Все про осінню депресію: як розпізнати та побороти

Все про осінню депресію: як розпізнати та побороти

В період міжсезоння, коли літо закінчилось, а на вулиці стає похмуро – наш організм проходить процес перевлаштування. Що дуже часто супроводжується депресивним станом та апатією. Розберемо як проявляється міжсезонна депресія та як запобігти розвитку даного стану?

  • Депресія, належить до стану, який супроводжується байдужістю, апатією, відсутністю мотивації до життя. Зазвичай депресії передує синдром хронічної втоми. Відповідно люди котрі надмірно працюють, ігноруючи режим сну та відпочинку можуть неправильно діагностувати емоційне вигорання з депресією, або навпаки (адже один стан може спричинити інший)

Основні фактори, які можуть спричинити появу осінньої депресії

Світловий день став коротшим: гормон радості – серотонін не продукується в достатній кількості без сонячного світла. При тому, що з настанням осені світловий день скорочується, такі гормональні зміни значно впливають на самопочуття: підвищується сонливість, знижується продуктивність та виникає апатія. Ці стани не дуже приємні, але піддаються збалансуванню.

Зниження рівня вітамінів: майже кожен з нас с настанням холодів стикається з дефіцитом певних груп вітамінів. Найчастіше це вітаміни групи B, а також А та С, які впливають на стан імунітету, нервової системи.

Зміна погодних умов: осінь у всіх асоціюється з часом для смутку. Немає нічого негативного в тому, щоб сповільнити ненадовго темп, щось переосмислити або зробити висновки. Головне вчасно забити тривогу якщо період смутку затягнувся.

Відео дня

Симптоми

  • зниження працездатності;
  • порушення пам’яті; апатія, слабкість;
  • постійна сонливість;
  • надмірний апетит.

Не всі люди мають схильність до депресивного стану або так званої осінньої «хандри». В першу чергу в зону ризику входять жінки, причиною тому є мелатонін (гормон сну), який виділяється шишкоподібною залозою при настанні темряви (а у жінок від природи його менше). Також більш схильні до розвитку депресії люди які перебувають в умовах постійного стресу, погано сплять та надмірно працюють, метеозалежні – реагують поганим самопочуттям на зміну погоди. Не є виключенням люди, які мають в анамнезі серцево-судинні патології та інші захворювання хронічного характеру.

Терапія, яка направлена на запобігання депресії

З метою не довести себе до стану глибокої депресії, потрібно розпочинати діяти прямо зараз, тим паче якщо ви маєте схильність до осінньої хандри.

Харчування: заздалегідь внесіть корективи у своє харчування. Це мають бути свіжі овочі та фрукти, які містять вітамін А та С, цільнозернові каші насичені вітаміном В.

Ароматерапія: ефірні олії лаванди, бергамоту, жасмину, троянди – допомагають поліпшити настрій. Їх можна використовувати у вигляді аромалампи або додавати у воду при прийнятті ванни. Фізична активність: обираючи відповідний для вас вид спорту, пам’ятайте, що під час руху виробляються ендорфіни (гормони щастя), які позитивно впливають на усунення депресивного стану.

Також не забувайте про прогулянки на свіжому повітрі, повноцінний відпочинок та сон. Якщо наступні симптоми тільки наростають та тривають упродовж двох тижнів, а профілактичні міри не супроводжуються успіхом негайно зверніться до лікаря:

  • відсутність сил у виконанні побутових речей (душ, вихід з дому);
  • постійне відчуття провини;
  • напади неконтрольованого страху, тривоги;
  • безсоння;
  • гнів та роздратованість;
  • зміна апетиту (надмірне вживання їжі або навпаки її обмеження).

На думку психологів перші кроки до депресії виникають внаслідок спроб змінити власне минуле, а тривожний стан через спроби вплинути на майбутнє. Відповідно намагайтеся жити теперішнім, незалежно від пори року та отримувати від цього позитивні емоції. Не забувайте й про те, що депресія це серйозний психічний розлад, який сам по собі не минає. Тому при виникненні тривожних симптомів найкращим варіантом буде звернутися до фахівця. 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up