Якісна вода діткам — фікція

Якісна вода діткам — фікція

Пройшов рейд по перевірці питної води в школах і дитячих садках міста

Санітарна служба б’є на сполох: у місті реєструється зростання захворюваності, зокрема гострих кишкових інфекцій. Одним з найважливіших чинників санітарної безпеки населення є якість питної води, що для Козятина –  проблема номер один.

Відео дня

Довгий час відсутність руху в напрямку її вирішення об’єктивно пояснювалась нестачею коштів. Останні три роки місцеві бюджети процвітають, тому цілком правомірно очікувати послідовних дій влади по забезпеченню містян якісною водою.

Для адвокатів команди нинішнього міського голови одразу варто зауважити: ніхто не очікував, що за цей час буде збудовано водогін і модернізовано внутрішньобудинкові системи водопостачання – це питання дійсно потребує колосальних коштів і поетапного підходу.

У питанні води наша влада безпорадно тупцює на місці, тому півмільйона гривень бюджетних коштів, бездумно витрачених два роки тому на  проект водогону, – це гроші, випущені на вітер. При цьому вони могли бути спрямовані на дійсно потрібні заходи.

Мер записує собі в актив забезпечення якісною питною водою шкіл і садочків. Для батьків дітей це важливо. Наскільки це відповідає дійсності, активісти політичної партії «Наш край» вивчали разом з журналістами «RІА-Козятин», відвідавши минулого тижня садочки і школи.

Висновки невтішні: якісне водопостачання навчальних закладів Козятина  – це чистої води фікція.

Приємно відзначити, що працівники навчальних закладів докладають максимум зусиль, щоб забезпечити безпечний питний режим. У садочку №6 нам повідомили, що харчоблок обладнаний фільтром, а картриджі час від часу міняються працівниками господарської групи.

Відфільтровану воду перед тим, як дати дітям, кип’ятять. Усе виглядало цілком цивілізовано, доки завідувачка не запропонувала спробувати води, розлитої для  дітей. Її смак, на жаль, нічим не відрізнявся від козятинської водопровідної води і промовисто свідчив про неефективність фільтрування, принаймні, на той час.

 

Організація питного режиму в школах теж залишає бажати кращого. Там встановлені споруди, які міська влада називає питними фонтанчиками. Насправді їх конфігурація вказує на можливість використання швидше в побуті, ніж у громадських місцях. Питні фонтанчики, як відомо, повинні тамувати спрагу з дотриманням гігієнічного режиму, для цього струмінь води має бути спрямованим доверху. У  наших школах вода тоненькою цівочкою тече вниз і пити її за відсутності одноразового посуду (а ним міська влада не забезпечує) – це знущання над особистістю.

«Не на камеру» працівники шкіл повідомили, що відфільтрованої води вже після третього-четвертого уроку в “осмосах” немає. Нічого дивного, адже за санітарними нормами на кожних сто учнів має бути один питний фонтанчик. А в спеціалізованій школі №1 на вісімсот учнів їх лише два. Ось і змушені керівники шкіл забезпечувати питний режим, хто як може: встановлюють кулери, виручає продаж води в шкільних буфетах.

Кілька тижнів тому влада влаштувала «шмон» у реалізаторів води на розлив. Було б добре, якби міські очільники на власному прикладі продемонстрували зразкове виконання своїх повноважень щодо забезпечення дітей в садках і школах якісною водою, з дотриманням усіх санітарно-гігієнічних норм. На відсутність коштів прорахунки вже не спишуться.

О. Гвелесіані

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up