У Козятині набирає популярності скандинавська ходьба

У Козятині набирає популярності скандинавська ходьба
  • Скандинавську ходьбу ще називають «спортом для ледачих», адже тренування не виснажують людину.
  • Цей вид спорту почав ширитися світом наприкінці минулого століття, а останнім часом і козятинчани стали займатися скандинавською ходьбою.
  • Чи дорого це, які є протипоказання і яка користь від такої фізичної активності?

У місті часто можна побачити людей, які займаються скандинавською ходьбою. Під час однієї з прогулянок на стадіон «Локомотив» мені зустрілась жінка, яка йшла з палками для ходьби на біговій доріжці.

А кілька тижнів тому я дізналася, що й моя сусідка займається цим видом спорту.

Відео дня

Скандинавською ходьбою можна займатися як індивідуально, так і в групі. І групові заняття у Козятині також є. Їх проводить Валентина Іванюта. Жінка працює у Міському територіальному центрі, веде лікувальну фізкультуру. І, за сумісництвом, тренер зі скандинавської ходьби.

— Як до мене приходять люди, то ми ж спілкуємося, не лише займаємося. Питала, які в них є побажання, чим би ще хотіли займатися. От виявили бажання займатися скандинавською ходою і ми почали, — розповідає Валентина Іванюта. — Минулого разу з карантином заняття фізкультурою вже було неможливо проводити. То ми день-два займалися з дотриманням правил, то не займалися, то на карантині сиділи. І так довго тягнулося, поки я у вересні не вирішила вийти на стадіон до училища.

►Валентина Іванюта (ліворуч) разом зі своєю групою. Фото надала Валентина Іванюта

Спочатку на заняття приходило всього декілька людей. Нині назбиралося дві групи по шість осіб у кожній.

Скільки коштує?

— Що потрібно для занять цим видом спорту? — запитуємо Валентину Іванюту.

— Потрібні спеціальні палиці для скандинавської ходьби і бажання, — відповідає жінка.

►Фото Валентини Іванюти

Палиці для цього виду спорту чимось нагадують ті, якими користуються лижники. Але тут також є свої нюанси.

— Вони складаються з двох циліндричних паличок, які входять одна в одну і за допомогою цього пристосування потрібно підганяти довжину палки під зріст людини, — пояснює Валентина Іванюта.

Відрегулювати довжину під зріст надзвичайно важливо, бо якщо палиця буде довшою, чи, навпаки, коротшою, ніж потрібно, то буде додаткове навантаження на хребет.

►Фото надала Валентина Іванюта

Придбати спорядження для скандинавської ходьби можна як в інтернет-магазинах, так і в Козятині.

— У спортивних магазинах вони вже в Козятині є, — каже наша співрозмовниця. — Ті люди, які ходили до мене на заняття, собі придбали. Ціна стартує від 250 гривень і більше. Залежно від моделі і виробника.

В інтернет-магазинах палиці для скандинавської ходьби коштують в середньому 300–500 гривень, хоча є екземпляри, дорожчі за 800 гривень. Це без врахування доставки, за яку доведеться платити додатково, якщо будете замовляти через інтернет.

Кому підходить?

У більшості на заняття до Валентини Іванюти приходять підопічні терцентру. Проте є у групі й ті, хто не відвідує територіальний центр.

— Щоб зацікавити людей, я виходила на стадіон біля училища і вранці, і ввечері, — розповідає жінка. — Щоб показати, що це таке. Люди ж ходять тут, стадіон великий. Деякі виходять просто прогулятися. От побачили, що ми так займаємося. Один день, два, три і кажуть: «О, я також так хочу».

Тренування на стадіоні училища проходять з понеділка по п’ятницю щодня. Кожного ранку люди приходять сюди, аби і позайматися, і заодно поспілкуватися.

►Фото надала Валентина Іванюта

Побутує думка, що цей вид спорту підходить лише для людей старшого віку, та Валентина Іванюта каже, що цим можуть займатися навіть діти. Хоча до неї на тренування приходять ті, кому за 60.

— У нас найстаршій жінці у групі за 80, — розповідає Валентина Іванюта. — Цей вид спорту дуже підходить для людей поважного віку. Його ще називають «спорт ледачих», тому що за допомогою того, що ми застосовуємо ці палички, розвантажується хребет і колінні суглоби. Йти набагато краще і легше. Навіть більшу відстань можна пройти за допомогою цих палиць.

►Фото Валентини Іванюти

— А як долучитися до ваших тренувань тим, хто не відвідує терцентр? — запитуємо ми.

— Стати підопічним нашого терцентру, — відповідає Валентина Іванюта. — Тому що окрім того, що ми можемо займатися скандинавською ходою і лікувальною фізкультурою, у нас у нашому терцентрі ще є для пенсіонерів багато чого. Це і гуртки, і послуги швеї, фізкабінету, перукаря.

Користь і протипоказання

Як і будь-який вид спорту, скандинавська ходьба корисна, передусім для здоров’я. Але не лише цим.

— При ходьбі зі скандинавськими палицями задіюється до 90 % м’язів при рухах, — пояснює інструктор. — Коли при звичайній ходьбі задіюється близько 70 %. Включається в роботу і плечовий пояс, і плечові суглоби, грудний і поперековий відділ. Покращується робота серцево-судинної системи. Людина завжди в русі. Займається на свіжому повітрі. Настрій піднімається. Люди у групі спілкуються між собою, здружуються. У нас чомусь так вважають, що якщо вийшов на пенсію — то все, карпка. А тут, виявляється, можна жити весело і слідкувати за своїм здоров’ям.

►Фото надала Валентина Іванюта

Крім того, цей вид спорту майже не має протипоказань. Проте якщо маєте гострі захворювання, чи нещодавно перенесли операцію, скандинавською ходьбою займатися не радять.

— Людина по собі регулює навантаження, — додає Валентина Іванюта. — Ми не даємо такого навантаження, яке людина не може виконати. Розказали, показали і людина собі робить так, як може. І щодня навантаження збільшують. От ми коли починали, було бажання пройти одне коло стадіону. Зараз йдуть по 10 і беруть ще більше.

►Фото Валентини Іванюти

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up