Запитання та відповіді про укриття в закладах освіти. Роз'яснення від ДСНС

Запитання та відповіді про укриття в закладах освіти. Роз'яснення від ДСНС
Фото зі сторінки Управління освіти

Служба освітнього омбудсмена підготувала роз’яснення з найбільш повторюваних питань, що продовжують бути актуальними.

Головне питання, яке зараз хвилює батьків, здобувачів освіти, працівників закладів, а також освітніх управлінців та органи місцевої влади – безпека учасників освітнього процесу під час нового навчального року. В інформаційному просторі точаться суперечки між батьками про те, чи варто розпочинати освітній процес в очному форматі, чи ні.

Міністерство освіти і науки України рекомендувало організовувати освітній процес залежно від безпекової ситуації в кожному населеному пункті.

Відео дня

Служба освітнього омбудсмена підготувала роз’яснення з найбільш повторюваних питань, що продовжують бути актуальними.

Якщо заклад освіти розпочав очне навчання, чи зможуть мешканці прилеглих будівель користуватися укриттям?

Ні. В такому разі укриття розраховується лише на здобувачів освіти та працівників закладу освіти. Органи влади та заклад освіти обов’язково повинен попередити мешканців прилеглих будівель, що в разі небезпеки заклад освіти не слугуватиме укриттям для жителів та працівників прилеглих будівель і надати інформацію про інші укриття у відповідному районі.

Якщо заклад освіти укладає договір про використання укриттів, які належать іншим суб’єктам, цей договір має передбачати організацію заходів безпеки, а не лише можливість перебування учасників освітнього процесу в укритті.

Крім того, в укритті та сховищі доцільно передбачити зонування приміщення для окремого перебування учасників освітнього процесу та інших категорій громадян.

Що заборонено робити під час перебування в укритті? (Правила поведінки для здобувачів освіти та працівників)

У споруді забороняється курити, шуміти, мати з собою небезпечні засоби, зокрема для освітлення, які можуть спричинити пожежу, не допускається пересування приміщеннями без особливої потреби, необхідно дотримуватися дисципліни та якнайменше рухатися.

Також забороняється приносити до укриття легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, громіздкі речі, приводити тварин. Для повноцінного відпочинку дозволяється тримати в споруді або брати з собою легкі підстилки й невеликі подушки з поролону, губчастої гуми або іншого синтетичного матеріалу.

Що робити, якщо повітряна тривога триває дві, три, години, а діти знаходяться в укритті закладу освіти?

У межах безпеки дітей їх не можна відпускати з укриття, поки не завершиться повітряна тривога. Якщо дозволяють умови, освітній процес під час повітряної тривоги варто продовжувати, зокрема в укритті, де забезпечено належне освітлення та місця для сидіння.

Якщо дитина не бажає перебувати в укритті, покидає його, які мають бути дії педагогів?

Педагогічний працівник, під наглядом якого діти прямують до укриття, та керівник закладу освіти, який організовує перебування там дітей, несуть відповідальність за безпеку учасників освітнього процесу в укритті.

Здобувачі освіти зобов’язані відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я інших, довкілля, дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, виконувати вимоги освітньої програми.

Тому дитина повинна слухати та виконувати вказівки вчителя чи іншої особи, яка організовує перебування дітей в укритті, та залишатися в захисній споруді. Слід повідомити батьків про таку поведінку дитини.

Що робити, якщо повітряна тривога застала дитину в дорозі (варіанти: дитина дістається пішки, транспортом або шкільним автобусом)? Які дії педагога(ів), коли повітряна тривога застала під час перевезення учнів шкільним автобусом до або з закладу освіти?

Якщо тривога зненацька застала дитину, коли вона пішки йде до школи, дитина повинна знати, де на шляху до школи знаходиться найближче укриття, щоб могти там заховатися. Якщо ж найближче укриття – заклад освіти, а дістатися до закладу освіти швидко неможливо – скористатися наявними природними або штучними укриттями, зокрема, рельєфом місцевості (балки, яри тощо), заглибленими приміщеннями та спорудами, за відсутності вищезазначених – у будівлях і спорудах різного призначення правилом “двох стін”.

Якщо дитина перебуває в громадському транспорті, необхідно залишити транспорт та перейти до найближчого укриття. Тому батькам необхідно провести роз’яснювальну роботу дітям щодо найближчих укриттів на шляху до закладу освіти.

Чи має право педагог відпустити дитину додому, на прохання батьків, під час повітряної тривоги?

Вихід із захисної споруди здійснюється тільки якщо надійшла інформація про відсутність небезпеки, а також у випадках вимушеної евакуації.

Вимушена евакуація зі споруди фонду захисних споруд проводиться, якщо:

  • відбулося пошкодження споруди, що виключає подальше перебування в ній осіб, які укриваються;
  • відбулося затоплення споруди;
  • сталася пожежа у споруді та утворилися в ній небезпечні концентрації шкідливих газів.

Тому під час повітряної тривоги, щоб не наражати дитину на небезпеку, педагог не має права відпустити її додому навіть на прохання батьків.

Із іншими найбільш поширеними запитаннями та відповідями на них освітнього омбудсмена України читайте на сайті: https://eo.gov.ua/zapytannia-ta-vidpovidi.../2022/07/14/...

Додамо, фахівці ДСНС будуть навчати і учнів і вчителів, як потрібно поводитися у різних небезпечних ситуаціях.

Читайте також:

Як батькам підготувати дітей до повітряної тривоги в школі. Рекомендації

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up