Глаукома лікується, але не виліковується

Глаукома лікується, але не виліковується

Глаукома є однією з найбільш частих причин незворотної сліпоти в світі. При глаукомі вражаються волокна зорового нерва в місці їх виходу з ока, в зоні диска зорового нерва. Причому цей процес прогресує повільно, поступово призводячи до певної втрати зору. Оскільки він безболісний, тому часто залишається непоміченим. Коли пацієнт помічає зниження зору, то глаукома вже в запущеній стадії.

Причина глаукоми - судинна патологія мозку. Факторами ризику є гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, атеросклероз і наявність глаукоми в близьких родичів. Виникає глаукома у людей, здебільшого, старше 50 років, тому цей віковий контингент повинен проходити обстеження в офтальмолога щорічно - це кращий спосіб ранньої діагностики глаукоми. Діагностується глаукома за допомогою офтальмологічного обстеження, яке здатне виявити глаукому на найранішій стадії захворювання.

Ці дослідження вимагають високочутливої апаратури, яка є тільки в крупних офтальмологічних центрах. В умовах району для діагностики глаукоми використовується периметрія, офтальмоскопія та тонометрія, тобто вимірювання – внутрішньо-очного тиску. Великої помилки допускають ті пацієнти, які нехтують цими дослідженнями, адже вони можуть пропустити хворобу і втратити час для лікування. Глаукома лікується, але не виліковується. Чим раніше почати лікування, тим довше буде збережено зір.

Основне лікування при глаукомі направлено на зниження внутрішньо-очного тиску. У першу чергу для цього використовують очні краплі, а при їх неефективності рекомендовано лазерне або хірургічне лікування. Який вибрати метод лікування, вирішує лікар, тому не зволікаючи відвідайте лікаря-офтальмолога. Важливе значення для успішного лікування глаукоми має здоровий спосіб життя, дієта, боротьба із шкідливими звичками. Перш за все треба врегулювати сон. У випадку безсоння тривале перебування у темному приміщенні шкідливе і може бути причиною підвищення тиску, тому і телевізійні передачі хворому глаукомою треба дивитись в освітленій кімнаті.  Багато хворих глаукомою, нехтуючи рекомендаціями лікаря кинути палити, продовжують отруювати свій організм нікотином, хоч всім відомо, що це отрута, яка шкідливо впливає на всю нервову систему і в першу чергу на зоровий нерв, який і без цього страждає.

Відео дня

При глаукомі суворо заборонено вживати алкоголь у будь-якому вигляді. Заборонено вживати із медикаментів атропін, беладону порошок і таблетки, які містять кофеїн, папаверин, платифілін. Робота шлунково-кишкового тракту - один із факторів, який впливає на перебіг глаукомного процесу.  Із дієти необхідно виключити продукти, які збуджують центральну нервову систему (натуральна кава, міцний чай, копченості, гострі приправи).

Усім відома істина, що хворобі легше запобігати, ніж лікувати. Біда багатьох хворих у тому, що вони починають турбуватися за здоров'я лише тоді, коли вони починають вже його втрачати. У рівній мірі це відноситься і до глаукоми: чим раніше її розпізнали, тим успішніше її лікування і тим кращий прогноз для зору.

12-18 березня 2017 року – Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up