Козятинчанки у політиці. Хто з наших жінок балотувався на мера?

Козятинчанки у політиці. Хто з наших жінок балотувався на мера?
  • Щороку все більше жінок йде у політику.
  • Представниці прекрасної статі теж висувають свої кандидатури на виборах і стають депутатами, очільниками міських чи сільських рад.
  • Ми поцікавилися, хто з козятинчанок боровся за крісло мера у минулі роки.

У 2006 році мером Житомира стала Віра Шелудченко, обігнавши свого суперника на 2 тисячі голосів. А Ірина Верещук, яку цьогоріч “Слуга народу” визначили як кандидата у мери Києва, з 2010 до 2015 року очолювала Рава-Руську міську раду, що на Львівщині. І хоча керманичем нашого міста ще жодного разу не була жінка, представниці прекрасної статі беруть участь у виборчих перегонах разом із чоловіками.

На виборах міського голови у 2010-му у бюлетені було 11 кандидатів. І серед них лише одна жінка - залізничниця Людмила Грабова. На той момент працювала у локомотивному депо маляром. Йшла на вибори від партії Українських соціал-демократів.

Грабова очолювала жіночий комітет Київської територіальної профспілкової організації Південно-Західної залізниці, а також була заступником голови молодіжної ради при конфедерації Вільних профспілок з гендерних питань та захисту від СНІДу. Проте активна громадська позиція не допомогла їй виграти вибори у 2010, адже тоді переміг Олександр Гвелесіані.

Відео дня

У виборах у 2015 році Людмила Грабова теж брала участь. Щоправда, боролася вже не за крісло мера, а за право представляти інтереси громади у якості депутата міськради. Цього разу вона йшла на вибори від партії “Батьківщина”. Проте знову програла, набравши лише 13,35% голосів на своєму виборчому окрузі, що на Білій Казармі.

У тому ж 2015 році відбулися вибори міського голови. У списку кандидатів жінок значно побільшало. Серед 14 претендентів було чотири жінки. Одна з них - Ольга Дацюк, директорка Міського терцентру. Йшла на вибори від Радикальної партії. Набрала трохи менше двох відсотків голосів, тому міським головою не стала. Проте пройшла до міської ради у якості депутата, оскільки була першою у списку Радикальної партії.

У виборчих перегонах 2015 року брала участь і Тетяна Єрмолаєва. Вона була наймолодшою серед кандидаток на пост мера. На той момент працювала начальницею відділення “Укргазбанку”. Згідно з інформацією з аналітичної системи YouControl, засновниця агропідприємства “Гадомецьке”, зареєстрованого у селі Великі Гадомці Бердичівського району. Також голова ОСББ “Винниченка 43”.

Єрмолаєва йшла на вибори самовисуванцем. Стала шостою, набравши 8,54% голосів. Обігнала попереднього очільника міста Олександра Гвелесіані. Хоч і не стала міським головою, мала найкращий результат серед жінок на тих виборах.

Ще одна жінка у списку кандидатів на міського голову 2015 року - Олена Іванчук. На той момент була завідуючою інформаційно-аналітичного відділу районної первинки. Нині працює заступником головного лікаря з поліклінічної роботи Міської лікарні. Очолює громадську організацію “Суспільні ініціативи Козятинщини”.

Іванчук йшла на вибори від Європейської партії, а її чоловік балотувався від тієї ж партії у депутати. Набрала 2,32% голосів. Не поповнив лави депутатів і її чоловік.

Четверта кандидатка на пост мера у 2015 році - Тетяна Лозінська, колишня редакторка газети “RIA-Козятин”. Нині мешкає за кордоном. Йшла на вибори самовисуванцем, хоча була членом партії “Громадянська позиція”. Набрала 6,57% голосів, посівши восьме місце серед кандидатів.

Серед сільських голів жінок більше третини

На виборах до сільрад теж балотуються жінки і часто виграють. Поки що на теренах Козятинщини маємо 27 сільських рад та дві об’єднані територіальні громади. Понад третину громад нашого району очолюють жінки. Представниці прекрасної статі керують сільрадами Вівсяників, Воскодавинець, Дубових Махаринець, Жежелева, Збаража, Козятина, Куманівки, Махаринець, Пиковець, Поличинців та Юрівки.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up