Як отримати рецепт на антибіотики?

Як отримати рецепт на антибіотики?

Про те, як жителі області зможуть отримати рецепт на антибіотики, розповіла заступниця директорки Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко

З першого серпня в Україні почали впроваджувати електронний рецепт на антибіотики. Він стане доступним для закладів охорони здоровʼя, які уже зареєстровані та працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ) – тобто в усіх медичних закладах Вінницької області. Адже якщо заклад має пакети з НСЗУ, то їхня основна вимога – робота з ЕСОЗ.

— Як було раніше? Ви захворіли і йдете не до сімейного лікаря, а в аптеку. А там вам фармацевт радить купити якісь ліки і часто серед них є й антибіотики. А це серйозний рецептурний лікарський засіб і має призначатися виключно лікарем. І часто таке самолікування призводить до погіршення здоров’я пацієнта. В Міністерстві охорони здоров’я акцентують увагу на тому, що впровадження електронного рецепта на антибіотики є одним із кроків у вирішенні проблеми неконтрольованого та самовільного вживання рецептурних лікарських засобів в Україні, – розповіла Тетяна Бондаренко.

ЯК ОТРИМАТИ Е-РЕЦЕПТ

Відео дня
  • Щоб отримати електронний рецепт на антибіотики, пацієнту необхідно записатися на прийом до сімейного лікаря або вузькопрофільного спеціаліста. Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку з інформацією про призначення.
  • Рецепт виписують не на торгову назву антибіотика, а на діючу речовину. Лікар вкаже лікарську форму та дозування. Також лікар надрукує інформаційну довідку до е-рецепта зі способом застосування та тривалістю прийому антибіотика. Ця довідка має бути затверджена підписом та печаткою лікаря.
  • Якщо пацієнт лікується в стаціонарі, то всі препарати, в тому числі антибіотики, з Національного переліку основних лікарських засобів та згідно з галузевими стандартами він отримує безоплатно та без рецепта.
  • Лише у виняткових випадках лікар може виписати рецепт на антибіотик, якого немає в Нацпереліку. Тоді цей антибіотик потрібно придбати в аптеці. Виписування ж рецепта на антибіотики з Нацпереліку буде порушенням умов договору з НСЗУ.
  • Антибіотик за рецептом можна придбати у будь-якій аптеці. Для цього необхідно показати інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

Разом з тим Тетяна Бондаренко наголосила, що на роботу волонтерів це не вплине. Вони, як і раніше, на запити військової частини, підрозділу чи певного медичного закладу можуть закуповувати антибіотики у дистрибʼюторів без рецепта. Також ліки відпускатимуть без е-рецепта на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях, де ведуться активні бойові дії.

До кінця цього року діє перехідний період. І на цей час антибіотики відпускатимуться як за електронними, так і за паперовими рецептами.

Нагадаємо, з 1 серпня антибіотики в аптеках можна купити лише за рецептом. Їх видають як у державних, так і приватних лікарнях. Термін дії рецепта становить 30 днів.

Читайте також:

Захворюваність гострими кишковими інфекціями у нашому районі зросла у сім разів

У Вінницькій області фіксують випадки захворювання на ковід. Скільки хворих на Козятинщині?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергей Ямпольський

    Справа в тому коли дійсно погано,не у всіх є час сидіти в чергах до сімейного лікаря,скоріше купити таблетку випити,щоб полегшало.Інколи особистий сімейний лікар на виїздах,і що тоді мучитись до обіду,бо без рецепта не продадуть таблетки???Абсурдне нововведення,ні яким чином не для здоров'я людей,а навпаки

keyboard_arrow_up