Брали проби води з водогонів в області та вимірювали радіаційний фон: результати досліджень за тиждень

Брали проби води з водогонів в області та вимірювали радіаційний фон: результати досліджень за тиждень
Фото ілюстративне
  • Фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб щоденно проводять дослідження радіаційного фону. Моніторинг здійснюється як у Вінниці, так й в районах нашої області.
  • Повідомили ситуацію з фоном за період з 12 по 19 вересня 2022 року а також результати проб води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів.

Щодо радіаційного фону, то за період з 12 по 19 вересня фахівці виконали 297 вимiрiв радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0.11 мкЗв/год до 0.17 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

Про це йдеться на сторінці «Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Відео дня

Щодо проб води. Лабораторно дослідили 334 проби води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів.

За результатами досліджень встановили:

  • 312 (93,4%) про відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гiгієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною» по всіх дослiджених показниках.
  • 22 (6,6%) по не відповідає вимогам ДСанПiНу 224-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води призначеної для споживання людиною за показниками: каламутність (комунальний водогін м. Калинівка, м. Гайсин), перманганатній окиснюваності (інтегральний показник органічного забруднення) - м. Хмiльник КП «Хмільникводоканал» та комунальний водогін м. Калинівка), загальній жорсткості (комунальні водогони міст Могилів-Подільський та Ямпіль).

— Зазначені відхилення пов'язані з «цвітінням» р. Південний Буг, стоком органічних забруднень у володжерело, з опадами та внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровiднiй мережі через міграційні процеси, — йдеться у повідомленні

Також лабораторно дослідили 14 проб води з громадських криниць області на санітарно-хiмiчнi та бактерiологiчнi показники.

За результатами досліджень встановили:

  • -4 (28,6%) проб не відповідає вимогам ДСанПiНу 2.2.4-171-10 «Гiгiєнiчнi вимоги до води питної, призначеноï для споживання людиною» по загальній жорсткостi та вмiсту нітратів (громадськi криниці Могилів-Подільського району).

Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми.

— Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою. Попереджаємо про необхiднiсть кип'ятіння та відстоювання води перед вживанням. Надавайте перевагу бутильованій воді та водi на розлив. Варто додати, що дезінфекційні бригади, групи радіаційного спостереження і дозиметричного контролю, готові взяти участь у проведенні відповідних лабораторних та інструментальних досліджень за зверненням територіальних органів ДСНС та військово-цивільних адміністрацій.

Нагадаємо

  • Публікація про результати дослідження води з водогону у козятинській громаді викликала шквал негативних коментарів та навіть докорів. Мовляв, як чорна, брудна вода може бути питною?
  • Фахівці козятинського відділу контролю та профілактики хвороб пояснили чому, не дивлячись на колір та запах води, всі проби по санітарно-хімічних та мікробіологічних показниках відповідають нормативам.

Читайте також:

Чому у школах складають списки для забезпечення людей йодом?

У ДСНС продовжують випробовувати систему екстреного оповіщення

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up