Лікар застерігає від самолікування при отруєнні грибами

Лікар застерігає від самолікування при отруєнні грибами

Щоб убезпечити себе та своїх рідних від отруєнь, купуючи лісові гриби на ринку, потрібно вимагати від продавців ветеринарне свідоцтво. А від придбання цього продукту поза межами ринків взагалі потрібно відмовитись.

За даними Головного Управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області за 8 місяців 2017 року на підконтрольній території зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами, постраждало 3 особи.

У місті Козятин до реанімаційного відділення ЦРЛ 6 вересня поступило 2 особи (в т.ч. підліток 17 років), а 7 вересня ще 4 особи (в т.ч. дитина 10 років) з попереднім діагнозом отруєння грибами. Отруєння пов’язані з помилковим збором неїстівних грибів та недотриманням технології приготування страв.

За  результатами аналізу в області щорічно виникають отруєння дикорослим грибами. Порівняно з минулими роками  кількість отруєнь грибами різко зросла в 2016 році, до 16 випадків, з 25 постраждалих. Із числа потерпілих  1 дитина. Випадки летальності не реєструвалися. 

Відео дня

В 2015 році в області  зареєстровано  6 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких постраждало 7 осіб . Летальних випадків та випадків отруєнь серед дитячого населення не зареєстровано.

В 2014 році в області зареєстровано 8 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких  постраждало 14 осіб, Із числа потерпілих  3 дітей . Летальних випадків не зареєстровано.

За даними анамнезу, отриманими в ході розслідувань випадків отруєнь грибами,  основними причинами їх є:

  • недостатнє знання отруйних та неїстівних грибів, які використовувалися постраждалими в їжу;

  • відсутність навичок в приготуванні страв із грибів, щодо належного дотримання технології приготування;

  • споживання грибів, придбаних у сторонніх осіб, в тому числі і в місцях не відведених для торгівлі грибами та продуктами їх переробки;

  • допущення до вживання страв із грибів дітей;

  • загострення хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту внаслідок вживання  грибів;

  • зумисне вживання отруйних грибів.

Таким чином основними заходами, які можуть бути дієвими в профілактиці отруєнь грибами, залишаються санітарно-освітні. Роз'яснювальна робота, в тому числі з використанням засобів масової інформації.

Перш за все відомості щодо їстівності окремих видів грибів суперечливі. В країнах Західної Європи лісові гриби в їжу зовсім не вживають. Споживають лише їстівні гриби, вирощені промисловістю у закритому ґрунті. Тому отруєнь грибами в Європі практично не буває.   

Поради, яких варто дотримуватися щоб не отруїтися дикорослими грибами:

Найкраще взагалі відмовитись від вживання дикорослих грибів як від продукту. Споживайте штучно вирощені печериці, гливи. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на  автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Самостійно збираючи гриби обов'язково врахуйте наступне:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

  • Не збирайте, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, в лісосмугах, вздовж полів, що обробляються засобами хімічного захисту рослин (пестицидами).

  • Під час посухи  грибів не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як почати готувати страву або робити заготівлі.

  • Не вживайте сирих грибів.

  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше  трьох разів у підсоленій воді.

  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, в період лактації.

Не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (блювота, нудота, головний біль, галюцинації, біль у животі)  негайно викликайте «швидку допомогу». До приїзду медиків промийте шлунок 1-2 л сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть якщо відчуваєте полегшення, обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Не викидайте недоїдені гриби та страви з них. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Жодного самолікування!

Адже чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.  

Інна Проць, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в Козятинському районі     

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up