Затвердили нові правила благоустрою

Затвердили нові правила благоустрою
Реклама в невстановленому місці. Це типове для Козятина порушення правил благоустрою
  • На останній сесії депутати міськради прийняли правила благоустрою.
  • Вони стосуються не лише міста, а й усіх сіл Козятинської територіальної громади.
  • Що заборонено робити — розбиралися наші журналісти

У п’ятницю, 23 вересня, на черговій сесії депутати міської ради затвердили правила благоустрою. Вони діятимуть на усій території Козятинської громади і стосуються різних типів об’єктів благоустрою. До них належать парки, сади, сквери, майданчики, пам’ятки культури та історії, площі, різні типи вулиць, пішохідні та велодоріжки, пляжі, кладовища, прибудинкові території, а також території підприємств, установ та організацій. Документ налічує майже три десятка сторінок. Публікувати його повністю ми не будемо, лише зазначимо, що заборонено робити.

Вигул тварин тільки у спеціальних місцях

На об’єктах благоустрою не можна виконувати роботи без дозволу, якщо такий дозвіл має бути за законом. А самі об’єкти та елементи благоустрою необхідно використовувати виключно за їх функціональним призначенням. Писати, малювати та дряпати на стінах, парканах, тротуарах, шляхах, пам’ятниках та інших об’єктах і елементах благоустрою заборонено.

Так само заборонено самовільно влаштовувати город, висаджувати дерева та кущі, пошкоджувати чи знищувати газони і зелені насадження. Пасти тварин, свійську птицю і встановлювати голуб’ятні потрібно лише у відведених для цього місцях. Те саме стосується і прогулянки із собакою. За правилами благоустрою, вигулювати і дресирувати тварин у невідведених для цього місцях заборонено. Чи є у Козятині спеціальні місця для вигулу собак — то вже окреме питання.

Відео дня

Реклама і торгівля

Час від часу на парканах або стовпах можна побачити наклеєні оголошення. Це також порушення правил благоустрою, тому що оголошення та рекламні листівки дозволено клеїти лише у встановлених для цього місцях. У Козятині для цієї мети є спеціальні дошки оголошень. Деякі з них вже потребують ремонту, але навіть тими, які справні, користуються не всі.

Встановлювати торговельні лотки, павільйони та кіоски без дозволу також не можна. Так само як і самовільно торгувати товарами й надавати послуги. Стихійна торгівля теж під забороною. Та це не заважає людям торгувати просто на вулиці біля Маленького базарчика.

Вода і комунікації

Не можна вчиняти дії, які можуть призвести до підтоплення територій і спровокувати зсув. Бездіяльність у випадку, якщо хтось чинить такі дії, також заборонена. Так само не можна робити дії, які призведуть до порушення умов каналізаційних та ливневих мереж і витоку рідких відходів чи дощової води на об’єкти чи елементи благоустрою. Заборонено підключатися до каналізаційної мережі, яка призначена для відведення рідких відходів чи скидати будь-які відходи в ливневу каналізацію. Також не можна забруднювати відходами водні об’єкти і водні ресурси та їх прибережні смуги.

Дороги і транспорт

Ремонтувати та обслуговувати транспортні засоби, механізми та агрегати можна лише у встановлених місцях. Єдине виключення з цього правила — невідкладний ремонт при аварійній зупинці. А якщо хочете помити свій транспортний засіб, то не на дорозі, вулиці, тротуарі, велодоріжці. На прибудинкових територіях мити автівки також заборонено.

Не можна паркувати машини на дитячих та спортивних майданчиках. Це, до речі, також часто можна побачити у місті. А от несправні транспортні засоби, агрегати і механізми не можна залишати на вулицях, провулках, площах, зелених насадженнях і прилеглих до будинковолодінь територіях.

Заборонено довільно зменшувати ширину доріг, проїздів, тротуарів та велодоріжок. Не можна відкачувати на пішохідну і проїжджу частину воду з колодязів, траншей і котлованів, окрім тих випадків, коли це роблять підприємства з водопостачання і водовідведення в рамках проведення аварійних робіт.

Не дозволяється займати зайві майданчики під складання і огороджувати територію понад встановлені межі, засипати землею і будівельними матеріалами зелені насадження, люки колодязів, дощоприймальні решітки, лотки, кювети, перепускні труби, проїжджу та пішохідну частину дороги, які не виділені для проведення робіт. Також заборонено готувати розчин і бетон на дорозі і тротуарі.

