Осінній призов

Осінній призов

Хлопців відловлюватимуть?

В Україні стартує призов на строкову службу в армію. З кожним роком виконати план по набору солдатів-строковиків стає все складніше. Військовий призов цього року триватиме з жовтня до грудня. Набиратимуть військовослужбовців для комплектування військ (сил) Національної гвардії і Державної прикордонної служби України, рознарядки в які збільшилися.

Кількість новобранців буде залежати від числа тих, що покинули ряди контрактників.

Будуть облави

Відео дня

Відомо, що потенційні призовники шукають варіанти, як уникнути служби. Облави будуть, в цьому впевнені і експерти. Ловити будуть по гуртожитках, біля клубів, ресторанів, приходити на роботу і додому.

На форумах знову йдуть обговорення, як уникнути призову. Наприклад, деякі радять наколоти татуювання на тіло відсотків на 40-50. Більшість пропонують виїхати за кордон і не повертатися в Україну до 27 років. Треті рекомендують заплатити медкомісії - купити довідку про непридатність до служби. «Мені така довідка два роки тому обійшлася в 2 тис. доларів. Раз заплатив - і мене залишили в спокої. Після 27 років піду отримаю військовий квиток - і всіх справ», - ділиться своїм досвідом киянин Андрій.

Дезертири і дідівщина

Той факт, що не так багато українців хоче йти в армію, пояснюється конкретними причинами. У армії страшна дідівщина. Солдатами-строковиками командують всі, кому не лінь. І молоді хлопці, розуміючи, що можуть сісти у в'язницю, все одно тікають (дезертують). Відсоток дезертирів з армії ретельно приховують, їх ловлять командири, повертають в частину, де їх знову б'ють. І тільки в найбільш патових випадках, коли втікають зі зброєю, коли факт приховати не можна, ПП стає надбанням громадськості.

За словами головного військового прокурора Анатолія Матіоса, щорічно українські військовослужбовці здійснюють близько 20 тисяч злочинів. І найпоширенішими є «самоволки», дезертирство, заволодіння військовим майном, непокора керівництву... «Найбільше страждають якраз строковики, адже це безкоштовна робоча сила.

Строковики в ООС (колишня АТО)

Щоб не говорили у військкоматі, строковиків все одно відправляють в зону ООС. «Призовники в якості обслуги присутні на передовій. Вони, так би мовити, налагоджують побут регулярних військ, - розповів один з офіцерів Генштабу, що знаходиться в Луганській області. - Вони підписують рапорт, що добровільно відправляються в зону ООС, і там продовжують нести службу в нарядах по кухні, прибирання території»... Офіційно це, зрозуміло, заперечують.

Крім того, через постійну зміну кадрів в армії командирам ставиться завдання за всяку ціну поповнити ряди контрактників з числа строковиків. «Когось із солдатів вмовляють підписати короткостроковий контракт на рік, а когось змушують, застосовуючи шантаж, погрози, та що завгодно», - розповідає співробітник Генштабу. Втім, є і ті, хто із задоволенням йде на контракт, адже це можливість заробити 8-10 тисяч гривень на місяць, що, наприклад, для сільської місцевості є дуже пристойною сумою.

Хто може не йти в армію

На службу призивають громадян України у віці 20-27 років. З вищою освітою служитимуть рік. Без вищої освіти - 1,5 року.

Згідно із законодавством, деякі категорії молодих людей можуть скористатися правами на отримання відстрочки від служби або бути відразу звільненими в запас.

Закон встановлює виключення особам, які:

— є єдиними годувальниками сім'ї або опікунами осіб, які не можуть працювати, наприклад, дітей або інвалідів;

— утримують двох і більше дітей, які не досягли трирічного віку;

— у кого є вагітна дружина;

— виховують дітей, що мають інвалідність, або є чоловіками жінок, віднесених до категорії інвалідів;

— мають встановлений медичний діагноз, який дозволяє отримати відстрочку від призову на рік, або ж відразу видати припис про списання в запас;

— пройшли армійську службу в іншій країні;

— навчаються в аспірантурі або інтернатурі на денному навчанні.

— входять в деякі категорії педагогічних і медичних працівників, службовців церкви, резервістів і поліцейських;

— у кого на військовій службі загинув рідний брат або сестра;

— підозрювані в здійсненні протиправних дій (на термін розслідування).

Якщо призовник не прийде до військкомату за повісткою, то заплатить штраф в розмірі 120 грн. За повторну відмову — 250 грн. Наступного разу настає кримінальна відповідальність на термін до трьох років.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up