Для чого у нас вимикають світло?

Для чого у нас вимикають світло?
  • Щодня «Вінницяобленерго» застосовує графіки різних типів відключень — погодинних, аварійних чи спеціальних.
  • Через це споживачів відмикають від мережі по декілька разів на добу і люди годинами сидять без світла.
  • Для чого це роблять — публікуємо роз’яснення від енергетиків

Минулої середи, 23 листопада, рашисти здійснили чергову масовану атаку з повітря, внаслідок чого пошкодилися об’єкти енергетичної інфраструктури. У Вінницькій області, як і в інших регіонах, відбулося аварійне відключення електроенергії. Систему почали відновлювати і до вечора заживилювати споживачів, втім у четвер козятинчани, як і решта мешканців Вінниччини, увесь день просиділи без світла.

«Енергосистема поступово відновлюється після сьомої масованої хвилі російських ракетних ударів. (…) Через специфіку атаки, яка спричинила зупинку атомних електростанцій, відновлення живлення в країні триває довше, ніж після попередніх атак. Наразі всі електростанції в Україні поступово повертаються в роботу: спочатку гідро та теплоелектростанції, пізніше — атомна генерація. На вечір 24 листопада диспетчерський центр Укренерго прогнозує зменшення дефіциту в системі.

Втім, дефіцит в енергосистемі все одно залишатиметься. Для того, щоб тримати її стабільну роботу в таких умовах «Укренерго» продовжує застосовувати графіки обмежень споживання. Ми закликаємо споживачів, яким вже повернули енергоживлення, не нехтувати заходами економії електроенергії», — повідомили на фейсбук-сторінці «Укренерго» у четвер, 24 листопада.

Відео дня

Втім навіть після четверга вимкнення електрики нікуди не поділося. Для чого застосовують графіки з обмеження споживання електроенергії? Відповідь на це питання ми знайшли в інтерв’ю голови «Укренерго» Володимира Кудрицького, яке опублікувало видання «НВ Бізнес». Наводимо цитату:

«Контрольовані обмеження споживання, які вводить диспетчерський центр Укренерго, а реалізовує конкретне обленерго у вигляді списку споживачів, яких відключають на певний час, потрібні якраз, щоб блекауту не було. У нас є проблема з достатністю генеруючих потужностей в системі. Електростанції не можуть виробити стільки електроенергії, скільки українські громадяни і бізнес хотіли би спожити. Тому, щоб підтримати необхідний баланс в системі між виробництвом і споживанням в кожну секунду часу, доводиться обмежити споживання».

Працює це так: Укренерго щодня моніторить, в якому стані енергетична система і визначає, скільки відсотків складає дефіцит потужності. Простіше кажучи, якого обсягу електроенергії нам не вистачає, щоб повністю забезпечити усі потреби споживачів. Після цього «Укренерго» доводить до обленерго інформацію про граничну величину споживання електроенергії. В свою чергу обленерго формує графік відключення споживачів, щоб дотримуватися вказаного ліміту. Відповідно, чим більший дефіцит потужності, тим більше годин на добу ми просидимо без світла. Ці графіки регулярно змінюються, в чому ми вже встигли переконатися без будь-яких роз’яснень, адже світло в наших оселях вимикають не завжди в один і той самий час.

А чому буває так, що на одній вулиці світло є, натомість на сусідній — немає? Роз’яснення з цього приводу дало «Вінницяобленерго» на своїй сторінці у Фейсбук. Наводимо цитату:

«Це залежить від яких ліній живиться будинок. Загальна електромережа збудована так, що два сусідніх будинки можуть живитися від різних ліній, які належать до різних черг. Відповідно, вони і відключаються за різними графіками. У межах однієї черги є також черговість на відключення електроенергії (12 підчерг). Також може бути, що одна з ліній взагалі не відключається, бо від неї працюють важливі у час війни об’єкти критичної інфраструктури».

 

Читайте також:

Додаткові «опції» поліції — пункт незламності та дублювання «Повітряної тривоги». Як це працює у Козятині?

Чи працюють магазини та аптеки без світла

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (9)
  • Наталия Чип

    Яка справедливість , села їм не потрібні , там немає  їхніх заводів , супермаркетів , заправок , їх бізнес працює , а малий зарубують, їм вигідно , щоб ми закуповували
    Електростанцї і до них пальне , фонарики , батарейки ,
    Стабілізатори
    Акумулятори !!!!! А от як будуть морози і в містах буде колапс , тоді скажуть село допомагайте !!!!
  • Инга Мельничук

    Не знаю,яка черга на моїй вулиці.Але світло вимикають стабільно на будні дні з 6-00 до 8-00, ввечері з 16-00 до 20-00 годин теж постійно немає світла.Може треба відкоригувати ці графіки?? В одних будинках є світло вранці і ввечері,а в других немає.

    Инга Мельничук reply Инга Мельничук

    Лариса Бойко  Так само до 18-00 годин було світло,потім вимкнули.То про які графіки йдеться мова??

    Лариса Бойко reply Инга Мельничук

    Инга Мельничук О, я по я Космонавтів, але у мене теж такий графік...як кроти - на роботу темнотою, і з роботи повночі!!!! Зато сьогодні цілий Божий день світло, вимкнули на вечір О 18-й. Це що недільна акція?!?!?! А у нас енергокриза лише по буднях!?!?!? Ну просто хочеться цих менеджерів ...
  • Лариса Бойко

    У будні дні чітко о шостій ранку світло вимикають, а от на вихідні цілий ранок світло, вимикають о 10-й. Шановні можновладці а можна графік трохи відкоригувати, щоб у будні дні з 7-ї ранку вимикати, а у вихідні О 9-й
  • Елена Прус

    Є що не вимикають. Погребище, Ружин  вимикають декілька годин в день. Де справедливість ?

keyboard_arrow_up