Знову знімали кіно у нашому місті

Знову знімали кіно у нашому місті
  • Цього разу під приціл об’єктивів відеокамер потрапив Музей історії міста.
  • Точніше, один з його залів.
  • Там знімали кілька кадрів фільму «Стежками Тимка Падури», який нещодавно презентували у Вінниці.
  • Розповідаємо, як це було та яких вдалося уникнути кіноляпів.

У Вінницькому «Квадраті» 18 жовтня провели презентацію документальної стрічки, знятої за мотивами книжки Миколи Купчика «Стежками Тимка Падури». Саме автор твору кілька років тому знайшов у селі Махнівка могилу україно-польського поета. 

Відомо, що помер Падура у селі Козятині в садибі місцевого поміщика Мар’яна Васютинського. Проте поховали його у Махнівці, адже у нас на той час не було костелу.

Цьогоріч у селі, де поховали поета, провели перший міжнародний фестиваль «Гей, соколи!», присвячений Тимку Падурі. А ще зняли документальний фільм про його життя і творчість.

Відео дня

Кілька кадрів, на яких зображена реставрація історичних подій, знімали у Козятині, в Музеї історії міста. А ще записали коментарі директора Музею.

— Вони мені вранці сказали, — розповідає Лілія Макаревич, директорка музею. — Це була, здається, відпустка. Я думала, що це просто екскурсія.

Для зйомки обрали один із експозиційних залів, присвячений уродженцю Козятина Віктору Іванову, режисеру фільму «За двома зайцями», та фотостудії Давида Шварцмана. Цю експозицію відкрили кілька місяців тому на 15-річчя музею.

У залі відтворено інтер’єр початку ХХ століття. Оскільки Тимко Падура народився на початку ХІХ-го, сам інтер’єр крупним планом не знімали. У кадрі актор в образі поета грає на бандурі, а також сидить за столом і пише.

— Вони не наводили камеру конкретно на якісь предмети чи речі, — каже Макаревич. — А просто якось так вуалювали. Воно виходить як в тумані. Свічка там десь в куточку, Падура на фоні.

У руку акторові дали гусяче перо. А «писав» він, не повірите, на фотоальбомі. Старовинний пустий фотоальбом — частина експозиції нашого музею.

— Я думала, зараз хтось помітить, що він пише гусячим пером на нашому фотоальбомі, — зізнається директорка музею. — Я кажу їм: «Це ж фотоальбом!» А вони: «Нічого страшного». Вона так зняла, що не видно, на чому саме він пише.

Під час зйомок навіть вдалося уникнути кіноляпу.

— Найсмішніше було те, що операторка сказала: «Задумайся, ніби ти щось придумав і ніби записуєш свої думки», — розповідає Наталія Баштова, науковий співробітник музею. — І він сидить, пише, пише. А я дивлюся — а в нього величезний електронний годинник. Величезний, як для чоловіка, годинник чорний. То ми реготали. Добре, що вчасно побачили. Так і кіноляпи робляться.

Відзняли актора у залі так, що навіть важко впізнати, що це наш музей. Проте самі творці фільму залишилися вражені.

— Дівчина, яка знімала, казала: «Ми не думали, що у музеї може бути такий гарний інтер’єр. Щоб це було так фактурно, настільки красиво». І ми самі дивилися фільм, раділи, — додає Баштова.

Як розповіла нам директор музею, орієнтовно на кінець листопада чи початок грудня планують провести презентацію книжки Миколи Купчика «Стежками Тимка Падури» та показати документальний фільм козятинчанам.

Читайте також:

Яке кіно знімали в Козятині?
На ювілей музею завітав син режисера «За двома зайцями»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up