Чим запам’яталися колишні очільники Козятина

Чим запам’яталися колишні очільники Козятина
  • У ці вихідні Козятин відзначатиме свій день народження.
  • З нагоди дня міста ми вирішили згадати його очільників.
  • За останні тридцять років Козятин чотири рази змінював керманичів. Кожен з них змінив Козятин.
  • Як саме — розбиралися наші журналісти

Зараз місто очолює Тетяна Єрмолаєва. Її каденція поки триває, в неї ще є час змінити Козятин на краще. Поговоримо про керівництво трьох попередніх міських голів.

Олександр Гвелесіані прийшов до влади на початку 90-их і наразі є єдиним міським головою, який вигравав вибори кілька разів поспіль. Він очолював Козятин протягом двох десятиліть, із перервою в п’ять років, коли за результатами волевиявлення більше голосів набрав нині покійний Михайло Висоцький. А ще це перший із міських голів, кому присвоїли звання Почесного громадянина міста Козятин. Але запам’ятався він не лише цим.

Почали та не закінчили

Олександр Гвелесіані першим взявся вирішувати одвічну для Козятина проблему — якість питної води. На початку 90-их стартував великий проєкт із будівництва групового водогону, який мав забезпечити водою не лише Козятин, а й п’ять сіл, що розташовані поруч. Планувалося, що воду братимуть з підземної водойми в одному із населених пунктів колишнього Козятинського району. Почали прокладати труби, втім у 1995-му через брак фінансування роботи припинилися. Пізніше проєкт неодноразово намагалися реанімувати, але все впиралося в кошти — міський бюджет таку суму не потягнув би, а давати з державної скарбниці не поспішали.

Відео дня

Змінили статус

За керівництва Олександра Гвелесіані Козятин нарешті долучився до категорії міст обласного значення. Наші сусіди Жмеринка і Хмільник отримали цей статус ще за часів Радянського Союзу, натомість у нас на те, аби його вибороти, пішли роки. І у 2000-ному це сталося.

Загалом у Вінницькій області було всього п’ять міст обласного значення, не враховуючи самої Вінниці. Зазвичай до цієї категорії відносили міста, де мешкає щонайменше 50 тисяч осіб. Зауважимо, що у нас загальна кількість населення становить трохи більше 20 тисяч.

Для Козятина отримання цього статусу означало повну самостійність від районної ради, в тому числі і фінансову. А ще збільшення міської скарбниці — у містах обласного значення значно більший відсоток зборів від податку на доходи фізичних осіб залишався у бюджеті.

Стали грітися самі

За правління Олександра Гвелесіані у місті змінився підхід до організації опалення. Усі багатоквартирні житлові будинки відрізали від централізованого теплопостачання. Натомість котельні, які залишилися, стали опалювати винятково бюджетні установи та соціальні заклади. Людям не залишалося нічого іншого, як встановлювати вдома газові котли. А кому котел виявився не по кишені, бо це було задоволення не з дешевих навіть у 2010-их, стали користуватися взимку електричними обігрівачами. У міській раді прийняли спеціальну програму, за якою козятинчанам компенсували частину витрат за встановлення індивідуального опалення, втім кошти могли отримати лише певні категорії населення.

Перехід багатоповерхівок на індивідуальне опалення подали під соусом проєкту з енергозбереження. Втім, якщо об’єктивно оцінити ситуацію, мусимо визнати, що це було правильне рішення. Тому що ефект від централізованого опалення був нульовий: взимку ледь теплі батареї не могли прогріти приміщення, а з кранів текла холодна вода. Зате рахунки приходили захмарні. А так у людей принаймні з’явилася гаряча вода завдяки котлу чи бойлеру.

Оновив парк і стадіон

У 2006-му році Олександр Гвелесіані вперше програв вибори. Тоді новим очільником Козятина став Михайло Висоцький. За його каденції у Козятині стартував проєкт із реконструкції центрального скверу. Своїм нинішнім виглядом наш парк завдячує саме Висоцькому. Так, він не ідеальний, але згадайте, яким він був двадцять років тому. Бетонна основа від старого фонтану, який встановили ще за часів Радянського Союзу, виглядала зовсім неестетично. Водограй просто стояв як глиба, втративши своє першочергове призначення, тому що вода з нього не текла. 

Коли парк взялися реконструювати, на місці радянського фонтану встановили альтанку. Поруч поставили новий водограй, втім до водогону його так і не під’єднали. Доріжки почали обкладати бруківкою, а на зміну старим небезпечним гойдалкам з’явилися нові.

