Йдете через парк — будьте обережні

Йдете через парк — будьте обережні
  • Коли на котельнях топили соняшниковим лушпинням, спасу не було від голубів.
  • А нині маємо нову проблему.
  • Ворони облюбували міський сквер, де неприємний сюрприз може прилетіти просто на голову

Цього року ми нарешті майже повністю позбулися непролазного болота у парку, тому що упорядкування усіх основних алей завершили. Та новесенькі доріжки пробули чистими недовго. Минуло тижні зо два, як зробили алею, що веде від центру скверу до податкової, а бруківка вже вся була у пташиному посліді. Одне з двох: або птахів цього року у парку значно побільшало, або ж раніше ми просто не помічали сліди їхньої життєдіяльності, поки на алеях замість бруківки було болото. Тоді послід, швидше за все, просто всотувався в землю після дощу.

Найбільше пернатим полюбилася частина скверу з боку вулиці Пилипа Орлика, де стоїть оновлений дитячий майданчик. Саме там алея найбрудніша. Обабіч доріжки залишили два майданчики для лавок. Місця для сидіння там поки не встановили, але вже зрозуміло — щойно лавки вмонтують, на них дуже не насидишся, якщо сама бруківка вже вся у пташиному посліді.

Відео дня

Тепер комунальники мізкують над тим, що робити. Минулого тижня ми зустріли директора «Чистого міста». Він показав нам світлини з парку, на яких був якраз той майданчик, про який ми писали вище, де мала стояти лавочка. Володимир Добржанський каже — взимку, коли в парку почали кронувати дерева, люди виступили проти. Викликали навіть поліцію, коли бачили комунальників із пилками. У результаті формувальну обрізку зробили лише на п’ятьох деревах, що стоять на зеленій зоні обабіч дитячого майданчика з боку вулиці Пилипа Орлика. Навесні кроновані каштани почали потихеньку обростати гіллям. Натомість на решті дерев, які так і не пройшли формувальної обрізки, поселилися пернаті — у кронах повно пташиних гнізд.

Подібна проблема не лише у міському сквері. Під великою ялинкою, яку ще декілька років тому прикрашали до Новорічно-Різдвяних свят, стоїть лавка. Минуло від сили два тижні, як її пофарбували, але зараз цього навіть не видно — вона теж у пташиному посліді. Виходить замкнене коло. Дерева нам потрібні бо без них ніяк і влітку люди радше сядуть на лавку, що стоїть під деревом, аби сховатися від розжареного сонця. Та і в тіні не дуже насидишся, бо може прилетіти неприємний сюрприз просто на голову.

Ми вирішили поцікавитися, як із подібною проблемою борються в інших країнах. В інтернеті знайшли статтю, де описано американський досвід. У 50-их роках в одному з міст США було справжнє нашестя птахів. Засоби, до яких вдавалася місцева влада, не давали результатів. Тоді зоолог Хуберт Фрінгс спробував інший метод. Він записав на плівку крики смертельно наляканих птахів. Коли запис увімкнули в місті декілька разів, пернаті відлетіли і назад більше не повертались. 

Подібний метод застосували у тих же 50-их роках у Франції, щоб відлякувати ворон. У науці це називається акустичний репелент — простішими словами, звуковий відлякувач. Втім у перерахованих нами випадках йдеться про надмірно велику кількість птахів. Натомість те, що відбувається у нашому парку, навіть не назвеш словом «нашестя». Пернаті просто живуть собі на деревах.

Наостанок додамо, що коли ми шукали в Інтернеті гуманний досвід боротьби із птахами у світі, виявилося, що в інших країнах не придумують, як вигнати пернатих зі скверів та парків, а, навпаки, мізкують над тим, як створити для них всі необхідні умови. До прикладу, у Китаї придумали аеропорт для птахів. Це спеціальний парк, де пернаті матимуть змогу перепочити та поїсти під час перельоту, а люди — спостерігати за ними. У Канаді на дахах великих багатоповерхівок створюють штучні парки, щоб птахам було де поселитися, а мешканцям квартир — відпочити. А в Данії на фасадах будівель монтують шпаківні.

Виходить, поки у всьому світі борються за збереження природи, ми лише дбаємо про наш комфорт, забуваючи, що і дерева, і птахи — це також частина екосистеми. Напрошується питання — то може над лавками в парку просто зробити накриття, як на зупинках? Тоді і лавки будуть чистими, і дерева цілими, і пернаті нікому не заважатимуть.

 

Читайте також:

Вечірній сквер, або Маленькі дрібниці великої проблеми дозвілля дітей

Добралися варвари до дерев із цвітом

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (17)
  • Читач18

    Для міського парку це нова проблема, а в парку біля вокзалу так було завжди. Страшно через нього ходити.
  • Лідія Бабюк

    Що б ви там не казали і хто б не був винен-----а лавочки загаджені.несядеш.не відпочинеш.Неприємно.
  • Денис Голуб

    Якщо по суті статті,  то...Одними з найпопулярніших методів відлякування птахів в аеропортах є акустичні системи. Широкий спектр звукових репелентів, доступних на ринку, підходить як для відлякування птахів в аеропортах, так і на інших промислових, сільськогосподарських поверхнях, а також у парках тощо. Мають невисоку ціну, живляться від сонячних батарей і видають звуки натуральних ворогів птахів, таких як представники орлиних. Наявність звуку пролітаючого, наприклад, сокола, створює дискомфорт у популяції ворон і за якийсь час вони покидають охоронну територію.

    Геннадий Ткачук reply Денис Голуб

    Денис Голуб добре що переймаєтесь проблемою ,але перше ,що треба розуміти ,це жила зона і вимоги тут інші  ,бо всі сторонні звуки будуть заважати населенню .Ви шукаєте вихід ,а зі слів влади вони бачить там парк з деревами без гілля ..Яб запропонував би ідею спробувати перевести птахів за місту ,де підкормлювати їх .Птахи селяться там де є щось зʼїсти ,але кому ми з вами рекомендуємо ,там наймудріші -«дайош пташину « реформу ,поки освітня ,лікарняна і дорожня в процесі

    Денис Голуб reply Денис Голуб

    Геннадий Ткачук Аеропорти, з точки зору появи великої кількості птахів, є найнебезпечнішим місцем. Тому паралелі очевидні, тим більше, цитую..."так і на інших промислових, сільськогосподарських поверхнях, а також у парках"  Я виклав своє бачення розв'язання саме цієї проблеми. Проблеми з обрізкою і керівництвом міста це інша проблема і, згоден, пов"язана.

    Геннадий Ткачук reply Денис Голуб

    Парк то не аеропорт ,краще хай на акардіонах грають і як мантру ,про цюрих співають ,як не вміють керувати ,краще спробують цим ворон налякати 😂-Жарт …Дерев нових посаджених так там ніде і не побачив ,може хтось підкаже,де це відбулося в ТГ ?
  • Геннадий Ткачук

    От в пустелі ворон не має ..Дерева не дали кронувати?Так робіть це в законний спосіб і не буде в людей ніяких питань .А раз не мали належного дозволу ,то і робити там нічого .Цікава в нас місцева влада ,все закриваєм ,вирізаєм ,»реформуємо « ,а от люди не задоволені .То можливо причина в непрофесійності влади ?Скільки себе памʼятаю у нас ворон було на три міста ,а от коли парк став рідким ,бо дерева позрізали,от тому і почалося бомбодорування .

keyboard_arrow_up