Як козятинчани Різдво святкували

Як козятинчани Різдво святкували

У п’ятницю, 7 січня, православний світ відзначав Різдво Христове —  одне із головних християнських свят, що знаменує народження Сина Божого Ісуса Христа. Як святкували козятинчани – у нашій розповіді

В цей день ми за традицією побували в церкві  Покрови пресвятої Богородиці, де настоятелем храму отець Василь. О 9-й ранку почалася служба Божа. В ній святий отець згадав про бійців, які забезпечують мир над нашими головами, помолився за мир в Україні, попросив у Всевишнього здоров’я та достатку для людей.

Служба Божа завершилась уставним многоліттям та колядками.

Відео дня

Церковний хор разом з прихожанами храму стали співати колядок.  Враження від почутого неймовірні. Ніби звичайні жінки, які співають живим голосом. А емоцій від співу колядок не передати.

— Христос народився, — по завершенні величально-обрядових пісень сказав отець Василь.

– Славімо його. —  хором відповіли прихожани.

–  Щоб під ці слова ми в мирі проживали і біди не знали. Всім вам щастя, добра, здоров’я та достатку вам і вашим родинам, – побажав отець Василь.

По дорозі додому ми ще раз зустрілися з прихожанами храму Покрови. Поцікавилися, що для них, для прихожан церкви є свято Різдва. 

— Серед буденних клопотів люди повинні мати час на свято, яке дало б нам духовні сили, збудило наше серце і покликало нас до добра та щастя. Різдво є цим святом радості і веселощів. Саме Різдво вносить Божу благодать у кожен дім у кожну сім’ю. – розповіла прихожанка Тетяна.

В полудень на вулиці Героїв Майдану в районі річечки ми зустріли перших колядників. Вони йшли хата в хату від одного господаря до іншого в сторону міста. За годину активізувалися колядники в Іванківцях. Правда святковий настрій був не у всіх.  Справа в тому, щоб провідати своїх родичів декому довелося добиратися в Іванківці на таксі. Самі таксисти через жахливий стан доріг у це село не мали великого бажання ламати автівку по бездоріжжю, тому ціна 130 гривень в один кінець в день свята вважалася Божою. А владі міста треба розібратися чому на Різдво  забуксувала на маршруті двійка. Люди кажуть, що якщо водій двійки і далі має так возити пасажирів, то нехай цей маршрут віддадуть перевізнику, який краще виконує обов’язки перевізника.

Близько 14-ї години ми помітили перших колядників в селі Козятині.   В центрі, районі ПРБ та на «тій стороні» було чути нових гарних колядок. Тож радує те, що ми не забуваємо традиції наших прадідів та дідів. З Різдвом Христовим!   


Читайте також:
Такого ще не було: у Козятині влаштували перший театралізований вертеп

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up