Не можна без дозволу встановлювати огорожі, шлагбауми та обмежувачі руху, перекривати проїзди і проходи загального користування та монтувати засоби регулювання дорожнього руху без погодження з поліцією.

Заборонено вчиняти організовані дії, які призводять до пошкодження вулично-дорожньої мережі, інших об’єктів та елементів благоустрою та ускладнюють чи перешкоджають рух пішоходів і транспорту.

Сміття

Заборонено викидати сміття, траву, гілки, лушпиння від насіння, недопалки, листя та сніг у невідведених для цього місцях, а також влаштовувати стихійні сміттєзвалища, гноярки, звалища промислових відходів. Зокрема, не дозволяється вивозити побутові відходи у лісосмуги, поля, городи, ліси, сквери, парки та території зелених насаджень. Палити траву, гілки, листя та сміття у відведених місцях також не можна. Як і захаращувати територію громади будь-якими матеріалами, конструкціями та сміттям.

Не можна порушувати правила складання, зберігання, розміщення, транспортування та утилізації відходів, викидати сміття і нечистоти у балки, вуличні дощоприймачі, водні об’єкти на територіях, прилеглих до приватної забудови. Викидати в контейнери та урни будівельне сміття, металобрухт і зливати нечистоти заборонено. Так само не можна кидати сміття повз контейнери і складати біля баків, урн та поза межами своєї ділянки сміття, траву, гілки та листя. Ставити біля баків побутову техніку, яка вийшла з ладу, і будівельне сміття не дозволено. Так само як і залишати землю та будівельне сміття на проїжджій частині, тротуарах і газонах. Складати будівельні матеріали, конструкції, відходи, риштування, механізми поза будівельними майданчиками також не можна.

Заборонено чистити одяг і килими, викидати недопалки та будь-які предмети з балконів, вікон, сходових майданчиків і дахів будівель.

Що буде, якщо порушити правила благоустрою?

Якщо особа вчинила порушення у сфері благоустрою, її можуть притягнути до відповідальності за статтею 42 Закону України «Про благоустрій населених пунктів». Відшкодування шкоди, заподіяної об’єктам благоустрою, проводиться на основі економічно обґрунтованих розрахунків, відповідно до чинного законодавства.

Де шукати документ повністю?

Повний текст правил благоустрою можна знайти на офіційному сайті Козятинської міської ради в розділі «Новини». Розробник Правил — Управління житлово-комунального господарства Козятинської міської ради. Телефон 2–02–08. Електронна адреса [email protected]

 

Читайте також:

Куди звертатися, щоб оформити субсидію?

Козятинський ЦНАП відновлює приймання заявок на послуги сервісного центру МВС

Рада ветеранів ініціює відновлення в Козятинській громаді роботи квартальних комітетів

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Геннадий Ткачук

    Так то воно так ,але питання головне -а у нас хіба є благоустрій ,ау ?
  • Людмила Грабовая

    Заборони...заборонити...
    А створити спочатку сприятливі умови , зручності ....Наприклад в Америці владі щоб почути людей з проханням облаштувати комфортні тротуари(з правильними стандартами для пересування усіх категорій населення) знадобилось майже 60 років...
    ...дозволити всім бути культурними , поважати місцину де ти знаходишся, цінувати надбання минулого покоління , вільно ходити по святій землі вже скропленій кров'ю - це має бути стиль життя українця ...
    Але...дозвіл?...
    дозвіл просто гуляти у відведених місцях ...
    дозвіл  на спосіб  вижити за допомогою стихійної торгівлі ( самозайнятість ,самовиживання)означає обмеження...адже нажаль армія незахищених , малозабезпечених верств населення тільки зростає . В державі поки що немає фінансової можливості задовільнити достатній рівень людей.
    PS: думаю що потрібно моніторити ситуацію , можливості , проблеми , думки громади...
  • Козятин Вело

    Як приватна контора може шось заборонити вільній людині? Це оферта,хочете приймайте,хочете ні!
  • Татьяна Адамова

    А є спеціальні місця вигулу собак? А куди дівати гілки, якщо палити не можна, а перегнивати вони будуть років десять? А куди діти воду, якщо, наприклад чистиш криницю?  А коли влада припине знущатися над громадою?

    Тетяна Костюк-Канєвська reply Татьяна Адамова

    Козятин Вело
    ❗В тому то й суть , що влада є , але вона ніяка.

    Козятин Вело reply Татьяна Адамова

    Татьяна Адамова немає ніякої влади

keyboard_arrow_up