Лежав у морзі без холодильника?

Лежав у морзі без холодильника?
  • До редакції газети “RIA-Козятин” звернулася Людмила Анісімова.
  • Жінка розповіла, що її чоловік помер у лікарні, проте їй відмовилися віддавати тіло, поки не зроблять розтин, і день тримали його у морзі без холодильника.
  • А ще не хотіли госпіталізовувати, поки не буде результатів аналізу на COVID-19.
  • Чи так це і що з цього приводу каже адміністрація лікарні?

Чоловік Людмили Олег Анісімов мав проблеми з тиском, тому час від часу лежав у лікарні. У грудні минулого року йому стало зле. Пішов на УЗД. Йому сказали, що має гастрит і проблеми з печінкою. Порадили пролікуватися, та чоловік не захотів.

- Це вже 20 червня йому стало погано, - розповідає Людмила. - Він був на роботі. Я і так бачу, що він змінився. Живіть такий був і став такий худорлявий. Я ніколи не бачила, щоб в нього живіт був. І колір обличчя змінився.

Наступного дня Олегові зовсім стало погано. Людмила прийшла з роботи і побачила, що чоловік вже навіть ходити не може. Це була неділя, він мав йти на нічну зміну. Жінка викликала швидку, його привезли до Районної лікарні.

Відео дня

- Він жовтий став, у нього ще розлад почався з вчорашнього дня, - продовжує Людмила. - Я їм розказую, що так і так. Вони: “Без аналіза на ковід ми вас не покладемо і все”.

Олегові поставили крапельницю і сказали в понеділок звернутися до сімейного лікаря. Наступного дня чоловік пішов до сімейного, там у нього взяли зразок на ПЛР-тест і відправили до лабораторії у Вінниці. Лікар сказав пити таблетки, які прописали, і багато води.

- Приїхали ми додому. До вечора ми якось добули. Як я до нього, а в нього сорок температура! Викликали ми швидку. Приїхали вони, поставили крапельницю. Кажуть: “Давайте ми зробимо підозру, тоді вас покладуть”, - розповідає жінка.

Олега привезли до лікарні. Збили температуру, взяли аналізи, зробили експрес-тест на коронавірус. Забрали до терапевтичного відділення і сказали, що зранку буде лікар, тоді й вирішуватимуть, куди його класти.

- Я вже у вівторок рано приходжу. Я кажу: “У нього печінка, що ж він такий жовтий”. А лікар: “Що ви мені розказуєте?! Немає у нього ніякої печінки. У нього всі підозри на ковід. Без результату аналізу ми нічого робити не будемо”, - продовжує жінка.

За словами Людмили, в середу Олегові ще більше погіршало. Сімейний лікар зателефонувала і повідомила, що вже є результати аналізів. Тест на коронавірус виявився негативним, тому вже почнуть лікувати проблеми з печінкою.

Хвороба вплинула на мозок. Олега забрали до реанімації. Чотири дні він не приходив до тями. Лікар сказав, що цироз викликав запалення мозку і надії на те, що чоловік одужає, немає. За чотири дні Олегові стало легше і його знову перевели до терапевтичного відділення.

Людмила була з ним у лікарні два дні. Чоловіку знову стало гірше. У нього почалася кровотеча, тому його назад поклали до реанімації. Там він лежав четвер і п’ятницю. Спершу йому стало краще, потім стан різко погіршився. І 5 липня о третій годині ночі він помер.

Людмилі зателефонували з лікарні і повідомили про чоловікову смерть. Сказали о дев’ятій ранку прийти з паспортом і забрати тіло. Це була неділя. Коли ж жінка прийшла до лікарні, їй відмовилися віддавати чоловіка. Мовляв, він молодий, треба робити розтин. А в понеділок має приїхати патологоанатом з Вінниці.

- Чого ж, кажу, така спека, він буде лежати?! Ми і не знали, що там у морзі навіть холодильників немає. Добре, що його забальзамували. Він вже весь покрився пухирями. Зробили розтин - у нього до двох відер було води, - каже Людмила.

Жінка не розуміє, чому їй не віддали тіло чоловіка одразу. І так само не розуміє, чому в морзі немає холодильника.

- Як так?! Таке місто велике, роблять ремонти, вікна ставлять, а не можна холодильника купити! Така спека! Нащо було тримати? Чого було зразу не віддати?! - додає Людмила.

Що кажуть у лікарні?

Ігор Грубеляс, начальник медичної частини Козятинської ЦРЛ підтвердив нам, що у морзі дійсно немає холодильника. Це через те, що така техніка дуже дороговартісна.

За словами начмеда, тіло Олега Анісімова не віддали дружині одразу, тому що чоловік підлягав обов’язковому розтину. За правилами усі померлі працездатного віку мають пройти розтин.

- У неділю ні патологоанатомічне бюро з Вінниці не виїжджає, ні наш місцевий патологоанатом. Тому і робився в понеділок розтин. Тіло було видано. Вона поховала його, - пояснює Грубеляс.

З приводу того, чому Олега Анісімова спершу не поклали до лікарні через відсутність аналізу на коронавірус, то Ігор Грубеляс каже, що такі зараз вимоги. Планова госпіталізація проводиться лише після того, як будуть відомі результати аналізу на COVID-19.

- Госпіталізація у стаціонар, згідно з усіх реформ, які проводяться у вторинній ланці медицини, передбачає, що пацієнт може бути доставлений до нас лише за направленням сімейного лікаря з попереднім узгодженням про госпіталізацію даного пацієнта і повним обстеженням його на ковід. Другий випадок - за направленням швидкої допомоги, коли важкий стан уже. І третій - може бути самозвернення, але його тримають у приймальному відділенні, поки не візьмуть експрес-тест на ковід і всі інші аналізи. Бо якщо запустити людину без обстеження відразу у віділлення, де лежать 30-40 людей, то вони які будуть? Заражені. Ми працюємо на випередження, щоб у нас не було масового захворювання людей у лікарні, - каже начальник медичної частини.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (14)
  • Larisa Zelinskaya

    Ігор Грубеляс, як завжди, лукавть, з приводу того , що Олега не поклали до лікарні, через відсутність аналізу на Короновірус бо такі зараз вимоги. Таких вимог у Вінниці НЕМАЄ, такі вимоги чомусь тільки у Козятині. Місцеві лікарі, що хочуть, те і вимагають! Мої співчуття родині Олега😓😓😓
  • Валя Лефтер

    Ця трагедія ще раз  показує,що ніякого коронавірус не існує,існує лише недбальстві,халатність.А головне,медиків не покарають.
  • Олена Волинець

    А на ноги ніхто не звернув уваги. Авторка мабуть матір чи батька попросила знятись для статті. Ноги живої людини!!! Майте Бога в животі.
  • Леонід Ящук

    Скільки пам"ятаю холодильник в морзі не працював принаймі більше 30 років....незважаючи на приписи Головним лікарям лікарні, звернення в органи влади...Грошей на  лікування живих ніколи не вистачало, а на мертвих тим більше...Як було в СРСР так і залишилось в незалежній Україні....Щодо госпіталізації то кожен черговий лікар трактує діючі накази по своєму і в їх діях життя хворого не завжди на першому плані. бувають випадки сліпого виконання інструкції в якй  і неможливо  передбачити всі можливі ситуації.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up