Бойкот сесій продовжується. Депутати вимагають відставки секретаря ради

Бойкот сесій продовжується. Депутати вимагають відставки секретаря ради
  • Замість обранців від «Слуги народу» лише прапорці, а замість представників «Батьківщини», «Європейської солідарності» та двох позафракційних — таблички.
  • Позачергову 33 сесію Козятинської міської ради знову не змогли провести, і знову з тієї ж причини — немає мінімальної кількості депутатів.
  • Розповідаємо, про що говорили на засіданні, яке так і не відбулося

Позачергову 33 сесію ніяк не можуть провести ще з березня. Протягом останніх трьох місяців її скликали вже тричі, та жодного разу засідання не відбулося. Причина щоразу одна і та ж — половина депутатів просто не приходить. За правилами, аби рішення сесії були чинними, на засіданні мають зареєструватися щонайменше 14 обранців Козятинської міської ради. Це називається «кворум». Натомість навідується до зали депутатів менше.

У п'ятницю, 26 травня була четверта спроба скликати позачергову сесію. На 15:00 до зали прийшли лише дев'ять депутатів, міський голова та секретар ради. Загалом 11 осіб. Ще двоє обранців трохи запізнилися. Чекали до 15:14, втім більше ніхто не прийшов.

Тетяна Єрмолаєва вийшла до трибуни. Міський голова довго говорила стосовно ситуації довкола ліцею №2, адже в соцмережах писали, що навчальний заклад, буцім-то ліквідовують. По тому сказала, що на позачерговій сесії мають розглядати питання обронно-правового характеру і виділення коштів на поховання загиблих Героїв.

Відео дня

«Це позорище»

Депутат Віктор Заїчко запитав, що міський голова спільно із секретарем зробили для того, аби розблокувати роботу сесії та які вимоги висувають фракції. Тетяна Єрмолаєва відповіла, що спілкувалися із головою «Батьківщини» Сергієм Матвіюком, позафракційними депутатами, які раніше представляли партію «Опозиційна платформа — за життя» та представниками «Європейської солідарності» в обласній раді — Іриною Колесник та Павлом Пойдою. За її словами, депутати висунули ряд вимог. Перша — внести зміни до діючого регламенту роботи ради: заборонити дистанційну роботу. На це погодилися. Друга пропозиція — додати до складу виконавчого комітету старост громади. На це також погодилися. Третя вимога — подати кандидатуру на заступника міського голови. І четверта — замінити секретаря міської ради. Наразі на цій посаді Тетяна Римша.

Виносити на сесію рішення про заміну секретаря може або міський голова, або депутати. Тетяна Єрмолаєва сказала, що вона таку пропозицію виности не буде. Також очільниця громади сказала, що її фракція заборонила їй одноосібно вести перемовини з депутатами інших політичних сил, лише у присутності представників «Української стратегії Гройсмана».

— Задача — запустити сесії ради, — перебив міського голову Заїчко. — Я не знаю, що у вас за фракція, наскільки ви збиті і круті, але у вас 30 з гаком відсотків в місті електорального поля на початок виборів було. Ви зобов’язані робити крок назад для того, щоб зробити два кроки вперед. Це все вода. Місто не може жити без сесії. Або вставайте, беріть на себе відповідальність і пишіть рішення, що ми саморозпускаємося. Це позорище. Я минулу сесію змовчав. Не проводьте ці тренінги із зібранням сесій, коли ви знаєте, що на сесію не прийдуть люди. Тут всі дорослі. Ведіть перемовини. Вже наступної сесії може зовсім не бути.

«Ви ведете в штопор всю громаду»

— Кажу як є, я телефоную кожному депутату, спілкуюся з кожним депутатом, — сказала секретар ради Тетяна Ришма.

— Ще раз — задача стоїть створити більшість, — продовжив Віктор Заїчко. — Ви самі прекрасно розумієте, про що я говорю. Бо це все вода, про що ви говорите. Більшість створюється на основі усної чи письмової міжфракційної угоди. Про це я говорив ще три роки тому, коли ви де-факто створили з «Європейською солідарністю» більшість, але ви нічого не виписали. Потім Марченка звільняєте (Костянтин Марченко пройшов до ради за списком «Європейської солідарності» і на першому засіданні його призначили заступником міського голови та начальником Управління соціальної політики, втім він достроково склав свої повноваження — авт.).

— Марченка не звільняли, він сам звільнився, — уточнила Тетяна Римша.

— Не важливо, — каже Заїчко. — Ви повинні були спрогнозувати, що буде криза.

— Ми не прогнозували, що буде криза, тому що я спілкуюся із всіма фракціями, не з однією, — сказала на це Тетяна Єрмолаєва. — Наперед виставляються документи, депутати ознайомлююються із проектами рішень. Це криза не процесів. Це криза того, що кожен хоче стати міським головою, але міський голова, на жаль, один. Вчора мені подзвонили від обласної адміністрації до військових та інших органів, сказали: «Збирайте сесію, тому що всі сьогодні прийдуть». Зібрали ми сесію. Запаркована машина Пузиря (депутат міської ради від «Слуги народу» — авт.) Чому він не заходить в залу?

— Ви ведете в штопор всю громаду, — сказав Віктор Заїчко. — Ви зобов’язані поступатися посадами, тому що ви на зарплатах у громаді, не ми. Якщо ви хочете створити собі щось там, будь ласка, пишіть заяви, ідіть з посад і на тому все. А то виходить «фракція мені заборонила вести якісь переговори».

— Одноосібно, — зауважила Тетяна Єрмолаєва.

