Від Афін до Москви бігли через Комсомольське

Від Афін до Москви бігли через Комсомольське
Петро Ситницький удостоївся честі нести факел Олімпіади-80 як один з найкращих спортсменів Вінниччини, ведучий спортсмен радянського союзу у штовханні ядра та занесений у книгу олімпійської слави Вінницької області. На днях цій події виповнилося 30 років.

Дома у Петра Ситницького й досі зберігається факел, який він ніс протягом кілометру від містка у селі Комсомольському і далі, за 500 метрів від перехрестя.
- Ми з 12-річною донькою Діною виїхали автобусом до Комсомольського перехрестя, щоб подивитися на чоловіка, - згадує дружина Галина Ситницька. - Було дуже багато людей. Такий натовп. Я лише почула: "Біжать!Біжать!" - і побачила як вгору піднімається мій чоловік. Гарно біг, - посміхається Галина Григорівна.

Попередили про небезпеку
- Нас готували до цієї події протягом місяця, - розповідає Петро Йосипович, - Близько 80 кращих спортсменів зібралися у Вінниці. Ми проживали у готелі "Південний Буг". У перший день перед нами виступили люди з Москві, розповіли про серйозність заходу та про напружену обстановку і можливу небезпеку. Адже тоді капіталістичні країни, зокрема Америка, не брали участь у Олімпіаді і можливі були напади та вибухи.

Як готувалися бігти
- Тренування відбувалися у парку культури ім. Горького, - продовжує розповідь Петро Ситницький. - День розпочинався о восьмій годині ранку. Розминка, сніданок, а потім автобусом нас везли у парк. В 11 годині розпочиналися тренування. Відпрацьовували кожен крок, навчалися передавати вогонь та нести факел. Адже подія була дуже масштабна. Усе знімалося на відео і не можна було осоромитися в жодному разі. Тренувалися на виносливість. Бігали кілометри з піднятою рукою, а у ній обов'язково якась вага, що уособлює факел. До речі, сам факел важив 600-700 грамів. Продовжувалися тренування увечері. Раз у кілька днів проходили медогляд. Перевіряли тиск, робили кардіограму. Коли показники були невідповідні, то спортсмена заміняли. Та у нашому колективі такого не траплялося.

Відео дня
>Ми вам форму, ви - кіно
- Форму для бігу надали японці. Як зараз пам'ятаю, що це був комплект фірми "Міцуно". Окрім спортивних трусів та майки з олімпійською символікою, гольфів та кросівок, у комплект входила стрічка на голову з написом "Москва Олімпіада-80". Натомість за надану форму японцям дозволили зняти фільм. І ось від Афін до Москви вони проводили відеозйомку. Фільм про те як Радянський союз готувався до олімпіади планувалося показати у своїй країні.

Попереду їхали БТРи
- З Вінниці до Житомирської області попереду всіх їхав автобус. Він розвозив спортсменів по етапам. Кожного спортсмена охороняла міліція. Заключав колонну ще один автобус,який забирав тих,хто вже пробіг дистанцію та передав вогонь. Я приймав вогонь біля містка у комсомольському. для цього переходили на стройовий шаг, піднімали руку вгору, з'єднували факели. Той хто передавав вогонь виключав газ, я навпаки запалював. Три-чотири кроки і починав біг. За мною з двох сторін бігли два спортсмени у такій самій формі, лише без вогню. Позаду були ще смпортсмени, вже у своїй, але в однаковій формі. Попереду нас їхали бронетранспортери, щоб застерегти у разі можливого вибуху. За бігунами - ескорт машин.

Увечері святкували
- Передали вогонь Житомирській області у селі Хажин. Усіх спортсменів привезли у Вінницю. На центральному стадоні "Локомотив" відбувалися урочистості. Кожному учаснику вручили медалі, грамоти та вимпели

 

 


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    как-то сухо. начальник миського архиву рассказывает интереснее
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up