Чому ввімкнули вуличне освітлення?

Чому ввімкнули вуличне освітлення?
Фото ілюстративне
  • Останні дні однією з найбільш обговорюваних серед козятинчан тем стало повернення вуличного освітлення.
  • Із початком повномасштабного вторгнення вимкнули не лише ліхтарі вздовж вулиць, а й освітлення на залізниці. Тепер і ліхтарі, і залізниця освітлюються знову.
  • Чому так і чи треба продовжувати дотримуватись світломаскування в квартирах і будинках — дізнавались наші журналісти

Щойно почався воєнний стан, у Козятині перестало працювати вуличне освітлення. Першого ж вечора, 24 лютого ліхтарі вимкнули на усіх вулицях, так що після двадцятої години було темно, хоч в око дай, навіть у центрі міста. Уранці наступного дня на сайті Козятинської міської ради опублікували оголошення про те, що з метою безпеки на вулицях міста і сіл громади в нічний час буде відімкнене вуличне освітлення і закликали громадян не панікувати. Згодом освітлення вимкнули і на залізниці.

За майже півтора місяці люди вже звикли до того, що ввечері не освітлюються ані вулиці, ані залізниця. Так було до 7 квітня. Поки не увімкнули освітлення на залізниці.

Про те, що освітлення в темну пору доби на залізниці повертається, повідомила під час свого відеозвернення міський голова Тетяна Єрмолаєва.

Відео дня

— Із сьогоднішнього дня буде освітлена залізниця, таке рішення прийняла військова адміністрація для якісного виконання перевезення різного типу вантажів, — сказала очільниця громади. — Залізниця повинна виконувати свою роботу. Жмеринка, Вінниця, Вапнярка — всі залізничні вузли освітлені і це не має жодного стосунку до світломаскування. Через те, будь ласка, будьте готовими до того, що залізниця освітлюється. Далі буде освітлено і місто. Сьогодні літаки, ракети працюють не по вікнам і не по освітленим будинкам, вони працюють по координатам і через те освітлення має працювати. Такі рекомендації військової адміністрації.

Повернення освітлення на залізниці стали жваво обговорювати козятинчани. Під новиною про це на нашій сторінці у Фейсбук читачі залишили 73 коментарі. І здебільшого люди висловлювали свою обурення тим, що освітлення на залізниці увімкнули. Чимало читачів писали, що громада проти цього.

Трохи більше, ніж за тиждень, тему із освітленням стали піднімати знову. У нашому телеграм-каналі 15 квітня писали «А світломаскування відімкнено, що вся вулиця Матросова освітлюється дорожніми ліхтарями?»

Наступного дня в одній із козятинських груп у Фейсбук Світлана Кухар залишила допис такого змісту:

«Добрий вечір, громадо. А хтось знає, чому сьогодні район ПРБ та уся Білоцерківська траса сяють увімкненими лампами вечірнього освітлення? Війна уже закінчилася? Може, я щось пропустила? Так по усьому місті, чи тільки нам пощастило?»

Цей допис теж викликав жваве обговорення. Понад 60 коментарів залишили під ним люди. Користувачі Фейсбук сперечалися, чи доцільно освітлювати вулиці під час воєнного стану. Були як ті, які висловлювали своє обурення з цього приводу, так і ті, які сприйняли новину про увімкнені ліхтарі спокійно.

Того ж таки 16 квітня міський голова Тетяна Єрмолаєва у своєму відеозверненні повідомила, що в громаді почали відновлювати вуличне освітлення.

— Із вчорашнього дня увімкнено освітлення в нашій громаді, — сказала Єрмолаєва. — Це наказ військової адміністрації. На деяких вулицях освітлення ще не увімкнено, тому що є неполадки на підстанціях. Далі будемо відновлювати, замінювати пошкоджені лампи, які не горять, для того, щоб місто освітлювалося скрізь і села теж. Це є наказ. Маємо у військовий час ці накази виконувати.

Буквально вчора тему вуличного освітлення стали піднімати знову. «На Депутатській вулиці включили освітлення на стовпі, що вже світломаскування немає?» — писали нам у телеграм-каналі. Учора ввечері міський голова у своєму відеозверненні вкотре пояснювала, з яких причин вуличне освітлення повернули.

— Є розпорядження військової адміністрації, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — Спочатку ввімкнули освітленя на залізниці, тепер воно увімкнене в громаді. Деякі вулиці не освітлюються через те, що є поломки на підстанціях. Там працюють ремонтні бригади РЕМ і комунального підприємства. Думаю, що найближчим часом вони запрацюють і вся громада буде освітлена. Це розпорядження військових. Світломаскування змінилося. Змінилося відношення до багатьох процесів в країні, тому що війна по іншому рухається. Військові накази потрібно виконувати.

Із поверненням вуличного освітлення у багатьох козятинчан виникло питання — чи скасували світломаскування повністю і чи треба нам продовжувати завішувати ввечері вікна шторами, якщо залізниця вже освітлюється і ліхтарі на вулиці працюють? Із цим питанням ми звернулися до Тетяни Єрмолаєвої. Як повідомила нам очільниця громади, наказу про повну відміну світломаскування військова адміністрація не давала. А тому нам потрібно продовжувати дотримуватися світломаскування в темну пору доби у будинках і квартирах і завішувати вікна. Що стосується повернення вуличного освітлення, то його вмикають для того, щоб військові та поліція могли вночі працювати і виконувати свої обов’язки. На залізниці освітлення вночі потрібне для того, аби швидко пропускати вантажі, адже вантажоперевезення працюють цілодобово.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач36

    Шановні, по освітленню  ворог орієнтувався, під час другої світової.Зараз , під час електроннної навігації це не має сенсу.Освітлення повинно працювати. Ви уявляєте, що без освітлення-шлях до розгулу криміналу,бо нічого і нікого не видно.
  • Дарина Полищук

    Це шлях для окупантів піздец
  • Ruslan Shchetinskiy

    мЕР  Міста Козятин Тетяна Єрмолаєва дай відповідь чому в центрі не світяться ліхтарі а от (не знаю як в інших районах ) біла казарма  один в один ліхтар горить ,ДЛЯ КОГО чи ДЛЯ ЧОГГГГГОООО???? ЕКОНОМІЯ ЧИ шо?
  • Дмитро Орлов

    У нас в селі на вулиці світло не горить.

keyboard_arrow_up