У ті ж роки почали приводити до ладу міський стадіон. Встановили нові глядацькі сидіння. Замінили старий аварійний міст. Але огорожу, яка вже почала обсипатися, так і не полагодили.

Поповнив житловий фонд

На каденцію Михайла Висоцького припала ще одна подія. У Козятині здали в експлуатацію шестиповерхівку, яку збудували на місці старого банно-прального комбінату. Приміщення комбінату стояло пусткою майже у самісінькому центрі міста. Його планували запустити, але все сталося точнісінько так само, як і з проєктом будівництва нової поліклініки Центральної районної лікарні — Радянський Союз розпався, роботи припинилися.

На місці того банно-прального комбінату звели сучасний 66-квартирний житловий будинок із паркінгом. Багатоповерхівку здали в експлуатацію, втім квартири там не поспішають купувати. Більша частина висотки не заселена досі

Поставили контейнери

Після Михайла Висоцького мерське крісло знову перейшло до Олександра Гвелесіані, та вже наступні вибори виграв Олександр Пузир. За його каденції у Козятині кардинально змінився підхід до поводження із твердими побутовими відходами. Раніше контейнерів у місті було вкрай мало. Раз на день Козятин об’їжджав КамАЗ, на який мешканці багатоповерхівок виносили сміття. Або ж просто складали свої пакети на вулиці. Тому вранці у місті часто можна було зустріти таку картину: гора сміття, що лежить під стовпом.

У 2016-му придбали сучасний сміттєвоз, а згодом у Козятині почали встановлювати металеві контейнери для збору твердих побутових відходів. Потім пішли ще далі і стали привчати козятинчан до сортування — спершу поставили сітки для збору пластикових пляшок, потім на деяких майданчиках з’явилися ще й баки для паперової фракції.

Лушпайки

Міські котельні, які опалюють комунальні та соціальні заклади, перейшли з газових на твердопаливні котли ще за часів Олександра Гвелесіані. Тоді стали палити брикетами торфу і тирси. Олександр Пузир продовжив цю традицію і в Козятині почали використовувати новий вид альтернативного палива — насіння соняшника.

Ядучий дим і кіптява огортали місто щозими. А коли випадав сніг, він покривався чорною сажею. Неодоразово козятинчани скаржилися на дим від котелень. Про це навіть знімали сюжети на телебаченні. Найбільше шуму було довкола сумнозвісної котельні № 9. Паливо висипали на вулиці біля приміщення, тож лушпайки опинялися у людей просто під ногами. Коли починалася відлига і розставав сніг, лушпиння, що зберігалося просто неба, перетворювалося на болотяне місиво і чвакало. «Аромат» від того всього стояв теж відповідний.

Мінус один

За керівництва Олександра Пузиря Козятин нарешті позбувся одного зі своїх легендарних довгобудів. Що таке свайне поле, знають у місті всі. Височезні палі, оброслі бур’янами, що стирчали з глибокої вирви, муляли око козятинчанам. І привертали увагу юних паркуристів, які стрибали з палі на палю, ризикуючи впасти і щось собі зламати.

На тому місці планували звести 166-квартирну багатоповерхівку, але не встигли підготувати навіть фундамент. Будівництво заморозилося на початковому етапі через брак фінансування. Свайне поле почало потроху перетворюватися на смітник. Пізніше територію довгобуду обнесли парканом, але сміття там менше не стало.

Так було до 2019 року, поки не знайшли інвестора, який взявся будувати на свайному полі торговельний комплекс. Хоча багатьох козятинчан і розчарувала новина про те, що зводити багатоповерхівку на тому місці не будуть, магазини все ж краще, ніж палі у вирві.

Хто зробив для міста найбільше?

Перед тим, як готувати публікацію до друку, ми провели опитування серед читачів. Запитали людей, хто з попередніх керманичів зробив для Козятина найбільше? Опитування ми запустили на нашому сайті kazatin.com, а також у вайбер-групі та телеграм-каналі. Всього долучилося 430 читачів.

Сайт kazatin.com

Михайло Висоцький — 50 голосів

Олександр Гвелесіані — 40 голосів

Олександр Пузир — 52 голоси

Телеграм-канал

Михайло Висоцький — 35 голосів

Олександр Гвелесіані — 30 голосів

Олександр Пузир — 105 голосів

Вайбер-група

Михайло Висоцький — 44 голоси

Олександр Гвелесіані — 8 голосів

Олександр Пузир — 66 голосів

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up