За чотири місяці на КТ в козятинській ЦРЛ пройшли обстеження близько 200 пацієнтів

За чотири місяці на КТ в козятинській ЦРЛ пройшли обстеження близько 200 пацієнтів

На сторінці «Козятинської ЦРЛ» опублікували корисну інформацію про комп’ютенну томографію (КТ) та магнітно-резонансний томограф (МРТ)

Нагадаємо, а діагностичному відділенні «Козятинської ЦРЛ» в 2021 році встановлений комп’ютерний томограф Supria32, який дає можливість виконувати дослідження в 32 розрізах. За період з початку роботи КТ (з 23.09.2021 р.) на даному апараті пройшли обстеження 183 пацієнта. В рентгенологічній службі лікарні працює 4 лікарі та 6 рентген-лаборантів. Ще 2 лікарі-інтерни проходять підготовку.

— Щоб ясно розуміти яка різниця між МРТ і КТ, потрібно перш за все розібратися, що є принципом дії сканування в кожному з видів томографії. Комп'ютерна томографія використовує рентгенівське випромінювання. В ході обстеження сканер обертається навколо людського тіла, роблячи знімки під різними кутами з різних точок. Після чого зображення обробляються на комп'ютері і в результаті виходить тривимірне зображення органу що діагностується. Магнітно-резонансна томографія також заснована на принципі отримання даних і моделюванні на їх основі об'ємного зображення. Однак для отримання даних використовується сильне магнітне поле, під дією якого атоми водню людського організму шикуються у напрямку магнітного поля. Перпендикулярно магнітному полю апаратом-томографом надсилаються електромагнітні імпульси, на які резонують атоми, які мають таку ж частоту коливань. Резонанс вловлюється апаратурою, сигнали обробляються і виходить тривимірне зображення — пишуть на сторінці КП "Козятинська ЦРЛ" Козятинської міської ради

Для кожного виду діагностики існують свої показання (також, як і протипоказання) і у кожного з методів дослідження свої можливості, обумовлені застосуванням різних видів випромінювання. Безумовно, перед вибором обстеження необхідно проконсультуватися з лікарем, який призначить найбільш оптимальний при певній хворобі метод діагностики.

Відео дня

— КТ призначається для вивчення пошкодження кісток основи черепа, скроневих кісток, навколоносових пазух, ураження лицьового скелета, щелеп, зубів, виявлення аневризми, атеросклеротичних уражень судин. Дуже інформативна КТ для виявлення захворювань і патологій грудної порожнини (пневмонія, туберкульоз і т.д.), дослідження порожнистих органів (шлунок, кишечник і т.д.), діагностики уражень і недуг суглобів і кісток, при захворюваннях хребта (сколіоз, вторинне ураження кісток і т.п.). Таким чином, комп'ютерна томографія є універсальним методом вивчення організму. Однак, для дослідження м'яких тканин, суглобів, судин більш інформативним способом діагностики все ж є магнітно-резонансна томографія.

Зазвичай МРТ призначається для виявлення пухлин і новоутворень в м'яких тканинах, обстеження внутрішньочерепних нервів, гіпофіза, патології оболонок головного і спинного мозку, уражень тканин спинного і головного мозку, дослідження зв'язок, суглобових поверхонь, м'яких тканин. Незамінна МРТ-діагностика для виявлення інсультів в перші години, при запаленнях або метаболічних змін мозкової тканини, а також хворих на розсіяний склероз. Велике значення МРТ має для діагностики захворювань передміхурової залози, матки, прямої кишки, сечового міхура, онкологічних захворювань: визначення стадії розвитку, локалізації, взаємодії з сусідніми структурами.

За часом процедура МРТ займає 20-30 хвилин, чим відрізняється від томографії комп'ютерної - КТ зазвичай займає 10-15 хвилин. Незважаючи на відмінності, переваги і недоліки, обидва методи дослідження дають максимально повну «картину» стану органів і систем людського організму. У деяких випадках більше інформації дасть МРТ, яка краще візуалізує м'які тканини (м'язи, нерви, мозок, судини та ін.), а КТ дасть точну і детальну картину при проблемах з кістковою тканиною (травми, переломи), а також при захворюваннях легенів. Питання про ефективність того чи іншого методу дослідження вирішується лікарем.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up