Зарплати, пенсії та пільгова іпотека. Що зміниться у жовтні

Зарплати, пенсії та пільгова іпотека. Що зміниться у жовтні
  • Новації. Другий місяць осені багатий на зміни.
  • Підвищили розмір мінімальної зарплати, зросли пенсії.
  • А ще в Україні запустили «Доступну іпотеку 3%», на яку можуть податися захисники, освітяни, медики й науковці

Нова мінімальна зарплата тепер складає 6 тисяч 700 гривень. Відтак, автоматично зросла мінімальна пенсія за віком, яка складає 40% від мінімальної зарплати. 

Крім того, пенсіонери, яким за 70 років, отримуватимуть щомісяця доплати до пенсії. Тепер розлого про всі зміни, які козятинчани відчують у жовтні.

Зростання «мінімалки»

Мінімальна зарплата зросла на 200 гривень і тепер складає 6700 грн на місяць. Через це збільшився розмір Єдиного соціального внеску (ЄСВ): він становить 1474 грн (22% від 6700 грн). Нині це стосується переважно роботодавців, які нараховують ЄСВ на зарплати найманих працівників.

Відео дня

ФОП, які також зобов'язані платити ЄСВ, були звільнені від цієї вимоги з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців. Втім, вони можуть робити це добровільно для зарахування страхового стажу.

Разом з цим збільшені розміри штрафів за порушення трудового законодавства. Зокрема, за неоформлених працівників та зарплату у «конвертах» покарання складатиме 67 тисяч гривень за кожного працівника.

Підвищення пенсій

Через підвищення мінімальної зарплати у жовтні зріс розмір мінімальної пенсії за віком. Непрацюючі пенсіонери, яким виповнилося 65 років і які мають повний страховий стаж, можуть отримувати 2 тисячі 680 гривень (або ж 40% від мінімальної зарплати).

Відтак у жовтні, 85 тисяч 65-річних непрацюючих пенсіонерів, що живуть на Вінниччині, отримають доплату в розмірі до 80 грн.

«Крім того, в жовтні передбачено встановлення щомісячної компенсаційної виплати до 300 грн пенсіонерам віком від 70 до 75 років. А для громадян 70+, які мають не менше 30/35 років страхового стажу, з 1 жовтня розмір пенсії не може бути нижчим як 3000 грн», — зауважили в головному управлінні Пенсійного фонду у Вінницькій області.

Перераховані суми пенсії виплачуватимуться з 4 по 25 число жовтня.

А от прожитковий мінімум, який впливає на розмір переважної більшості соціальних виплат, поки що залишається незмінним — 2508 грн на місяць. Він має змінитися з 1 грудня.

Запустили пільгову іпотеку під 3%

Із 1 жовтня можна подавати заявки на участь у програмі пільгової іпотеки — під 3% річних, з початковим внеском 20% і терміном іпотечного кредиту до 20 років.

В Кабміні зауважили, що на першому етапі нею зможуть скористатися чотири категорії українців: захисники України (військові, поліцейські, рятувальники, прокурори тощо), освітяни, медики та науковці державних та комунальних закладів. З наступного року доступною іпотекою зможуть скористатися всі українці, але з іншим відсотком — під 7% річних.

На веб-порталі «Дія» вже можна подати заявку. Програма отримала назву «єОселя». Адреса в Інтернеті для заповнення заявок на пільгову іпотеку: diia.gov.ua/services/yeoselya.

Валерій Чудновський

Читайте також:

Куди звертатися, щоб оформити субсидію?

У жовтні відбудуться планові перерахунки пенсій. Пояснили, хто і на скільки отримуватиме більше

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up