— Побили горшки з «Європейською солідарністю» — йдіть в наступну фракцію з переговорами, — продовжив Віктор Заїчко. — Не може без сесії залишатися рада. І всі ваші доводи — це все абсолютно пусте. Я вам як людина з академічною освітою скажу: принцип влади — це принцип послуги. Вам платять за послугу для громади, а ви розказуєте бозна за що. 

Кажуть, вся справа в землі

Підключилася до обговорення Тетяна Костюк від «Української стратегії Гройсмана». Вона сказала, що один із депутатів у вічі їй сказав, чому він не приходить на сесію, але вона не хоче це озвучувати публічно.

— Чому? — сказала на це Тетяна Єрмолаєва. — Земельні питання. Особисті земельні питання, чому ви мовчите?

— Людина прийшла торгуватися за посади, за земельні питання, — сказала Тетяна Костюк. 

— Дванадцять гектарів землі, давайте казати, як є, — додала Тетяна Римша.

— У цій залі не хочуть голосувати за особисті земельні питання депутатів, якщо вони не в межах закону, — сказала Тетяна Єрмолаєва. 

— Ми відкриті до діалогу для всіх і готові працювати зі всіма, — продовжила Костюк. — Але якщо сьогодні я як секретар бюджетної комісії набираю голову бюджетної комісії, вона не бере слухавку, хоча ввечері передзвонює і каже: «Я розумію, це криза».

— Хто голова бюджетної комісії? — запитав Заїчко.

— Ольга Поліщук, — відповіла Тетяна Костюк. — Тому що в них депутатська дисципліна. Поясніть мені, будь ласка, а дисципліна совісті коли буде у людей? Якщо вони не приходять на поховання і знають прекрасно, що завтра цим людям не дадуть квадрокоптера.

— Що ви мені хочете зараз розказати? — запитав Віктор Заїчко.

— Я хочу вам розказати, що ця проблема лежить в площині особистостей. Коли вони говорять: «Ви повинні звільнити Тетяну Римшу» — я вже оприлюднюю тонкощі наших перемовин — я кажу їм, що завтра вони перші скажуть: «Бачите, вони здали свою людину з фракції. Що це за політична сила?» — відповіла Костюк і додала — якщо вже і виносити питання про звільнення секретаря з посади, має бути законна підстава: догана чи невиконання посадових обов’язків.

«Ви до мене пальцем не махайте»

Зачепили на сесії і те питання, що деякі з присутніх у сесійній залі депутатів пропускали попередні засідання.

— Я конкретно до Олексія кажу, — звернулася до депутата Каратєєва Тетяна Римша. — Олексій, скажи мені, за рік ні разу не зайти до зали.

— Тетяна Аркадіївна, ви до мене пальцем не махайте, — сказав Олексій Каратєєв.

— Я не машу, я просто кажу — за рік ні разу не зайти, — продовжила Римша.

— І голос не підвищуйте до мене, — сказав Каратєєв. — Якщо я не був тут на сесії, значить я був десь в іншому місці і не мав можливості бути на сесії.

— Олексій, я тебе бачила в день сесії, — сказала на це Римша.

— Можливо, я був в цей день потім ввечері, — відказав Каратєєв.

— Можна раз не прийти, ну два, але весь час казати «вибачте, у мене не виходить», — сказала секретар ради.

— Я вам відверто скажу, скоріше всього з такими вашими підходами, допоки ви тут сидите, ця сесія не збереться ні разу, — сказав Віктор Заїчко. — Ви абсолютно не вмієте себе поводити, ви абсолютно хамовита людина.

— Дякую вам, — відповіла на це Тетяна Римша.

— Не махайте пальцями до нас, — продовжив Заїчко. — Ми ще вас захищаємо. Ще раз будете підвищувати голос, найде такий момент і найде на мене бзік, бо я ще й трохи контужений, то ще будете мати неприємності. Ви не дозволяйте собі таких речей. Я з вами говорив і не переходи вна особистості. Ви вели переговори з депутатами, не я. Я вам сказав прізвища керівників фракцій, з якими ви повинні були домовитися. Куди ви ведете цю громаду? Ви не можете мені відповісти.

— Фахівці звільнятися зі своїх посад через те, що не те прізвище, не будуть, — сказала міський голова. — Якщо хтось перевищив свій тон, я прошу вибачення, за всіх.

Віктор Заїчко підвівся, перепросив і сказав, що йому вже час йти. За ним сесійну залу покинув його однопартієць Олексій Каратєєв. По тому всі розійшлися. І сесія не відбулася знову.

Наостанок публікуємо перелік депутатів, які не з’явилися на засідання у п’ятницю, 26 травня:

  • позафракційні (колишні представники «Опозиційна платформа — за життя»): Сергій Перенчук, Інна Румянцева;
  • «Батьківщина»: Сергій Матвіюк, Олександр Ковернега, Сніжана Явна;
  • «Європейська Солідарність»: Дмитро Бернатович, Олександр Євтушок, Людмила Кудимець, Ольга Поліщук, Володимир Шавлюк;
  • «Слуга народу»: Олександр Пузир, Олександр Шумський, Євгеній Малащук, Наталія Щербатюк.

 

Читайте також:

Депутати не прийшли: вчетверте не відбулася сесія міськради

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач98

    Є така народна мудрість: Якщо в бордель не ходять клієнти то там не ліжка міняють.
  • Тетяна Костюк-Канєвська

    ❗ДокерувАлись , ,,газдИні."👎
  • Микола Співаченко

    Тетяна Миколаївна,зроби зустріч,громадські слухання.є тема.в чому причина?! Депутати, йдіть на округа..прошу,не займайтесь херньою.у вас є право і в мерши є право. Дійте по Закону .не колотіт громадою.
  • Валерій Рожновський

    Козятинські бовбури при владі продовжують свій гнилий шабаш!

keyboard_arrow_up