Як допомогти безпритульним тваринам пережити морози

Як допомогти безпритульним тваринам пережити морози
  • За вікном вже зима і температура повітря перевалила за позначку в нуль градусів.
  • Чотирилапі, які живуть на вулицях міста — одні з тих, кому холод дошкуляє найбільше.
  • Як цьому зарадити, щоб котики і песики не померли від морозу — розпитали ми у наших зоозахисників

До зими залишалися лічені дні. Козятинчанка проходила повз котячий будиночок, зазирнула всередину і побачила там трійко маленьких кошенят. Тварини виглядали так, наче хтось намагався зробити з них сфінксів — вуса обрізані, шерсть поголена. Животики здуті. Якийсь нелюд виніс їх на вулицю і прикрив клаптиком тканини. Попри те, що за вікном ще не було морозів, для крихіток, яких тільки-но відірвали від мами, такі умови смертельні.

— Жінка забрала їх до себе додому, ще тоді не було морозу, тільки-тільки на нулі температура, але сирість і волога — для них це вже холодно, — розповідає Людмила Швець, зоозахисниця. — Вона розповідала, що кошенята навіть не могли спочатку рухатись, вже починали задубівати. Їх поклали на грілочку, відійшли. Але почалися далі дитячі проблеми — віруси. Тому що вони від мами забрані, який там імунітет? Одненьке загинуло, а зараз ми двох лікуємо — імуномодулятори колимо, противірусні, щоб дати їм можливість зміцніти і просто вижити.

І такі випадки непоодинокі. Люди продовжують викидати чотирилапих і вони змушені шукати собі куток на вулиці, тому що місця для перетримки у Козятині немає, а забрати додому всіх волонтери просто фізично не мають змоги. Вижити на вулиці котам і собакам складно навіть влітку, не кажучи вже про зиму. В цю пору року головний ворог безпритульних тварин — це мороз. Тому перше, про що треба подбати, щоб допомогти їм пережити зиму — облаштувати тепле місце. У таких екстремальних умовах вуличні тварини витрачають найбільше енергії саме на те, щоб зігрітися, тому тепло дуже важливе.

Відео дня

— Якщо людина хоче допомогти, можна взяти пінопласт — десяточка, він максимальний по ширині, у будівельних магазинах його можна придбати без проблем, — каже Людмила. — Зробити будиночок з коробочки. Поріг трошки підняти від землі. Тоді не буде задувати сніг всередину. Пінопласт — це теплоізолятор, він дуже гарно тримає тепло. Ще для заспокоєння можна соломи всередину чи сіна покласти, яке також тримає тепло. Кожен котик подякує, це буде класна домівочка. А ще зверху клейонкою і скотчем обмотати і їм цього було б достатньо. У цього пінопласту велика площа, туди десяток котиків влізе і їм буде там тепло. Щоб кожна небайдужа людина поставила чи біля під’їзду, чи в дворику таку хатку, було б взагалі прекрасно, котикам було б де сховатися. Це спасіння для них, тому що зима тільки починається і потрібно не тільки будинки утеплювати, а ще й щоб люди сердечка свої робили теплішими.

— Як щодо собачок, які живуть на вулиці. Може їм теж можна якісь підстилки залишати? — запитуємо волонтерку.

— Так само можна хоча б із пінопласту підстилочку зробити і поставити в такому місці, щоб не було протягів, — відповідає Людмила Швець. — Але собаки більш стійкі до морозів, не такі, як котики. Котики починають замерзати. Перший показник — це вушка. Буває, котика гладиш, а у нього краєчки вух нерівні, криві. Це значить, що він уже пережив холод. Хвости так само відмерзають у них, лапки. Я знаю, що для котів температура нижче мінус десяти, наприклад мінус п’ятнадцять, вже може бути критичною. Собаки більш стійкі, у них і хутра більше, і жирового прошарку. Якщо це старенька собачка, вона так само буде дуже боятися холоду, але якщо це молодший песик, то вони більш рухливі тваринки. Вони гуртуються, зграями живуть і більше зігріваються.

Другий важливий аспект — це їжа, тому що чотирилапим друзям потрібно брати енергію для організму. Дуже добре, якщо є можливість погодувати тварину теплою їжею. Їм, так само як і людям, це необхідно.

— Якщо люди конкретно опікуються якимись тваринками, вони можуть винести кашу, тут же постояти і прослідкувати, щоб тварина поїла цю тепленьку кашу, — продовжує зоозахисниця. — Немає сенсу її залишати, вона одразу замерзне. Але якщо це відкрита територія і немає можливості погодувати теплою їжею, тоді просто взяти хороший ситний сухий корм, не найдешевший. Він більш калорійний і від нього є сенс, не просто так набив шлунок і все на цьому. Буває, береш корм у жменю, а після нього рука жирна. Це — те, що треба на цей період. Він збалансований, його потреба йде мінімальна, але він виконує свою функцію — максимально насичує організм. При всьому цьому він не розтратний. Його може бути жменька, але цієї жменьки на довше вистачить. Тому що візьмеш сухий корм, наче кіт його хоче, так само як чіпси ароматизовані, вони для того, щоб звикання до них йшло, тварина його їсть і без толку, тому що воно просто сухе, нічого там корисного.

У зимову пору тваринам, які мешкають на вулиці, складно знайти питну воду, тому що коли тримається мороз, усі калюжі покриваються кригою. Тож чотирилапих важливо забезпечувати ще й водою. Вона має бути не гаряча, але тепла, щоб тварина могла трохи зігрітися, коли поп’є. Та найкраще буде, якщо ви дасте прихисток безпритульному котику чи песику і заберете до себе.

— Можливо, хтось мріяв колись про якогось котика, зараз якраз зима і час його взяти до себе, зігріти своїм теплом, — підсумовує Людмила. — Тішить, коли люди забирають додому тварин. Якогось дня дівчинка передзвонила мені, каже: «Я йшла біля маленького базарчика, там викинули кошенятко. Я його забрала. Підкажіть мені, що робити». Коли є такі люди, одразу на льоту все розповідаєш, хочеться допомогти. Думаєш, дякувати Богу, що є такі люди.

 

Читайте також:

Рятують життя тим, кого господарі покинули напризволяще

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up