В Україну йде потужний циклон: країну на кілька днів накриють грози та зливи

В Україну йде потужний циклон: країну на кілька днів накриють грози та зливи
Фото: pixabay

За прогнозами Гідрометцентру, в найближчі кілька днів на зміну літній спеці прийдуть грози і дощі з короткими перервами

Як повідомили в українському Гідрометцентрі, погода на майбутньому тижні зміниться. Вже з понеділка циклон увірветься в Україну з Заходу, принісши грози, а потім до середовища міць стихії буде відчуватися на всій території країни. По всій Україні прогнозують дощі та навіть зливи.

Так, у неділю, 10 червня, перший "сигнал" про настання циклону отримають західні регіони України. Там прогнозують короткочасні дощі, але поки що без гроз. Хоча стовпчики термометрів покажуть цілком літню спеку, місцями до +31 градуса. На решті території без опадів. На півночі і сході країни до +26, в центрі і на півдні - до + 28-30 тепла.

Відео дня

У понеділок, 11 червня, короткочасні дощі на заході країни зміняться грозовими зливами, а циклон просунеться углиб України, зачепивши Вінницьку та Житомирську області. Тепле повітря під натиском циклону зміститься на схід країни, а на заході і півдні дещо похолодає. В цілому по всій території України температура буде в рамках + 24-28 градусів.

 

У вівторок, 12 червня, грозовий фронт поширитися ще ширше по Україні. Дощі з грозами пройдуть практично по всій Україні, сухо буде лише на сході, в деяких регіонах півдня країни і в Криму. Температурний режим в цілому збережеться на рівні попереднього дня.

У середу, 13 червня, "розрив" в циклоні принесе деяку бездощові перепочинок. Лише в деяких регіонах центральних областей можливі невеликі дощі. На решті території буде сухо, але не на довго. По всій країні очікується 24-26 тепла, місцями до +27.

Вже в четвер, 14 червня, циклон знову стане "щільним" і над всією територією країни нависнуть дощові хмари. Лівні прогнозують по всій Україні, за винятком Криму. Разом з цим температура повітря опуститься на кілька градусів і в цілому по країні буде рівномірно тепло - + 23-26 градусів. На півдні і в Криму до +28.

Народний прогноз погоди

10 червня відзначається день пам'яті преподобного Микити сповідника. У народі вважається - якщо день тихий, то урожай буде хорошим. Стежили також за конюшиною: якщо конюшина зближує листочки - до негоди.

Раніше 11 червня наш предки спостерігали за горобцями: якщо вони веселі, рухливі, забіякуваті - це на хорошу погоду.

А ось 12 червня українці в колишні часи спостерігали за павуками: якщо павуки посилено працюють у цей день, значить погода буде мінятися. У цей час цвіте шипшина і жасмин.

13 червня вшановується пам'ять мученика Єрмія. Вважалося, що в цей день слід закінчувати посів. Наші предки прислухалися до зозулі, якщо вона в цей день кує - хороша погода буде. Також звертали увагу на росу - чим більше її ввечері, тим спекотніше буде на наступний день.

14 червня вшановується пам'ять мучеників Юстина Філософа і Харитона. У народі помітили, якщо в цей день довго кує зозуля - передбачається тепла погода без холодного ранку. Ранок цього дня мало для селян велике значення - по ньому визначали урожай: червоне ранок на Устина - червоний налив жита; дощ, похмуро - урожай на льон і коноплі. Для цього дня існує красива сімейна традиція: вечір цього дня слід провести наодинці з улюбленими, тоді в сім'ї буде щастя.

Офіційні та народні синоптики очікують "гойдалки" з температурою і опадами і радять звикати до цього. Очікується літо з дощами і рання осінь.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up