Зробили моніторинг стану питної води та радіаційного фону у Вінницькій області. Результати

Зробили моніторинг стану питної води та радіаційного фону у Вінницькій області. Результати
  • За результатами щоденного моніторингу, який проводять фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно зі структурними підрозділами в районах — радіаційний фон на Вінниччині не перевищує багаторічний рівень та не несе загрози мешканцям області.
  • Що стосується води, то фахівці попереджають про необхiднiсть кип'ятіння та відстоювання води перед вживанням. Радять надавати перевагу бутильованій воді та водi на розлив
  • Розповідаємо деталі результатів перевірки

Про це повідомляє «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 

Так, за період з 24 по 31 жовтня фахівці центру виконали 297 вимiрiв радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0,10 мкЗв/год до 0,18 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

Лабораторно досліджили 332 проб води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів. За результатами досліджень встановлено:

Відео дня
  • -314 (95%) відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гiгієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною» по всіх дослiджених показниках.
  • -18 (5%) не відповідає вимогам ДСанПiНу 224-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води призначеної для споживання людиною» за показниками: каламутність (комунальний водогін смт. Літин, м. Гайсин, смт. Крижопіль), перманганатній окиснюваності (інтегральний показник органічного забруднення) - м. Хмiльник КП «Хмільникводоканал», загальна жорсткість, (комунальний водогін в Могилів-Подільському районі та смт. Чернівці).

Зазначені відхилення пов'язані з природними та техногенними чинниками, зокрема забрудненням підземних джерел та р. Південний Буг, стоком органічних забруднень у вододжерело, з опадами та внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровiднiй мережі через міграційні процеси.

Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми. Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою.

— Попереджаємо про необхiднiсть кип'ятіння та відстоювання води перед вживанням. Надавайте перевагу бутильованій воді та водi на розлив. Варто додати, що дезінфекційні бригади, групи радіаційного спостереження і дозиметричного контролю, готові взяти участь у проведенні відповідних лабораторних та інструментальних досліджень за зверненням територіальних органів ДСНС та військово-цивільних адміністрацій, — йдеться у повідомленні

Нагадаємо, у Козятині більше 2-х днів в 500-х квартирах не було води. Частина людей ходили до криниці

Читайте також:

«Води немає, а скважина вже два роки стоїть вирита». У Сигналі ввели надзвичайний стан

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Людмила Грабовая

    Питання придатності питної води починаючи з 2000 -х ...про це тихенько мовчали...
    Програми забезпечення населення України питною водою з запланованим фінансовим забезпеченням орієнтовно 2010-14 роки...потонули .
    А те що навіть в селах кринична вода не придатна до споживання(скроплені різного виду розчинами системно поля , з дощовою водою потрапляють в підземні і ...)
    Здоров'я людей не на часі....як і все до чи під час.....
  • Олег Петров

    Шура не смішіть бо вона й так сміється!!!

keyboard_arrow_up