5 фактів, що потрібно враховувати при виборі сімейного лікаря:

5 фактів, що потрібно враховувати при виборі сімейного лікаря:

2017-му році українці мають обрати сімейного лікаря та укласти з ним угоду, що входить до реформи первинної ланки медицини. Пропонуємо 5 фактів, що допоможуть обрати "свого" лікаря.  

На актуальні питання, що стосуються вибору сімейного лікаря, відповів Павло Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я України.

1. Територіальну прив’язку пацієнта до поліклініки скасують.

 Не важливо, де працюватиме лікар:  у амбулаторії, поліклініці чи приватній лікарні, людина може обрати його своїм сімейним і підписати угоду. «Де знаходиться лікар нас не цікавить. Ми максимально спростимо законодавство, щоб він ішов до пацієнта і людина не їхала до нього через півміста», - пояснив Павло Ковтонюк.

Відео дня

2. Пацієнт фактично нічого не сплачуватиме сімейному лікарю.

 Коли людина реєструється до фахівця, це висвітлюватиметься в електронній системі, за даними якої держава й перераховуватиме за кожного пацієнта встановлений тариф. Прозорість такої схеми забезпечуватиме новий орган «страховик» – Національна служба здоров’я, неупередженість якої гарантує те, що вона не матиме у власності жодного закладу.

3. Пацієнти зможуть розірвати угоду з лікарем у будь-який момент з власної волі.

Заступник міністра охорони здоров'я пояснив, що технічно це втілюватиметься так: людина вибирає нового спеціаліста, реєструється до нього, а попередня угода анулюється автоматично.

  4.Якість роботи лікарів перевірятимуть. «Для контролю є кілька інструментів, - зазначив

Павло Ковтонюк. – На щастя, в первинній ланці є безвідмовний і найсильніший метод – вибір пацієнта, якщо його не влаштовуватимуть послуги – він просто піде до іншого лікаря. Другий спосіб –  Національна служба охорони здоров’я здійснюватиме аудит і перевірки, чи дотримується спеціаліст медичних протоколів». Працювати таким чином дозволить E-health – електронний реєстр, який дасть змогу помічати недоліки й дивні цифри у статистиці та перевіряти конкретного лікаря.

5.    Щоб обрати хорошого лікаря, українцям рекомендують радитися один з одним, ділитися відгуками про того чи іншого спеціаліста.

При цьому, у МОЗ наголошують, що лікарі стануть вмотивованішими й компетентнішими, адже від кількості пацієнтів, з якими вони працюють, залежатиме їхня зарплата.

 

Анна Сергієнко
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up