в дім.

4.Якщо вбити у стіну кілочок з верби – це подарує людині рішучість і позбавить від страхів.

5.Дайте сьогодні милостиню хворим і немічним людям.

Що не можна робити у Вербну неділю

1.Категорично забороняється у цей день займатися важкою фізичною працею.

2.Вживати міцний алкоголь та влаштовувати гучні гуляння.

2.Напередодні Страсного тижня не рекомендується встрявати у сварки та думати про погане.

4.Їсти м’ясо, яйця та молочні продукти. Їжа на столі повинна бути скромною. Виняток становлять риба, рослинна олія та трохи кагору.

5. Не можна у Вербну неділю проводити поминальний обід.

Прикмети у Вербну неділю

– Безплідній жінці треба зранку треба зрізати гілочку верби, освятити в церкві та принести додому. Цю гілочку треба зберегти в потаємному місці. За прикметами, жінка зовсім скоро відчує радість материнства.

– Вперше навесні виганяти худобу на пасовисько варто саме свяченою вербою — "щоб нечисть не чіплялася до тварин"

– Якщо у Вербну неділю тепло і сухо – влітку буде великий урожай фруктів.

– У Вербну неділю вдарив мороз – рік принесе багато пшениці.

– Якщо в цей день вітер дме сильно, то літо буде вітряним

На жаль, цьогоріч на відзначення торжества в Україні повпливали карантинні обмеження - за рішенням уряду у нашій країні відвідування масових заходів і служб у церквах заборонено. Разом з тим, у храмах проводяться богослужіння без присутності віруючих. Відповідні трансляції можна подивитися на телеканалах або ж на сторінках церков у Facebook та на YouTube-каналах.

Так, до прикладу, сьогодні, 12 квітня, на телеканалі ZIK транслюватиметься богослужіння з Києво-Печерської Лаври. Слідкувати за ним можна буде з 9:00 тут:


Додамо, що  на каналі UA: КУЛЬТУРА о 9:30 можна буде подивитися Святу Месу з храму Святого Олександра в Києві, а об 11:30 – пряму трансляцію Літургії Української греко-католицької церкви з нагоди Вербної неділі.

На каналі UA: ПЕРШИЙ о 10:00 відбудеться трансляція Божественної Літургії в Свято-Михайлівському кафедральному соборі Православної церкви України в день свята Входу Господнього в Єрусалим.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up