З опалим листям можна все робити, що кому підходить, але не спалювати його

З опалим листям можна все робити, що кому підходить, але не спалювати його
  • Щодня у жовтні ми помічаємо, як старанно чи не зовсім двірники підмітають територію від опалого листя.
  • А тим часом екологи б’ють на сполох, що в такий спосіб ми збіднюємо грунти біля зелених насаджень і це в деякій мірі може призвести до загибелі дерев.

Голова і співзасновник громадської організації «Ukrainian Nature Conservation Group», автор 30 книжок та брошур, в тому числі наукових монографій і довідників, за якими створені 60 об’єктів природно-заповідного фонду України, Олексій Василюк каже, що опале листя біля зелених насаджень треба прибирати лише в окремих випадках. 

— Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України забороняють вивозити з парків листя, за винятком території вздовж доріжок, навколо пам’ятників, спортивних та дитячих майданчиків, — коментує ситуацію з опалим листям заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк. — Проте достатньо зазирнути у будь-який парк восени, аби побачити, що листя прибирається на всій його площі. В багатьох випадках територію парку вишкрібають двірники до голої землі Співробітник ботанічного саду ім Гришка Микола Шумик має думку, що прибирання листя із землі в парках позбавляє рослини можливості живитись природними добривами.

— У парку Слави, наприклад, з-під зеленої огорожі вигрібається все листя. Цього в жодному разі не можна робити, — каже він. — У природних умовах у лісах листя ніхто не прибирає і не спалює листя з дерев. Воно перегниває і стає натуральним добривом для рослин. У парках від листя можна очищати хіба що доріжки та газонні ділянки. 

Відео дня

У західних країнах спеціальними приладами здувають листя з доріжок, але залишають його під кущами та біля дерев. Під деревами обов’язково потрібно залишати сухе листя, так звані пристовбурні кола.

Координаторка активістів і волонтерів громадського руху Екоцентр Євгенія Кравченко також вважає, що найлегше, що можна зробити з листям, і найправильніше – це нічого з ним не робити та залишити його в спокої.

Всі ми різні, хтось любить пройтися по опалому листі, хтось не дуже. Комусь листя не вистачає, щоб наповнити компостну яму. Тільки тут треба пам’ятати, що вміст волоського горіха в компостній ямі не повинен перевищувати 30 відсотків від усього листя. Хтось вважає опале листя за сміття, хоча це помилкова думка. Якщо змайструвати чи викопати компостну яму, то за кілька років у вас з’явиться органічне добриво не гірше, ніж продається в магазинах. З листям можна все робити, що кому підходить, крім спалювати його. 

Читайте також:

Листя, гілки і не тільки — як виглядають тротуари і узбіччя поза центром міста

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up