Як козятинчани відмічали свято Трійці

Як козятинчани відмічали свято Трійці

У неділю, 20 червня, християни східного календаря відзначають Трійцю. Це одне з дванадцяти головних православних свят. Іноді його називають П’ятидесятницею, Зеленою неділею, Зелені свята. Ми побували в церкві Покрови пресвятої Богородиці. Як настоятель храму освячував пучки трав та квітів та про що розповів  – читайте в нашому матеріалі

Першими, з ким ми зустрілися на подвір’ї храму, були Оксана та Алла, вони саме  вийшли з церкви на обряд освячення зелені.

– Зелень – символ нового життя. З давен давен наші предки на Трійцю прикрашали свої хатини живими квітами та зіллям, при чому зелень потрібно розкидати по всьому дому, адже вдачі багато не буває. – розповідає про звичаї свята пані Оксана. 

В цей момент з храму стали виходити інші віруючі. В їхніх руках були квіти, м’ята, любисток, пагони пижми та зілля аїру. Вони, утворивши півколо, приготувалися до процедури освячення. А за мить вийшов настоятель храму протоієрей отець Василь. Він в молитві звернувся до Всевишнього (Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші, імені Твого ради. Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків), а церковний хор проспівав многая літа. Після чого почалася процедура освячення квітів і зелені.

Відео дня

Процес освячення прийшовся до смаку навіть маленьким дітям. Тепла погода та тепленька свячена вода торкалася небайдужі до води дитячі обличчя.

По завершення служби Божої ми звернулися до отця Василя, щоб він розповів про свято Трійці. 

На 50-й день після Христового Воскресіння Православна Церква відзначає зшестя Святого Духа на апостолів.  Цього дня всі апостоли перебували в одній світлиці у Єрусалимі. Була дев’ята година ранку. Раптом зчинився шум із неба, ніби буря зірвалася й переповнила весь дім, з’явилися  вогненні язики, і спочили по одному на кожному з учнів. Усі вони сповнилися Духа Святого, вийшли до народу і почали славити воскреслого Христа їхніми рідними мовами.

Так Дух, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів і дав їм здатність і силу для проповіді Христового вчення всьому світові. Того ж дня увірували в Христа близько трьох тисяч людей. Таким чином народилася на землі Церква Христова, а нам явилась Пресвята Трійця - Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий.

Так як Святий Дух зійшов на апостолів - так Він поступово і сходить на кожного з нас, утверджуючи нас у святій вірі та любові до Господа, рідної України і до всіх людей, що навколо нас.

—Трійцю ще називають «Зеленими святами». Зелений тиждень починається з четверга. На Західній Україні, де я часто буваю, в цей день дівчата йдуть на поля, левади чи в ліс і там плетуть з конвалій, незабудок, васильків, чебрецю, вінки. З ними вони повертаються додому, – розповідає священник.

Напередодні дня Святої Трійці в суботу вранці ще до схід сонця дівчата й молодиці йдуть рвати запашне зілля, а вечором того ж дня квітчають свої хати зеленим гіллям клену, липи, ясеня чи осики. В деяких інших містах України у день П’ятидесятниці після літургії йшли хресним ходом до криниць і кропили їх свяченою водою. Ті з прихожан, які бажали повного освячення своїх будівель виносили на двір стіл накривши його скатертиною, а зверху клали хліб-сіль.Священик зупинявся біля такого столу і прочитавши Євангеліє заходив до хати та кропив свяенною водою всі стіни, і всі інші будівлі, які є в господарстві. На цьому настоятель храму Покрови пресвятої Богородиці Василь Влізло завершив  розповідь про Святу Трійцю, а ми подякувавши священника за цікаву розповідь поїхали у робочих справах 


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Валерій Загребельний

    Наступного разу автор покажіть дорогу до цього храму .

    Вячеслав Гончарук reply Валерій Загребельний

    Дорога до храму у кожного своя її відчути треба.

    Валерій Загребельний reply Вячеслав Гончарук

    Мова про матеріальне .Тобто, як по тих ямах і кущаках добратись до цієї церкви .
  • Artur Edu

    Як добре що молодь вже не ведеться на релігійні сказки та басні. На фото лише старі люди.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up